Home Pups Dekreuen Fotocadeaus Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina

Moeten de nagels van mijn hond geknipt?


De nagels van de hond knippen…. het is een nachtmerrie voor vele hondeneigenaren. De nagels van een hond groeien, net als die van de mens, en hebben dus ook verzorging nodig. En het knippen van de nagels is onderdeel van deze verzorging. Maar hoe vaak deze geknipt moeten worden, dat is per hond verschillend. Bij sommige honden moeten de nagels om de paar maanden geknipt worden, bij andere vrijwel nooit.Wanneer moeten de nagels geknipt?


De nagels van een hond moeten geknipt op het moment dat deze te lang zijn. Maar wanneer zijn ze te lang? Een goede regel is dat de nagels geknipt moeten worden op het moment dat, wanneer de hond staat, de nagels de grond raken en de teentjes omhoog duwen. Zolang dit niet het geval is, hoeven de nagels niet geknipt. Normaal zal het lopen over ruwe straatstenen ervoor zorgen dat de nagels van de hond vanzelf wat afslijten. In sommige gevallen slijten de nagels dusdanig veel, dat knippen niet nodig is.Zelf knippen van de nagels


Het knippen van de nagels is niet moeilijk en het kan goed zelf gedaan kan worden. Maar er zijn wel een aantal zaken waar op gelet moet worden. Het allerbelangrijkste is om de nagels niet te kort af te knippen. In het eerste stukje van de nagel zitten bloedvaatjes, zenuwen en dus ook leven en gevoel. In lichtkleurige nagels is het levende deel roze van kleur en is vaak goed zichtbaar. Bij donkere nagels is het levende deel vaak een stuk slechter zichtbaar zijn.Als er in het levende deel van de nagel geknipt wordt, dan zal dat zeer veel pijn doen en kan het een fikse bloeding veroorzaken. Knip de nagels daarom altijd voorzichtig en met beleid, en blijf altijd enkele millimeters van het levende deel vandaan. Als er per ongeluk toch in het levende deel van de nagel geknipt wordt, dan de hond zal dit knipfoutje beslist niet in dank afnemen. Honden die dit is overkomen, vergeten dit nooit meer. Zij zullen dan ook beslist niet meer mee willen werken aan een volgende knipbeurt.


Hoe kunnen de nagels het beste geknipt?


Het knippen van de nagels gaat het beste wanneer de hond op zijn zijde ligt. In deze positie kunnen zijn alle poten goed bereikbaar en kunnen de nagels goed geknipt worden. Als alleen de nagels aan de voorpoten geknipt hoeven te worden, dan kan de hond ook gaan zitten.

Pak de voet vast en neem de teen waarvan de nagel geknipt moet worden, tussen duim en wijsvinger. Spreidt de tenen en houdt de teenharen opzij, zodat de nagel die geknipt moet worden goed zichtbaar is.

Voorkom dat er in het levende deel van de nagel geknipt wordt. Probeer enkele millimeters van het levende gedeelte af te blijven met de schaar. Vaak is levende gedeelte in een lichte nagel redelijk goed te zien, maar als de nagel donker van kleur is, kan het soms lastig zijn. Bij twijfel is het verstandig om niet direct de nagel te knippen, maar eerst de druk op de nagel wat op te voeren. Als de schaar op het levende deel is geplaatst, dan zal een hond zijn poot vaak proberen weg te trekken.

Het is aan te raden om een speciale nagelschaar te gebruiken. Er zijn verschillende soorten nagelscharen voor het knippen van hondennagels. De bladen van deze scharen hebben vaak een ronde vorm waardoor de nagel niet uit de schaar glijdt en de nagels veilig geknipt kunnen worden. Een guillotine-tang is het makkelijkst in gebruik en knipt de nagel in een keer door.


Angst bij het knippen van de nagels


Veel mensen vinden het knippen van de nagels maar een enge aangelegenheid. En dat is natuurlijk niet vreemd, aangezien het te kort afknippen van de nagels de hond enorm veel pijn doet. Bij twijfels of angst kan het verstandig de nagels te laten knippen in een professionele trimsalon, of door een dierenarts. Beiden zijn vaak zeer ervaren in het knippen van nagels en het zal daarom een klusje zijn, dat slechts enkele minuten in beslag zal nemen.


Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips