Kan mijn hond zich verslikken?
Delen:

Kan mijn hond zich verslikken?

Pups
Ja, een hond kan zich verslikken. In en rondom het huis zijn vaak veel kleine voorwerpen te vinden die erg gevaarlijk kunnen zijn voor uw hond. Vooral in een kinderrijke omgeving slingert vaak veel klein speelgoed rond. Vooral pups en jonge honden zijn erg nieuwsgierig en stoppen alles wat ze vinden in hun bek. Kleine dingen kunnen gemakkelijk in de luchtpijp van uw hond schieten. Houd deze kleine voorwerpen zoveel mogelijk buiten bereik van uw hond. Als u merkt dat uw hond iets in zijn bek heeft waar hij zich mogelijk in kan verslikken, pak dit dan altijd direct af. Als uw hond het voorwerp niet wil afgeven, ruil dit dan bijvoorbeeld voor een groter stuk speelgoed of een lekker hondensnoepje.

Mocht uw hond zich dreigen te verslikken in iets kleins, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Open de bek van uw hond en probeer het voorwerp uit zijn keelgat te pakken. Mocht dit niet lukken dan kunt u de Heimlich manoeuvre toepassen. Sla beiden armen om het middel van uw hond, net onder de laatste ribben. Til uw hond zodanig op dat zijn rug tegen uw borstkast is geplaatst, en de kop van uw hond naar beneden wijst. Als uw hond te groot of te zwaar is om op te tillen, ga dan achter uw hond staan. Oefen met enige kracht een aantal stoten uit, net onder de laatste ribben. De lucht in de longen van uw hond zal het vastzittende voorwerp met kracht doen losschieten.

De Heimlich manoeuvre toepassen op uw hond is niet geheel risicoloos. Bij het uitvoeren van deze handelingen bestaat de kans op inwendig letsel. Het is belangrijk de Heimlich manoeuvre op een juiste wijze en met het nodige beleid en met voldoende kennis van zaken, toe te passen. Uw dierenarts kan u voordoen hoe u deze handeling op een juiste wijze toe kunt passen en hoe u de kans op lichamelijk letsel bij uw hond minimaliseert.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden