Pups verkopen op een veilige en verantwoorde manier
Delen:

Pups verkopen op een veilige en verantwoorde manier

Pups

Na weken van opvoeding en verzorging is het van cruciaal belang dat je pups bij het juiste huis terechtkomen, voor hun veiligheid op lange termijn en om je reputatie als verantwoordelijke fokker te bevorderen. 

De juiste pup verkopen aan het juiste baasje is voor zowel de puppy als de nieuwe eigenaren van groot belang. Als dit verkeerd wordt aangepakt, kan dat stressvol zijn voor alle betrokkenen en kan de pup eindigen als herplaatser. Dit is niet alleen tragisch, maar kan ook je reputatie als ethische en verantwoordelijke fokker schaden. 

Puppy’s koppelen aan de juiste baasjes

Bij het plaatsen van puppy’s bij hun toekomstige baasjes is het essentieel om hun eisen als nieuwe hondeneigenaren te begrijpen.Om te beginnen is het verkrijgen van informatie belangrijk. Geef je pups niet zomaar aan iemand mee die er veel geld voor wil betalen, je moet de juiste eigenaren voor je pups vinden. Om te evalueren wat potentiële kopers zoeken in een hond, kun je hen eerst een aantal vragen hierover stellen of je vraagt hen een aanvraagformulier in te vullen. Zo zijn ze beter voorbereid en hebben duidelijke verwachtingen. Hoe stellen ze zich hun leven met hun hond voor?Willen ze urenlang wandelen? Bij elk weertype? Of is een uitstapje naar een café meer iets voor hen? Willen ze een hond voor een bepaalde taak, bijvoorbeeld als hulp- of werkhond? Elke thuissituatie is anders en dat geldt ook voor de pups. In elk nest zul je de brutale puppy, de rustige puppy, de knuffelige puppy en de speelse puppy tegenkomen. 

Wanneer je de potentiële nieuwe eigenaren advies geeft over het nest, bespreek dan de individuele eigenschappen van elke pup en bedenk hoe die pup waarschijnlijk zal uitgroeien en zich in de loop der tijd zal ontwikkelen. Past dat bij de eisen van het gezin dat naar die pup vraagt? 

Puppy's kiezen op basis van kleur en geslacht alleen is geen goede basis voor succes op lange termijn. Je moet je pups echt begrijpen, en ze dan vergelijken met de aangeboden thuissituaties. 

Onthoud altijd dat het koppelen van puppy’s aan de juiste mensen is van cruciaal belang om ze een fijn tehuis te geven en het risico op herplaatsing te verkleinen. 

Pups verkopen volgens de Nederlandse wet

Er zijn wetten in Nederland rond de verkoop van puppy's die belangrijk zijn om te weten.

Zo moeten sinds 2013 alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd zijn bij een aangewezen portaal.

Sinds 1 november 2021 kwam daar het Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) bij. Dit EU-paspoort is verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

Verwacht je hond een nestje? Dan moet je je dierlocatie registreren met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) bij RVO.

Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar je de hond(en) houdt. Je hebt een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper je een hond chipt. De dierenarts heeft je UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.

Kijk voor meer informatie over het registreren van je puppy’s op: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/houders-van-honden

Een pup naar het buitenland verkopen

Wil je een pup naar het buitenland verkopen dan is naast de chip en het EU-dierenpaspoort ook een inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) verplicht. De eerste vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek en mag pas gegeven worden vanaf 12 weken. Om die reden kunnen pups pas vanaf een minimale leeftijd van 15 weken naar het buitenland verkocht worden.

Wil je een pup verkopen naar België, dan geldt dezelfde verplichting voor de inenting tegen Rabiës.

Waar kan ik mijn puppy advertenties plaatsen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te adverteren en puppy advertenties te plaatsen. Zorg ervoor dat je een verantwoordelijk en bekend platform gebruikt om je veiligheid als verkoper te garanderen. PuppyPlaats biedt een ID-verificatieservice aan, waarmee potentiële kopers zichzelf kunnen verifiëren en aantonen dat ze zijn wie ze zeggen te zijn. Je nodigt immers volslagen vreemden bij je thuis uit om je puppy’s te bekijken. Het is een goede gewoonte om voorzichtig te zijn. Je kunt ook je eigen ID verifiëren om aan te tonen dat je als fokker ook bent wie je zegt dat je bent. 

Een reputatie als verantwoordelijke hondenfokker opbouwen

Door doortastend te zijn en de juiste mensen aan de juiste puppy's te koppelen, versterk je je reputatie en bouw je wachtlijsten op. Je hebt dan meer keuze als het gaat om het herplaatsen van je puppy's. 

Pups die bij de verkeerde eigenaren terechtkomen, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen die het risico op herplaatsing vergroten. Zorg er dus voor dat je de juiste match vindt door de potentiële eigenaren te begeleiden en te informeren over welke puppy het beste bij hen past. 

Jij bent de stem van je pups en wanneer de pups gelukkig zijn in hun nieuwe huis gedijen ze goed. Hun eigenaren zullen de puppy hebben gekregen die aan hun verwachtingen voldoet en zullen je aanbevelen als fokker. Dit zal je reputatie als fokker ten goede komen.

 

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden