Australian Kelpie

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:14 - 20kgVrouwelijk:14 - 20kg
HoogteMannelijk:39 - 51cmVrouwelijk: 39 - 51cm
Stamboomnee

Introductie van de Australian Kelpie

De kelpie stamt af van de zwart-bruine collies (de algemene naam voor herders in Groot-Brittannië). Deze collies hadden draadharige vacht en had rechtopstaande oren en werden rond 1870 van Groot-Brittannië naar Australië vervoerd. Zijn oorsprong vond dit ras in een teef met de naam Kelpie, die goede prestaties tijdens herders-wedstrijden leverde en wier pups zeer gevraagd waren. Het ras werd naar deze teef genoemd. Het is mogelijk dat in het begin nog andere rassen in deze lijn werden ingefokt. Dat dingo's werden ingefokt is niet zeer waarschijnlijk. Tegenwoordig is het ras opgesplitst in de Australian kelpie en de Working kelpie.

 

 Australian kelpie:

 De Australian kelpie is de variant van het ras dat door de FCI erkend is. Deze honden hebben dus een stamboom. Qua karakter verschilt de 'Australian' van de 'working' doordat deze een minder grote werkdrift heeft. De 'Australian' is wel goed als huishond te houden, hoewel ook voor deze goede uitlaatkleppen voor de werklust moet worden geboden. Hierbij kun je denken aan sporten zoals: behendigheid, flyball, obedience of schapendrijven.

 

 Working kelpie:

 De working kelpie is een variant van de kelpie. Hij wordt onafhankelijk van een ras-erkenning door het FCI gefokt. De afstammingsgegevens van de working kelpie worden door de WKC, de Working Kelpie Council of Australia, bijgehouden. Als huishond is hij zeer problematisch, omdat dit ras puur en alleen op werkeigenschappen wordt gefokt. Daardoor is het een zeer atletische hond met een hoge dosis aangeboren talent voor veedrijven. Het karakter is zeer plezierig en indien hij voldoende werk heeft is hij ook in en rond huis erg gemakkelijk. Het zijn zeer sociale, actieve en intelligente honden die als pup menig streek zullen uithalen. Inmiddels is de working kelpie ook in Nederland aan een opmars bezig en wordt steeds populairder bij veehouders door zijn goede werkkwaliteiten. Wie absoluut een working kelpie wil aanschaffen moet zeker voor een groep dieren (schapen of ganzen) zorgen, waar hij zijn herdersinstinct in kwijt kan.

 

 Karakter:

 De kelpie is een goed geproportioneerde hond. Hij is attent en werkt graag. Voor zijn werk moet hij snel en behendig zijn, maar tegelijk ook de mogelijkheid hebben, rustig en traag te bewegen als de situatie dat vraagt. Het ras heeft een uitstekend prestatievermogen en wordt ingezet voor het (bewaken en) hoeden van grote kuddes schapen.

 

 Uiterlijk:

 Voor de Australian kelpie bestaat wel een rasstandaard. De meest voorkomende kleur van de 'Australian' in Nederland zijn chocolade bruin (chocolate) en zwart (black, barb), maar ook kelpies in de kleuren: licht bruin (fawn), rood (red), rokig blauw (blue smoke), zwart en bruin (black and tan) en rood en bruin (red and tan) komen voor. De working kelpie heeft een korte vacht met of zonder ondervacht. Alle kleuren en aftekeningen die historisch in de ontwikkeling voorkwamen zijn toegestaan. Met betrekking tot het uiterlijk moet de nadruk worden gelegd, dat working kelpies geen rasstandaard bezitten en dat het belangrijkste fokcriterium zijn herderskwaliteiten zijn.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Australian Kelpie honden te koop in 4645, Putte - Advertentie 1
3
14 uur

Working kelpie pups

€ 700
Australian KelpieLeeftijd: 6 dagen6 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Beide ouders aanwezig, uit werklijnen. Afkomstig, werken elke dag op ons bedrijf 2 red en tan reu 4 black en tan reu 2 black en tan teef
sven v.Kruibeke
Particulier
Australian Kelpie honden te koop in 8422, Nijeberkoop - Advertentie 2
9
3 maanden

Australian Working Kelpie pups

€ 600
Australian KelpieLeeftijd: 9 weken
De pups van mama Vicky (zie foto) en papa Tamino (beide raszuivere Australische Working Kelpies) zijn geboren op 17 januari 2022. Drie reutjes. Beide ouders werken bij ons mee op onze natuurboerde
Mariska Slot .Nijeberkoop
Particulier