Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Dingo

Dit ras is niet officieel FCI erkend
Land van herkomst: Australië
Hoogte: reu 55-60 cm, teef 50-55 cm
Gewicht: reu 20-25 kilo, teef 15-20 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Dingo

De dingo (Canis lupus dingo) is een verwilderde hond uit Australië die vermoedelijk afstamt van de Indische steppewolf (Canis lupus pallipes). Waarschijnlijk zijn ze door mensen zo'n 5000 jaar geleden als huisdier meegenomen. Ze zijn echter weer verwilderd en hebben zo als exoot een leefwijze ontwikkeld die sterk lijkt op die van wolven. Dingo's zijn een stuk kleiner dan wolven en hebben het gewicht van een middelgrote hond (10 tot 20 kilo).

De Dingo en zijn voedsel:
Dingo's eten kleine dieren, maar in groep kunnen ze ook kleine kangoeroes aan. Dingo's spelen een nuttige rol bij het in bedwang houden van konijnen die door westerlingen werden geïmporteerd en die de neiging hebben zich tot een plaag te ontwikkelen. Net als wolven doden ze in het algemeen zwakke en zieke dieren.

Hun voorliefde voor schapen, die door de immigrerende westerlingen eveneens werden geïmporteerd en gemakkelijke prooien vormen, is daarentegen een probleem. In één nacht kan een groep dingo's wel vijftig stuks doden, wat hen bij de boeren niet geliefd maakt. Ook doden ze voor hun plezier, net als vele andere roofdieren bij het innemen van en het verstoren van hun territoria. Dit probleem was in Australië rond 1880 aanleiding tot de bouw van het Dingo Fence (dingohek) om de zuidelijke staten van dingo's te vrijwaren. Deze methode was slechts gedeeltelijk succesvol maar zorgde er wel voor dat Australië tegenwoordig over de langste door mensen gebouwde afscheiding ter wereld beschikt: het hek is 5320 kilometer lang.

Nietsvermoedende toeristen en andere dierenliefhebbers zijn een groter gevaar voor de natuurlijke gedragingen van de dingo, dan het dier zelf. Het voeren van de dingo's verandert het dier in een notoire bedelaar, die geregeld bij de mens verschijnt om gevoerd te worden. Mocht zo'n dingo vervolgens langere tijd geen voedsel op onnatuurlijke wijze ontvangen, zal hij niet schromen om bij honger, de mens zeer dicht te naderen en zelfs aan te vallen om zijn honger te stillen, wat direct de reden is dat de dingo op vee jaagt.

In 1980 verdween de baby Azaria Chamberlain die waarschijnlijk door een dingo was meegenomen. Het kind is nooit teruggevonden.


Bron: Wikipedia

Engelse Bulldog Lees meer
Landseer ECT Lees meer
Bordeaux Dog Lees meer
Västgötaspets (Vallhund) Lees meer
Petit Brabançon Lees meer
Manchester Terriër Lees meer
Polski Owczarek Nizinny Lees meer
Dandie Dinmont Terriër Lees meer