Home Pups Dekreuen Fotocadeaus Penningen Waakbord Tips Rassen

Drentsche Patrijshond

Groep: Staande honden
Subgroep: Continentale staande honden
Land van herkomst: Nederland
Hoogte: reu 58-63 cm, teef 55-60 cm
Gewicht: reu 23-25 kilo, teef 20-22 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Drentsche Patrijshond

De Drentsche patrijshond is een oud, Nederlands,staand jachthondenras dat mogelijk afstamt van de spioen en/of spanjoel, en gezelschaps- en jachthond type dat met de Spanjaarden in de 16e eeuw naar de Nederlanden is gekomen.

Het ras werd vaak afgebeeld op oude schilderijen. Elders zijn deze honden gekruist met andere rassen, maar de honden die in Drenthe terecht kwamen zijn eeuwenlang enkel onderling gekruist. De Drent (zoals hij ook wel genoemd wordt) is verwant aan een aantal andere rassen, waaronder de Franse Epagneuls, de Friese Stabij, de Duitse staande hond langhaar en de grote Münsterländer.

Het ras werd in 1943 erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en in 1948 werd de rasvereniging "Vereniging De Drentsche Patrijshond" opgericht. Dat het ras als zodanig nog bestaat is eigenlijk te danken aan drie mensen die zich daar enorm voor hebben ingespannen, namelijk M.C.S. Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol, P.B.V. Quartero en G.J.v. Heek jr.

De Drent is een over het algemeen gezonde hond, maar er komen een aantal erfelijke ziekten voor PRA (progressieve retina-atrofie), HD (heupdysplasie) en epilepsie. Deze problemen kunnen teruggedrongen worden door een actief testprogramma en dna-onderzoek.

Verantwoordelijke fokkers fokken enkel met geteste ouderdieren.
De Drentsche patrijshond is een goede jacht- en huishond die veel aandacht en consequentie behoeft om hem tot een stabiel gezinslid op te voeden. Voldoende lichaamsbeweging en duidelijk zijn is hierbij belangrijk. Het karakter is wat gevoelig en aanhankelijk.


Bron: Wikipedia

Mexicaanse Naakthond Lees meer
Greyhound Lees meer
Lagotto Romagnolo Lees meer
Coton de Tuléar Lees meer
Kuvasz Lees meer
Pharaohond Lees meer
Pitbull Terriër Lees meer
Flatcoated Retriever Lees meer