Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina

Waarom blijven honden na een dekking aan elkaar vast zitten?


Vaak blijven de honden na het paren nog eventjes aan elkaar vastzitten. Dit is een natuurlijk onderdeel van de paring en het wordt ook wel een ‘koppeling’ genoemd. Een koppeling is de laatste fase van een dekking. Een koppeling is een goed teken en het zorgt ervoor dat de kans op een zwangerschap toeneemt. Maar het is geen garantie tot zwangerschap, evenals het ook niet noodzakelijk is voor een zwangerschap. Een gedekte teef kan met, maar ook zonder, een koppeling zwanger raken.De voorbereidingen


Het fokken is vaak erg leuk en erg spannend. Maar het kan soms ook lastig zijn en het is iets waar veel bij komt kijken. De eerste voorwaarde voor het fokken is uiteraard dat zowel de teef en de reu er beiden lichamelijk toe in staat zijn en klaar voor zijn.

Het hele proces begint bij de selectie van de ouderdieren. Voor een succesvolle dekking en gezonde pups moet er zorgvuldig op zoek gegaan worden naar de juiste partner. Hierbij moet vooral gelet worden op het karakter en de gezondheid, maar ook de omvang en het fysiek van de ouders moet bij elkaar passen.

Bij het fokken met honden met een dominant karakter kan het raadzaam zijn om deze eerst met elkaar kennis te laten maken, voordat er daadwerkelijk gedekt moet gaan worden. Door het ondernemen van bijvoorbeeld een gezamenlijke wandeling, hebben de honden de mogelijkheid om alvast aan elkaar te wennen. Als de honden elkaar al een keer eerder ontmoet hebben en het klikt tussen beiden dieren, dan wordt de kans op succes tijdens de dekafspraak aanzienlijk vergroot.De dekking


Op het moment dat de teef loops is en in haar meest vruchtbare zit, dan kan zij met de reu samengebracht worden. Het is verstandig om de reu en de teef samen te brengen in een grote ruimte, of in een afgesloten tuin, waar ze voldoende ruimte hebben. Het belangrijk dat beiden honden ontspannen zijn en zich op hun gemak voelen. Een van de meest voorkomende oorzaken voor het niet willen dekken, is de nadrukkelijke aanwezigheid van de baasjes. De baasjes doen er dus goed aan om de honden met rust te laten en zich op de achtergrond te houden.

Een dekking bestaat uit een drietal fases: het voorspel, de werkelijke dekking en de koppeling.Het voorspel

De eerste fase van een dekking is het voorspel. In deze fase draaien de reu en de teef om elkaar heen en besnuffelen elkaar, rennen achter elkaar aan en dagen elkaar uit. Hoe lang dit voorspel duurt, is per situatie verschillend. Vooral bij onervaren honden kan dit voorspel enige tijd duren. Ervaren honden komen vaak sneller tot de daad.De werkelijke dekking

Zodra de interesse in elkaar op het hoogtepunt is dan vindt de werkelijke dekking plaats. Jonge en onervaren teven kunnen zich soms wat verzetten en venijnig uithalen naar de reu, terwijl teefjes met ervaring zich vaak wat makkelijker laten dekken. De werkelijke dekking duurt vaak enkele minuten.De koppeling

De laatste fase is de koppeling. Na afloop van de dekking zitten de reu en de teef vaak nog een tijdje aan elkaar gekoppeld. De geslachtsorganen van beiden honden zijn nog een tijdje opgezwollen, waardoor het niet mogelijk om los te komen van elkaar. Een koppeling, die veelal 5 tot 45 minuten duurt, is een goed teken. Een koppeling voorkomt dat het zaad van de reu wegloopt en daardoor vergroot het de kans op een bevruchting en een zwangerschap.

Het komt regelmatig voor dat een reu zich tijdens de koppeling zo draait en manoeuvreert, dat hij met 4 poten op de grond en met zijn achterste tegen de teef aan komt te staan.Haal gekoppelde honden nooit uit elkaar!


Honden die gekoppeld zijn zullen vanzelf van elkaar loskomen. Probeer de honden nooit uit elkaar te halen. Het uit elkaar halen van gekoppelde honden kan leiden tot blijvende schade aan de geslachtsorganen. Onervaren honden hebben nog wel eens de neiging om een beetje onrustig te worden door de koppeling. Het kan daarom verstandig zijn om onervaren honden vast te houden tijdens de koppeling en op het gemak te stellen.


Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips