Wat is het trimmen van een hond?
Delen:

Wat is het trimmen van een hond?

Pups

Trimmen is eigenlijk een verzamelnaam alles wat bij de verzorging van een hondvacht komt kijken. Het knippen, scheren, plukken, ontwollen, strippen, borstelen en het wassen van de vacht, het zijn slechts enkele handelingen die onder de noemer trimmen vallen. In de meeste trimsalons worden ook de nagels van de hond geknipt, de ogen en de oren schoongemaakt en wordt er vaak ook een anaalklierbehandeling uitgevoerd. Een vacht die regelmatig getrimd wordt, ziet er mooie en gezond uit en blijft in topconditie!Waarom moet de vacht getrimd?


De vacht van een hond heeft veel aandacht en verzorging nodig. Voor sommige vachten is dagelijkse borstelbeurt voldoende, maar de meeste vragen aanzienlijk meer onderhoudt. Vooral in de ruiperiode, wanneer er veel vachtharen uitvallen, is een bezoekje aan de trimsalon vaak geen overbodige luxe. Tijdens het trimmen worden de losse en dode haren uit de vacht gehaald en daardoor krijgt de nieuwe vacht de ruimte om zich te ontwikkelen.

Een andere goede reden voor het regelmatig trimmen van de vacht, is dat deze hierdoor in goede conditie blijft. Een vacht die niet voldoende wordt onderhouden wordt te lang, zal veel dode haren bevatten en zal gaan klitten. Naast dat een slecht onderhouden vacht geen fraai gezicht is, houdt deze ook vaak veel vuil en viezigheid vast. Hierdoor zal de huid onder de klit gaan jeuken, irriteren en kunnen er vervelende infecties ontstaan. De hond zal gaan krabben, bijten en zijn lichaam overal langs schuren, om zo de jeuk en de irritatie wat te verlichten. Dit zal resulteren in kleine wondjes, grotere huidbeschadigingen en er kunnen mogelijk zelfs kale plekken in de vacht ontstaan.Het trimmen van een hond


Het is verstandig om op een jonge leeftijd te beginnen met het laten trimmen van de hond. Als een hond er op jonge leeftijd aan went dat er een vreemde aan zijn vacht plukt, dan zal het trimmen op latere leeftijd geen problemen opleveren. Het trimprogramma bestaat vaak een aantal vaste onderdelen:

De hond wordt naar de trimsalon gebracht en daar voor de trimbeurt achtergelaten. Omdat het trimmen een klus is die soms enkele uren in beslag kan nemen, is het verstandig om de hond voor het afleveren goed uit te laten is en niet teveel te eten te geven.

Het eerste dat de trimmer doet is de vacht grondig borstelen. Nadat de vacht geborsteld is en vrij is van klitten en oneffenheden, zal de vacht behandeld worden. Het trimprogramma dat de hond ondergaat is afhankelijk van het vachttype, de conditie van de vacht en uiteraard de afspraken die er gemaakt zijn tussen de eigenaar van de hond en de trimmer.

Na afloop wordt de vacht grondig gewassen met een goede hondenshampoo. De vacht wordt met behulp van een hairblower droog geblazen en weer netjes in model gebracht, zodat de hond er weer op en top uitziet als hij door zijn eigenaar wordt opgehaald.

Sommige honden kunnen zich na een trimbeurt soms wat onwennig gedragen. Zij kunnen het hoofd en het lichaam flink schudden, wilde sprongen maken of de nieuwe vacht grondig inspecteren. In sommige gevallen lijken getrimde honden zelfs een beetje beledigd. Dit is niets zorgelijks en dit gedrag gaat vanzelf voorbij. Een hond moet gewoon even wennen aan zijn nieuwe coupe.

Een trimbeurt kan inspannend en soms erg vermoeiend zijn, vooral voor honden die al wat ouder zijn. Geef een net getrimde hond alle tijd en rust om bij te komen en verlang niet teveel inspanning.


Hoe lang duurt het trimmen?


Hoe lang het trimmen duurt dat verschilt per hond. De duur van de trimbeurt is onder andere afhankelijk van het vachttype, de conditie van de vacht, de omvang van de hond, maar ook van de wensen van de eigenaar. Een trimbeurt neemt vaak 2 tot 5 uur in beslag.Hoe vaak moet een hond getrimd?


Hoe vaak een hond getrimd moet worden, dat is natuurlijk afhankelijk van het vachttype van de hond en de conditie waarin de vacht verkeerd. Sommige vachttypes zijn erg makkelijk in onderhoud en hoeven slechts een enkele keer per jaar getrimd, terwijl andere veel vaker onder handen genomen moeten worden. Er zijn voor de verschillende vachttypes wel richtlijnen op te stellen:

Kortharige vachten : 1 tot 4 keer per jaar
Ruwharige vachten : 2 tot 4 keer per jaar
Langharige vachten : 2 tot 6 keer per jaar
Stokharige vachten : 2 tot 6 keer per jaar
Krulharige vachten : 4 tot 8 keer per jaar (Poedels en dergelijke)


Trimmen in de wintermaanden


Veel mensen slaan in de winter graag wat trimbeurten over, omdat zij bang zijn dat de hond het anders koud krijgt. Maar dit is een verkeerde opvatting. Het is zelfs aan te raden om een hond ook in de wintermaanden te trimmen. De wintermaanden is het buiten vaak nat en guur en de kans is groot dat een hond nat regent tijdens een wandeling. Een lange vacht houdt veel meer vocht vast dan een getrimde vacht en daardoor zal een hond het eerder koud krijgen. En een natte vacht is immers veel kouder dan een korte vacht. De vacht kan in de wintermaanden wel wat langer gelaten worden dan normaal.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden