Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Portugese Waterhond

Groep: Retrievers, spaniels en waterhonden
Subgroep: Waterhonden
Land van herkomst: Portugal
Hoogte: reu 50-57 cm, teef 43-52 cm
Gewicht: reu 19-25 kilo, teef 16-22 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Portugese Waterhond

De Portugese waterhond is een van oorsprong door de Portugezen gefokt hondenras, dat als doel had vissers bij de visvangst te vergezellen. Ze zijn doorgaans zwart, maar kunnen ook bruin of wit zijn.

Uiterlijk:
Het haar van de Portugese waterhond kan zowel in een "retrieversnit" als een "leeuwensnit" geknipt worden. In de leeuwensnit wordt het achterwerk, snuit en de aanzet van de staart geschoren en wordt het haar op de rest van het lichaam ongerept gelaten. Deze snit werd van oorsprong bij de Portugese vissershonden gebruikt om hun lichaam warm te houden, maar tegelijkertijd een optimale bewegingsvrijheid voor de achterpoten te bewerkstelligen. De staart werd op volle lengte gehouden omdat in die dagen sommige vissers niet konden zwemmen. De Portugese waterhond kon zijn baas dan eventueel in veiligheid brengen met zijn staart. De retrieversnit bestaat eruit dat al het lichaamshaar op circa 2,5 centimeter wordt geknipt, waarbij sommige eigenaren de snuit en/of de aanzet van de staart verder bijknippen. Deze snit is moderner en komt vooral omdat fokkers het ras er minder ongewoon uit wilden laten zien voor potentiƫle kopers.

Karakter en opvoeding:
De Portugese Waterhond is snel van begrip en is erg leergierig, er dient wel veel zorg te worden besteed aan de opvoeding. De hond heeft een consequente redelijk strenge opvoeding nodig anders heeft de hond de neiging om zelf de leiding over te nemen. Het is van belang om de hond op jonge leeftijd te socialiseren. Tegen bekenden is de hond vriendelijk, tegen vreemden mensen en honden in zijn territorium is de hond waaks maar niet agressief.

Verzorging:
De vacht dient regelmatig getrimd te worden en verliest weinig haar. Als showhond vergt de vacht uiteraard veel meer verzorging.


Bron: Wikipedia

Nederlandse Schapendoes Lees meer
Rhodesian Ridgeback Lees meer
Oostenrijkse Kortharige Pinscher Lees meer
Australian Cattle Dog Lees meer
Shetland Sheepdog (Sheltie) Lees meer
Keeshond Middenslag-Klein Lees meer
Slovensky Cuvac Lees meer
Foxhound Lees meer