Kinderen en honden: tips voor probleemloze vriendschap
Delen:

Kinderen en honden: tips voor probleemloze vriendschap

Pups

Uit onderzoek blijkt dat het contact tussen een kind en hond veel voordelen heeft, zowel fysiek als emotioneel. Kinderen leren hoe ze voor een hond moeten zorgen en begrijpen welke verantwoordelijkheid dat met zich meebrengt. Kinderen kunnen zelfs leren omgaan met verlies wanneer hun huisdier komt te overlijden. Kinderen en honden zijn ook om andere redenen een geweldige combinatie: honden kunnen gezelschap bieden, een speelkameraadje en zelfs therapeutische steun in tijden van problemen of ziekte.

Helaas zijn er echter tragische gevallen waarin kinderen gewond raken door honden, of het nu hun eigen hond is of die van iemand anders. Bij het kiezen van een hond is het belangrijk om onderzoek te doen naar de beste honden voor kinderen, maar zelfs dan kunnen er ongelukken gebeuren. Sommige van deze situaties kunnen worden voorkomen wanneer bepaalde regels en richtlijnen worden gevolgd. Er moeten grenzen gesteld worden voor zowel kinderen als honden.

Laat nooit een kind met hond zonder toezicht bij elkaar

Een situatie kan in een seconde veranderen en als er geen verantwoordelijke volwassene aanwezig is, kan dit tragische gevolgen hebben.

Respecteer elkaars persoonlijke ruimte

Honden hebben net als wij persoonlijke ruimte. Wanneer je kinderen en honden leert hoe ze met elkaar moeten omgaan, zorg er dan voor dat je kinderen leren om een hond bij zich uit te nodigen voor een knuffel, voer of om te spelen. Of het nu een hond is die je kent of niet en of het nu thuis is of op straat, dezelfde regel geldt. Als de hond de uitnodiging niet aanneemt, laat hem dan met rust. Leer de kinderen dat ze geen honden benaderen die slapen of eten, of honden die je nog niet eerder hebt ontmoet - ook al zien ze er vriendelijk uit. Als het de hond van iemand anders is, vraag dan eerst of je hem mag begroeten.

Herinner de kinderen eraan dat niet alle honden hetzelfde zijn

Misschien kennen ze thuis een hond die hen toestaat aan hun staart te trekken, op hen te springen, op hun rug te rijden of wat dan ook - maar niet alle honden tolereren dit. Zelfs van de meest rustige honden of honden die worden beschouwd als de beste hond met kinderen mag niet worden verwacht dat ze dit accepteren. Op een dag zijn ze het misschien zat, of raken ze per ongeluk bezeerd tijdens ruw spel en protesteren ze met een snauw of beet.

Leer kinderen over de lichaamstaal van honden 

Een kwispelende staart betekent niet automatisch dat een hond blij is; het betekent dat hij in een "verhoogde staat" is, wat opgewonden, angstig of een aantal andere emoties kan betekenen. De rest van de lichaamstaal vertelt het volledige verhaal, bv. oren, hijgen, houding. Er is ooit een onderzoek gedaan waarbij kinderen een foto te zien kregen van een hond die zijn tanden liet zien. Een verontrustend groot aantal kinderen geloofde dat de hond glimlachte en dat het in orde was om hem te benaderen. Kinderen en honden hebben meer kans op een harmonieuze en mooie relatie als ze de signalen van de hond begrijpen.

Vraag de kinderen om honden niet rechtstreeks in het gezicht aan te staren 

Honden gebruiken oogcontact voor communicatie en een vriendelijke, nieuwsgierige of angstige blik van een kind kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het kan worden opgevat als een bedreiging, waardoor de hond wordt geprovoceerd om aan te vallen. Of het kan worden gezien als een uitnodiging om te spelen, waardoor een overenthousiaste hond per ongeluk een klein kind omver loopt. Voor een kind dat bang is voor honden, is het beste advies geen direct oogcontact te maken wanneer zij elkaar ontmoeten.

Negeer nooit een grom

Het is een waarschuwing en betekent: 'doe dat nog eens en ik bijt'. Let op en trek je rustig terug en adviseer je kinderen hetzelfde te doen.

Plaag een hond nooit 

Of het nu met speelgoed of voedsel is, dit zal op den duur gegarandeerd averechts werken en tot problemen leiden. Laat je kinderen een hond niet aanmoedigen om op te springen - op een gegeven moment zullen ze zich laten meeslepen en per ongeluk iemand pijn doen of schade aanrichten. Dan krijgen ze waarschijnlijk een standje en dat is niet eerlijk. En als je kinderen een favoriet stuk speelgoed hebben waarvan je niet wilt dat de hond het te pakken krijgt, is de voor de hand liggende maar eenvoudige oplossing om het niet te laten liggen waar de hond het kan pakken!

Kalm blijven

Als het spel uit de hand loopt, kalmeer dan zonder te schreeuwen of in paniek te raken. Als een hond al hyper en opgewonden is, doe dan niets waardoor hij nog meer opgewonden raakt. Een gestreste hond zal veel eerder kalmeren als alle anderen ook kalm zijn. En als een hond repetitief gedrag vertoont, zoals het achtervolgen van zijn staart, kan dit een teken van stress zijn en iets wat aandacht nodig heeft, niet iets wat moet worden aangemoedigd. 

Door een paar eenvoudige regels te volgen en honden en hun aard te begrijpen, kunnen ongelukken worden voorkomen en kunnen honden en kinderen met elkaar omgaan, plezier maken en onvermijdelijk levenslange vrienden worden. Als je erover nadenkt, geldt dat ook voor volwassenen!

 

 

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden