Basenji

Levensduur13-16 jaar
GewichtMannelijk:10-11kgVrouwelijk:10-11kg
HoogteMannelijk:40-43cmVrouwelijk:40-43cm
Stamboomja

Voordelen

Ze vormen een sterke band met één persoon in een huishouden
Ze zijn goed in de buurt van kinderen
Basenji's zijn van nature erg schoon

Nadelen

Ze hebben een zeer hoge prooidrift
Ze hebben veel mentale stimulatie en dagelijkse beweging nodig
Ze houden er niet van om langere tijd alleen gelaten te worden
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Basenji?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Basenji

De Basenji is een hondenras dat afkomstig is uit Congo-Kinshasa. Een volwassen reu is ongeveer 43 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 40 centimeter. Het is een jachthond, waarmee wild kan worden opgedreven. Het ras is al heel oud, de dieren werden lange tijd vereerd in Afrika.

De Basenji stamt waarschijnlijk af van honden die al ten tijde van de oude Egyptenaren werden afgebeeld op muurschilderingen in de graftombes van de farao's. Ongeveer honderd jaar geleden werden Basenji's door de Westerse mens in Midden-Afrika ontdekt, waar ze werden gebruikt als jachthonden die in een groep jaagden. In de Westerse wereld wordt de Basenji als gezelschapshond gehouden, maar hij is geen alledaagse verschijning.

De rasnaam is afgeleid van het Bantoewoord 'basenji', dat 'boshond' betekent. Toen het ras in 1937 voor het eerst op een beroemde tentoonstelling werd uitgebracht, heette het nog Congo-terriër.

Basenji's zijn vrolijk, alert en zelfverzekerd. Hoewel ze een afstandelijke houding nemen tegenover vreemdelingen, zijn ze verder erg goed met mensen.

Geschiedenis van de Basenji

Basenji's bestaan al heel lang, met bewijs van zeer vergelijkbare honden te vinden op muurschilderingen en gravures in de graftombes van het oude Egypte. Deze buitengewone kleine honden werden echter ook gevonden in Congo in de zeventiende eeuw, waar ze zeer gewaardeerd werden vanwege hun jacht- en reukvaardigheden. Het was in 1682 dat een ontdekkingsreiziger genaamd Merolla Basenji's ontdekte tijdens zijn reizen in Congo.

Drie honden die in 1880 vanuit Belgisch Congo naar Frankrijk werden geïmporteerd, zijn te zien op een foto die is genomen in de Zoologische Tuinen in Parijs. Deze honden vertonen een opvallende gelijkenis met de Basenji, en het rasprofiel dat destijds werd geschreven, lijkt sterk op de huidige rasstandaard voor de Basenji. In de loop der jaren werden deze lieve kleine honden zeer gewaardeerd vanwege hun jachtvaardigheden in veel Afrikaanse landen, waar ze vaak worden aangeduid als "de op-en-neer springende hond" of M'bwa M'kube M'bwawamwitu.

De eerste Basenji's die in 1895 naar het Verenigd Koninkrijk werden geïmporteerd, stierven helaas aan hondenziekte na te zijn tentoongesteld op Crufts, waar ze werden aangeduid als "Afrikaanse Bush Dogs of Congo Terriers". Na dit incident waren er vele pogingen om Basenji's naar het Verenigd Koninkrijk te importeren, maar veel honden stierven na te zijn gevaccineerd. Het was pas in het midden van de jaren dertig dat een dame genaamd Mrs. Burns een mannetje en twee vrouwtjes importeerde, waarbij alle drie hun quarantaineperiode overleefden. Het mannetje heette Bongo of Blean en samen met zijn twee vrouwelijke metgezellen werden ze de stichtingshonden in het Verenigd Koninkrijk. Het paar kreeg hun eerste nest in 1936, en het daaropvolgende jaar, in 1937, werden de puppy's voor het eerst tentoongesteld op Crufts, waarbij het interesse wekte dat menigten onder controle moesten worden gehouden door de politie.

De eerste Basenji Club in het Verenigd Koninkrijk werd opgericht in 1939, en na het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef het aantal rassen toenemen. In 1947 kocht koning Farouk van Egypte 4 Basenji-puppy's die in het Verenigd Koninkrijk waren gefokt door Veronica Tudor Williams, die met zijn privévliegtuig werden teruggebracht naar zijn paleis.

Tegenwoordig wordt de Basenji nog steeds gebruikt als jachthond in veel Afrikaanse landen, maar deze lieve, loyale honden winnen ook aan populariteit in het Verenigd Koninkrijk en elders in de wereld, dankzij hun vriendelijke persoonlijkheid en het feit dat ze niet blaffen. De Basenji verhaart ook heel weinig en omdat ze vaak in de schijnwerpers staan wanneer ze verschijnen en winnen op Crufts, beschreven als de "stille honden", blijven ze een uitstekende keuze als gezinsdieren en gezelschapshonden.

Uiterlijk van de Basenji

Schofthoogte: Reuen 41 - 43 cm Teven 38 - 40 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 10 - 12 kg Teven 9,5 - 11 kg

Basenji's zijn vrij uniek, niet alleen in hun uiterlijk maar ook in hun karakter. Ze zijn klein tot middelgroot van formaat, vergelijkbaar met een terriër. Het zijn lichte en fijn gebouwde honden met een nobele uitstraling. Deze honden zijn altijd uiterst waakzaam en lijken klaar om weg te rennen als ze prooi opmerken. Ze zijn ook zeer gracieuze en evenwichtige persoonlijkheden, met een zoete en intelligente uitstraling, waarbij de rimpels op hun voorhoofd bijdragen aan hun algehele aantrekkingskracht.

Ze hebben mooi geproportioneerde, fijne en goed gebeitelde hoofden, en wanneer een Basenji zijn oren opricht, verschijnen er rimpels op hun voorhoofd die hen een nieuwsgierige uitdrukking geven die zeer vertederend is. Als het puppy's zijn, zijn deze rimpels nog meer geaccentueerd, wat de reden is waarom de Basenji er zo schattig uitziet als ze heel jong zijn.

Hun oren zijn amandelvormig en lichtelijk gehoekt, en hebben een donkere kleur. Honden houden ze rechtop en goed naar voren op hun hoofd. Hun monden zijn sterk met een perfecte beet. Basenji's hebben zeer sterke en krachtig uitziende nekken die mooi zijn gekromd en voller aan de basis, die ze gebogen houden, wat de Basenji hun nobele en trotse uitstraling geeft.

Hun voorhand is krachtig met goed geplaatste schouders en mooie lange, fijn gebouwde voorpoten. Het lichaam van een Basenji is goed geproportioneerd en gespierd, met een korte, rechte rug over goed gewelfde ribben. Ze hebben diepe borstkassen die netjes overgaan in een goed gedefinieerde taille. De achterhand is krachtig en sterk ogend met lange dijen. Hun achterpoten geven de indruk dat een Basenji altijd klaar staat om weg te sprinten achter hun prooi aan. Hun voeten zijn compact, netjes en smal met korte nagels en goed gewelfde tenen. Ze dragen hun staart goed gekruld over hun rug, of het nu in een enkele of dubbele krul is.

Wat betreft hun vacht heeft een Basenji een zeer korte, gladde en fijne vacht. De geaccepteerde kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart & Wit
 • Zwart Tan & Wit
 • Brindle
 • Brindle & Wit
 • Rood & Wit
 • Driekleur

Elke witte kleur moet zich op de voeten, borst en punt van hun staarten bevinden, hoewel sommige Basenji's witte poten of een witte bles en witte kraag hebben, wat ook volkomen acceptabel is volgens de rasstandaard.

Het is belangrijk op te merken dat de geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club kunnen verschillen van die in de rasstandaard, die als volgt zijn:

 • Puur zwart en wit
 • Rood en wit
 • Zwart
 • Tan en wit met tan "melon pips" en honden hebben een masker
 • Zwart tan en wit
 • Brindle – rode achtergrond en zwarte strepen

Basenji's hebben wit op hun voeten, borst en op de punt van hun staarten. De poten zijn wit en honden kunnen een witte bles en witte kraag hebben.

Gang/beweging

Als een Basenji beweegt, doet hij dat door zijn voorpoten recht te houden en een groot gebied te bestrijken met lange, niet-aflatende en snelle passen.

Gebreken

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt gebreken op basis van hoeveel ze van invloed zijn op de algehele gezondheid en het welzijn van de hond, evenals hun vermogen om te presteren.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum, en het is de moeite waard op te merken dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan aangegeven in de rasstandaard van de Kennel Club, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

Basenji's pronken met zeer vriendelijke en vriendelijke aard. Zoals eerder vermeld, is hun reuk- en gezichtsvermogen uitzonderlijk goed, wat de reden is waarom ze zo hoog worden gewaardeerd om hun jachtvaardigheden in hun oorspronkelijke Afrika. Als huisdieren behouden ze veel van hun natuurlijke instinct, waaronder hun onafhankelijke en vrijgevochten kijk op het leven.

Basenji's zijn uiterst aanhankelijke honden, hoewel ze een beetje terughoudend kunnen zijn bij kennismaking met vreemden. Eenmaal bekend met iemand, zijn ze echter vriendelijk en speels. Hoewel ze altijd zeer genegen zijn voor het hele gezin, hebben Basenji's de neiging om zeer sterke banden te vormen met één bepaalde persoon in een huishouden, en deze band wordt alleen maar sterker naarmate de tijd verstrijkt.

Als het gaat om het trainen van een Basenji, reageren ze goed op zachte, maar toch vastberaden behandeling. Ze zijn van nature zeer gevoelige honden, wat betekent dat ruwe of harde behandeling niet goed bij hen past. Het zou eerlijk zijn om te zeggen dat een Basenji niet de beste keuze is voor beginnende eigenaren, maar ze zijn uitstekende metgezellen voor mensen die gewend zijn aan het omgaan met onafhankelijk denkende honden en weten hoe ze met hen moeten omgaan en trainen.

Een Basenji moet zowel mentaal als fysiek bezig worden gehouden om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Als ze te lang aan zichzelf worden overgelaten, worden ze snel extreem verveeld en staan ​​bekend als uitstekende ontsnappingskunstenaars, met het vermogen om met groot gemak over hoge hekken en heggen te springen. Een andere eigenschap die veel Basenji's niet leuk vinden, is nat worden of in water zijn, wat een andere zeer kattige eigenschap van hen is.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Basenji's zijn een goede keuze voor beginnende hondenbezitters, op voorwaarde dat ze de tijd hebben om te wijden aan een energieke, intelligente hond, waarbij ze zich realiseren dat ze veel mentale stimulatie en dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben om echt gelukkige, goed afgeronde honden te zijn.

Hoe zit het met de prooidrift?

Basenji's hebben een zeer sterke prooidrift en zullen alles achtervolgen wat beweegt of probeert weg te rennen. Daarom moet altijd voorzichtigheid worden betracht met betrekking tot waar en wanneer een hond los kan lopen, vooral als er vee of wild in de buurt is.

Hoe zit het met speelsheid?

Basenji's hebben een zeer speelse kant aan hun aard en houden ervan te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan ​​bekend als een beetje ondeugend als de stemming hen overvalt, en omdat ze zo slim zijn, leren ze snel hoe ze een kastdeur moeten openen om bij traktaties te komen, en hoe ze hun zin kunnen krijgen met hun dwaasheden.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Basenji's zijn zeer aanpasbare honden, op voorwaarde dat ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, gecombineerd met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Met dit gezegd, genieten ze, zoals andere honden, ervan om in een goed omheinde, veilige achtertuin rond te kunnen dwalen wanneer ze maar kunnen om stoom af te blazen.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Basenji's vormen sterke banden met hun gezinnen en honden zijn nooit erg blij als ze zichzelf voor langere tijd alleen vinden. Ze hebben de neiging om zich te hechten aan één persoon in een huishouden, maar zijn altijd loyaal en toegewijd aan iedereen in de familie. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit alleen zijn gedurende langere tijd, wat kan leiden tot destructief gedrag in huis, een manier voor de hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Basenji's staan ​​niet bekend als "blaffers" en hebben een unieke stem. Met dit gezegd, zullen ze altijd een eigenaar laten weten wanneer ze iets willen, wat meestal gepaard gaat met een beetje "jodelen".

Houden Basenji's van water?

Basenji's houden er niet bijzonder van om hun voeten nat te maken, hoewel ze het water ingaan als ze iets achtervolgen. Met dit gezegd, moeten eigenaren een hond nooit dwingen het water in te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zou maken. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het wandelen met een Basenji zonder riem in de buurt van gevaarlijker water, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen.

Zijn Basenji's goede waakhonden?

Basenji's zijn goede waakhonden omdat ze altijd alert zijn. Zelden vertoont een hond enige vorm van agressie, ze geven er de voorkeur aan afstand te houden en hun mening te uiten om de eigenaren te laten weten dat ze ongelukkig zijn over iets.

Intelligentie / trainbaarheid van de Basenji

Basenji's zijn intelligent, maar ze hebben een levendig karakter en zijn soms van nature een beetje nerveus, wat het moeilijker kan maken om ze te trainen. Hun training en socialisatie moeten vroeg beginnen, waarbij altijd veel begrip en geduld wordt getoond aan een Basenji. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat deze honden vaak een zeer sterke band vormen met één persoon, wat het voor die persoon gemakkelijker maakt om hen op te voeden.

De Basenji is van nature een gevoelige hond en reageert daarom helemaal niet goed op harde correcties of trainingsmethoden. Ze reageren wel goed op positieve versterking en met geduld zullen ze leren wat de huisregels zijn en hoe ze zich moeten gedragen, hoewel het eerlijk is om te zeggen dat ze misschien geen prijzen winnen in gehoorzaamheidswedstrijden. Eén ding om in gedachten te houden bij het trainen van een Basenji-puppy is dat als ze een slechte ervaring hebben tijdens hun opvoeding, ze dat niet zullen vergeten. Kortom, er moet grote zorg worden genomen bij het trainen van een Basenji wanneer ze jong zijn.

Net als alle puppy's zijn Basenji's ongelooflijk schattig met hun grote oren en oversized poten, wat betekent dat het al te gemakkelijk is om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe huis aankomen. Echter, zodra een puppy goed is ingeburgerd, moeten eigenaren vanaf het begin duidelijke regels en grenzen stellen, wat helpt om puppy's te laten begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Het helpt ook bij het vaststellen van een rangorde en wie de alfa-hond is in een huishouden.

Kinderen en andere

Basenji's zijn geweldige gezinsdieren, hoewel heel jonge kinderen de neiging hebben om ze ongerust te maken. Dit betekent dat elke interactie te allen tijde goed moet worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat de situatie kalm en vriendelijk blijft.

Wat betreft andere huisdieren en dieren, accepteren Basenji's over het algemeen goed het gezelschap van andere dieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden en worden blootgesteld aan zoveel mogelijk nieuwe ervaringen, inclusief katten. Het is echter altijd verstandig om de situatie goed in de gaten te houden wanneer een Basenji voor het eerst wordt geïntroduceerd bij een ander dier of hond, om ervoor te zorgen dat alles rustig en onder controle blijft.

Gezondheid van de Basenji

De gemiddelde levensverwachting van een Basenji ligt tussen de 12 en 14 jaar wanneer ze op de juiste manier worden verzorgd en gevoed met een geschikt, goed uitgebalanceerd dieet dat past bij hun leeftijd.

Verzorging van de Basenji

Omdat Basenji's pronken met fijn kort haar, zijn ze geen honden die veel onderhoud vergen op het gebied van vachtverzorging. Het andere waar rekening mee moet worden gehouden, is dat ze graag heel schoon blijven en zichzelf wassen met hun poten op dezelfde manier als een kat. Met dit gezegd is een wekelijkse borstelbeurt nuttig om de vacht van een hond in goede conditie te houden en ook hun huid gezond te houden. Basenji's zijn niet dol op water, wat betekent dat ze wassen een uitdaging kan zijn, maar met dit gezegd zou het niet vaak nodig moeten zijn om ze te wassen, tenzij het echt noodzakelijk is.

Beweging van de Basenji

Basenji's houden ervan bezig te blijven en hebben daarom regelmatige lichaamsbeweging nodig, bij voorkeur dagelijks, en het liefst met veel mentale stimulatie om echt gelukkige, goed afgeronde karakters te zijn die het plezierig maken om bij hen te zijn. Ze zijn een uitstekende keuze voor mensen die een actief buitenleven leiden, want een Basenji is absoluut geen "binnenhond" en evenmin zijn ze bankaardappelen. Een goede stevige wandeling in de ochtend en opnieuw in de middag is daarom absoluut essentieel. Twee uur lichaamsbeweging per dag is ideaal voor deze actieve, attente honden om verveling te voorkomen, en het moet veel mentale stimulatie omvatten.

Echter, omdat de Basenji een ongelooflijk vaardige zichtjager is, kan het loslaten van de lijn problematisch zijn, tenzij het gebied extreem veilig is en er geen dieren in de buurt zijn om achteraan te gaan. Tuinen moeten extreem goed beveiligd zijn, omdat de Basenji meer dan in staat is om over hoge hekken te springen, wat zoals eerder vermeld, voor hen heel gemakkelijk is.

Voeren van de Basenji

Basenji's moeten worden gevoed met een dieet van goede kwaliteit en goed uitgebalanceerd, dat aan al hun nutritionele behoeften voldoet gedurende hun hele leven, zodat ze fit en gezond blijven. Als je hebt besloten om een puppy van een fokker te nemen, zullen ze je voorzien van een voedingsschema en het is belangrijk om je daar de eerste paar weken aan te houden nadat je een Basenji-puppy hebt meegebracht. Je kunt hun dieet veranderen wanneer het juiste moment is aangebroken, maar dit moet heel geleidelijk en zorgvuldig worden gedaan gedurende een paar weken om ervoor te zorgen dat puppy's geen last krijgen van maagklachten.

Het is ook belangrijk om puppy's in het begin minstens 3 tot 4 keer per dag te voeden, maar je kunt beginnen met ze dezelfde hoeveelheid voedsel twee keer per dag te geven wanneer ze ongeveer 4 maanden oud zijn, terwijl je altijd in de gaten houdt dat een jonge hond kan omgaan met de verandering in hun voedingsroutine.

Oudere, meer volwassen honden kunnen twee keer per dag worden gevoed, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, en dit moet kwalitatief hoogwaardig voedsel zijn dat alle juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevat die honden nodig hebben om gezond te blijven. Sommige Basenji's kunnen echter kieskeurige eters worden als ze te veel traktaties krijgen, wat iets is om in gedachten te houden bij het trainen van een hond en het gebruik van traktaties met hoge waarde.

Voedingsgids voor een Basenji-puppy

Puppy's moeten worden gevoed met een zeer voedzaam dieet van goede kwaliteit om zich goed te ontwikkelen en te groeien. Als ruwe richtlijn kan een Basenji-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verdeeld, en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeden:

 • 2 maanden oud - 41 g tot 92 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 50 g tot 119 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 53 g tot 140 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 53 g tot 143 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 56 g tot 143 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 45 g tot 124 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 40 g tot 106 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 35 g tot 89 g, afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 32 g tot 88 g, afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 12 maanden oud is, kan deze worden gevoerd met volwassen hondenvoer.

Voedingsgids voor een volwassen Basenji

Eenmaal volledig volwassen moet een volwassen Basenji worden gevoed met een dieet van goede kwaliteit om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen hond de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 9,5 kg kunnen worden gevoerd met 95 g tot 159 g, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 10 kg kunnen worden gevoerd met 135 g tot 206 g, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 11 kg kunnen worden gevoerd met 145 g tot 216 g, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 12 kg kunnen worden gevoerd met 155 g tot 226 g, afhankelijk van de activiteit

Basenji prijs

Als je een Basenji wilt kopen, moet je tussen de 800 euro en meer dan 1200 euro betalen voor een goed gefokte stamboompup.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Basenji honden te koop in 4543, Zaamslag - Advertentie 1
7
4 uur
Boost

Basenjis te koop

€ 1.200
BasenjiLeeftijd: 11 weken1 Vrouwelijk
In huis geboren zonder stamboom ouders met stamboom van kampioens Er is nog een brindel teefje Met honden op gegroeid
Aborters
Aborters
Axel
Basenji honden te koop in 6051, Maasbracht - Advertentie 2
10
2 weken

Basenji pups, hypoallergeen

BasenjiLeeftijd: 6 weken2 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Hypoallergeen, blaffen niet. ze worden in huiselijke kring opgevoed en er zijn er nog 2 beschikbaar.
Peter C.
Peter C.
Maasbracht