Akita

Levensduur11 jaar
GewichtMannelijk:35-50kgVrouwelijk:25-35kg
HoogteMannelijk:64-70cmVrouwelijk:58-64cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Akita?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Akita

De Akita is een hondenras oorspronkelijk afkomstig uit Japan, behorende tot de Aziatische keeshonden. Oorspronkelijk was deze hond bedoeld als jachthond bij de berenjacht, tegenwoordig ook in gebruik als gezelschapsdier en waakhond.

De Akita is het nationale ras van Japan. Hij is genoemd naar de prefectuur waarvan hij afkomstig is, namelijk Akita. Akita ligt in het noorden van Honshu (Japan). Een belangrijk deel van zijn werk bestond uit krijgslustige taken. Zo werd hij getraind voor de jacht op beren en als gevechtshond. In het tijdperk van de Samoerai, vormde de Akita zijn vaste metgezel. De sterke genegenheid tegenover zijn baas heeft er toe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie en nog worden Akita-beeldjes heden ten dage als teken van vriendschap en voorspoed geschonken. De Akita wordt ook gezien als een geluksbrenger. De Akita heeft tijdens zijn bestaan al veel ups en downs gekend. Zo was er een discussie tussen het Japanse en Amerikaanse type. Deze discussie is sinds 1 januari 2000 opgelost toen de FCI ze als twee rassen erkende: de Akita en Great Japanese Dog.

Hachiko:

De trouw van deze honden wordt duidelijk geïllustreerd in het volgende waargebeurde verhaal. Bij Station Shibuya staat een standbeeld van een zeer trouwe Akita: Hachiko. Hachiko begeleidde iedere ochtend zijn baasje, professor Ueno Hidesaburō van de universiteit van Tokio, naar het station en wachtte dan tot de trein wegreed. 's Middags ging hij dan weer naar het station om zijn baasje af te halen. Op zekere dag wachtte Hachiko weer op de trein, die echter zonder zijn baas in het station arriveerde. Zijn baasje was die dag aan een hartverlamming overleden. Tot zijn dood 9 jaar later ging Hachiko iedere middag naar het station om er op zijn baasje te wachten.

Uiterlijk:

De reuen hebben een schofthoogte van ongeveer 67 centimeter en de teven komen tot circa 61 centimeter. Drie centimeter meer of minder is geoorloofd bij dit ras. In Japan houdt men vast aan de kleurslagen rood, wit en gestroomd, waarbij een zwart masker niet is toegestaan. Andere landen houden er soms iets afwijkende maatstaven op na.

Aard:

De Akita is een bedachtzame, onverstoorbare, goedwaakse hond, hij blaft niet gauw en is trouw aan zijn baas en het gezin, hoewel hij door zijn onafhankelijke aard soms ook dominant kan zijn. Kenmerkend zijn de rechtopstaande, naar voren hellende oren en opgekrulde staart die meestal op de rug wordt gedragen.

Opvoeding:

Hieruit volgt dat hij een baas moet hebben die strak de leiding in handen houdt en heel consequent is. Voor een ervaren hondenbezitter hoeft dit geen probleem te zijn, maar hij is voor een beginner minder geschikt.

Sociaal:

Om deze honden goed met andere honden, katten en vooral ook kinderen om te kunnen laten gaan moeten ze al heel jong hieraan gewend raken. Tegen vreemden zal hij wat gereserveerd optreden. De Akita wordt nooit een speelkameraadje, het blijft een jachthond met een sterk ontwikkeld jachtinstinct.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Akita honden te koop in 5232, Den Bosch - Advertentie 1
7
3 dagen

Akita x malamute x kelpie x herder, nog 1 reu

AkitaLeeftijd: 6 maanden1 Mannelijk
Hallo, Ik ben Boet, een hele lieve slimme knappe reu ,met mijn leuke flaporen vind iedereen mij schattig , ik ga graag spelen en wandelen en hou ook van een ritje met de auto , piep speeltjes ,knuff
Kimberley V.
Kimberley V.
's-Hertogenbosch
Akita honden te koop in 5627, Eindhoven - Advertentie 2
8
1 maand

Japanse akita inu (25% chow chow/ husky

€ 750
AkitaLeeftijd: 13 weken1 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Prachtige, zeer lieve speelse puppies te koop. 23 november 2023 geboren. Ze zijn liefdevol en met alle aandacht opgegroeid in huis. We zijn op zoek naar fijne baasjes.. ouders aanwezig. 1e nestje M
Jan L.
Eindhoven