Roomijs giftig voor honden
Delen:

Roomijs giftig voor honden

Pups
Gezondheid
In roomijs zit veel lactose, van een klein likje roomijs zal uw hond niks krijgen alleen een grote hoeveelheid roomijs (dus lactose) kan een hond moeilijk afbreken wat misselijkheid, buikkrampen en diarree kan veroorzaken.

Het verteren van lactose
Lactose wordt in het hondenlichaam afgebroken en verteerd door een enzym lactase. Dit enzym is vooral bij pups en jonge honden in grote hoeveelheden aanwezig. Pups maken lactase aan om de moedermelk te kunnen verteren. Naar mate een hond ouder wordt en niet meer met moedermelk gevoed wordt, stopt het lichaam vanzelf met het aanmaken van dit enzym. Het enzym is immers niet meer nodig, omdat een volwassen hond van nature geen melk drinkt. De hoeveelheid lactase die het hondenlichaam aanmaakt, neemt vanaf de leeftijd van 3 maanden, snel af.

Ijs met chocolade
Ijs met chocolade is gevaarlijker, chocolade bevat theobromine, die erg giftig is voor honden en zelfs in kleine hoeveelheden al dodelijk kan zijn. Voor honden die overgevoelig of allergisch zijn voor deze stof, kan het eten van slechts een paar gram chocolade al fatale gevolgen hebben. Helaas bestaat er geen tegengif tegen deze stof.

Waterijs (soms zeer giftig vanwege zoetstoffen)
Waterijs is over het algemeen niet giftig, maar wel uiterst giftig als er suikervervangende zoetstoffen inzitten. Zoetstoffen als aspartaam zijn zeer gevaarlijk en verhogen het lichaamseigen insuline, zelfs al bij kleine innames kan zoetstof leiden tot een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel. Als het ijs geen zoetstof bevat dan bevat het vaak veel suiker, dit is niet giftig maar niet zo goed voor het gebit, af en toe een stukje waterijs (vrij van zoetstoffen) kan dus een lekkere verkoeling zijn op warme dagen, alleen te vaak waterijs geven is niet zo goed voor het gebit vanwege de grote hoeveelheid suiker. Bekijk altijd voor de zekerheid op de verpakking of er zoetstoffen in zitten (zoals aspartaam, acesulfaam, cyclamaat).

Algemene informatie:
Het is dus belangrijk dat u als hondenbezitter afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen en planten. Wat voor een mens normaal is om te eten, kan voor een hond zeer giftig zijn (bv chocolade, zoetstof, nootjes, ui, knoflook etc.). Ook planten in huis en rondom het huis kunnen gevaarlijk zijn. Puppyplaats heeft een groot aantal giftige middelen op een rijtje gezet om baasjes bewust te maken van de gevaren. Vooral jonge honden lopen een groter gevaar dan volwassen honden, pups zijn namelijk veel gevoeliger voor giftige middelen dan grote volwassen honden. U kunt hieronder de lijst met giftige dingen delen met uw hondenvrienden op Facebook.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden