Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Bearded Collie

Groep: Herdershonden en Veedrijvers
Subgroep: Herdershond
Land van herkomst: Groot-Brittanniƫ
Hoogte: reu 53-56 cm, teef 51-53 cm
Gewicht: reu 22-26 kilo, teef 18-24 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Bearded Collie

De Bearded Collie is afkomstig uit Schotland. Zoals alle collies is hij een herder, die zijn oorsprong in de Schotse Hooglanden heeft. De eerste voorouders van de Bearded Collie zouden honden zijn die in 1514 met een schip uit Polen in Schotland aankwamen en geruild werden tegen een ram en een ooi. Door het heersende klimaat in de Schotse Hooglanden was er behoefte aan een hond met een dikke vacht. Zo ontstond de Bearded Collie. In der loop der jaren werd uit de ruwe vacht van vroeger de zijdeachtige vacht van vandaag. De vacht heeft wel regelmatige verzorging nodig. Schofthoogte van 51 tot 56 centimeter, gewicht van 18 tot 27 kilogram. De worpgrootte is gemiddeld 7 pups.

Kleuren:
Leikleurig, alle schakeringen van grijs, roodachtig bruin, zwart, blauw, bruin en zandkleurig met of zonder witte aftekeningen. Als de hond wit heeft, dan alleen op de voorsnuit, als bles op de schedel, aan de staartpunt, op de borst, benen en voeten, indien aan de hals dan niet achter de schouder, uitgaande van de inplanting. Ook geen wit boven de hakken aan de buitenzijde van de achterbenen. Enige tan-aftekening is toegestaan op de wenkbrauwen, aan de binnenkant van de oren, op de wangen, onder de staartaanzet en op de benen tussen de hoofdkleur en het wit.

Karakter:
Een slanke, actieve hond, langer dan hij hoog is, in de verhouding van ongeveer 5:4. Hoogte gemeten vanaf de schoft, lengte vanaf de borst tot het zitbeen. Teven mogen iets langer zijn. De hond moet, hoewel stevig gebouwd, voldoende daglicht onder het lichaam laten zien en mag niet te zwaar gebouwd tonen. Een levendige onderzoekende uitdrukking is een onderscheidend kenmerk van dit ras.

Karakteristieken:
Attent, levendig, vol zelfvertrouwen en actief. De Bearded Collie is een vrolijke, intelligente, enthousiaste, speelse en levendige hond met een zeer zachtaardig karakter.

Temperament:
Een evenwichtige, intelligente werkhond, zonder enige tekenen van nervositeit of agressie. Deze hond past zich goed aan zijn omgeving aan, is leergierig en is actief, zelfs tot op oudere leeftijd. Zijn zachte karakter maakt hem zeer geschikt voor een familie met kinderen of baasjes die voor het eerst een hond in huis nemen. Vlotte omgang met andere huisdieren is in de regel geen probleem.


Bron: Wikipedia

Barsoi Lees meer
Drentsche Patrijshond Lees meer
Mudi Lees meer
Boerboel Lees meer
Japanse Spaniel Lees meer
Franse Bulldog Lees meer
Wetterhoun Lees meer
Dwergschnauzer Lees meer