Home Pups Dekreuen Fotocadeaus Penningen Waakbord Tips Rassen

Pumi

Groep: Herdershonden en Veedrijvers
Subgroep: Herdershond
Land van herkomst: Hongarije
Hoogte: reu 41-47 cm, teef 43-45 cm
Gewicht: reu 10-15 kilo, teef 12-13 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Pumi

Geschiedenis:
De pumi lijkt te zijn ontstaan als kruising tussen Hongaarse herdershonden en terriërs. Bij die terriërs wordt vaak gedacht aan Franse honden die in de 18e eeuw merinoschapen naar Hongarije brachten. In de jaren ’20 van de 20e eeuw werd het stamboek geopend, in 1924 werd de pumi internationaal erkend. Vanaf de jaren ’60 moest het ras echter opnieuw opgebouwd worden.

Uiterlijk:
De pumi meet 38 tot 45 centimeter bij de schouder en weegt 8 tot 15 kilogram. De hond is vierkant gebouwd. Het hoofd wordt hoog gehouden en is terriërachtig: vrij lang, tiporen. De staart wordt in een krul boven het kruis gedragen. De vacht is dubbel, 3 tot 7 centimeter lang en sterk krullend. De pumi is eenkleurig, vaak een grijstint. Maar ook wit en zwart zijn toegestaan.

Inzet:
Het is een perfecte hoeder van varkens en het opsporen van wilde zwijnen dus werd daarvoor ingezet. Naast hoeden en de jacht op zwijnen is het een boerderij hondje dat in andere landen veel wordt gebruikt als gezinshond.

Karakter:
De pumi is een intelligente hond, hij is dapper en levendig. Geen allemansvriend. Veel beweging en liefst een duidelijke taak zijn nodig. Het ras is zeer geschikt voor agility, dogdance en andere takken van de hondensport. De Pumi is makkelijk op te voeden mits er liefdevol met de hond wordt omgegaan. De hond laat zich makkelijk leiden en raakt gehecht aan het baasje. De Pumi is alert en een perfecte waakhond die direct aanslaat als er een vreemde in zijn territorium komt. Hondensport vindt de hond geweldig. Het is belangrijk de hond veel lichaamsbeweging te geven d.m.v. hondentraining of lange wandelingen.

Verzorging:
De vacht heeft naast trimmen weinig verzorging nodig en verliest weinig haar.


Bron: Wikipedia

Mastin de los Pirineos (Pyreneese Mastiff) Lees meer
Leonberger Lees meer
Siberische Husky Lees meer
Finse Spits Lees meer
Engelse Cocker Spaniel Lees meer
Galgo Español Lees meer
Alaska Malamute Lees meer
Komondor Lees meer