Australian Kelpie

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:14 - 20kgVrouwelijk:14 - 20kg
HoogteMannelijk:39 - 51cmVrouwelijk: 39 - 51cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Australian Kelpie?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Australian Kelpie

De kelpie stamt af van de zwart-bruine collies (de algemene naam voor herders in Groot-Brittannië). Deze collies hadden draadharige vacht en had rechtopstaande oren en werden rond 1870 van Groot-Brittannië naar Australië vervoerd. Zijn oorsprong vond dit ras in een teef met de naam Kelpie, die goede prestaties tijdens herders-wedstrijden leverde en wier pups zeer gevraagd waren. Het ras werd naar deze teef genoemd. Het is mogelijk dat in het begin nog andere rassen in deze lijn werden ingefokt. Dat dingo's werden ingefokt is niet zeer waarschijnlijk. Tegenwoordig is het ras opgesplitst in de Australian kelpie en de Working kelpie.

Australian kelpie:

De Australian kelpie is de variant van het ras dat door de FCI erkend is. Deze honden hebben dus een stamboom. Qua karakter verschilt de 'Australian' van de 'working' doordat deze een minder grote werkdrift heeft. De 'Australian' is wel goed als huishond te houden, hoewel ook voor deze goede uitlaatkleppen voor de werklust moet worden geboden. Hierbij kun je denken aan sporten zoals: behendigheid, flyball, obedience of schapendrijven.

Working kelpie:

De working kelpie is een variant van de kelpie. Hij wordt onafhankelijk van een ras-erkenning door het FCI gefokt. De afstammingsgegevens van de working kelpie worden door de WKC, de Working Kelpie Council of Australia, bijgehouden. Als huishond is hij zeer problematisch, omdat dit ras puur en alleen op werkeigenschappen wordt gefokt. Daardoor is het een zeer atletische hond met een hoge dosis aangeboren talent voor veedrijven. Het karakter is zeer plezierig en indien hij voldoende werk heeft is hij ook in en rond huis erg gemakkelijk. Het zijn zeer sociale, actieve en intelligente honden die als pup menig streek zullen uithalen. Inmiddels is de working kelpie ook in Nederland aan een opmars bezig en wordt steeds populairder bij veehouders door zijn goede werkkwaliteiten. Wie absoluut een working kelpie wil aanschaffen moet zeker voor een groep dieren (schapen of ganzen) zorgen, waar hij zijn herdersinstinct in kwijt kan.

Karakter:

De kelpie is een goed geproportioneerde hond. Hij is attent en werkt graag. Voor zijn werk moet hij snel en behendig zijn, maar tegelijk ook de mogelijkheid hebben, rustig en traag te bewegen als de situatie dat vraagt. Het ras heeft een uitstekend prestatievermogen en wordt ingezet voor het (bewaken en) hoeden van grote kuddes schapen.

Uiterlijk:

Voor de Australian kelpie bestaat wel een rasstandaard. De meest voorkomende kleur van de 'Australian' in Nederland zijn chocolade bruin (chocolate) en zwart (black, barb), maar ook kelpies in de kleuren: licht bruin (fawn), rood (red), rokig blauw (blue smoke), zwart en bruin (black and tan) en rood en bruin (red and tan) komen voor. De working kelpie heeft een korte vacht met of zonder ondervacht. Alle kleuren en aftekeningen die historisch in de ontwikkeling voorkwamen zijn toegestaan. Met betrekking tot het uiterlijk moet de nadruk worden gelegd, dat working kelpies geen rasstandaard bezitten en dat het belangrijkste fokcriterium zijn herderskwaliteiten zijn.