Home Pups Dekreuen Fotocadeaus Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina

Is DNA onderzoek bij honden mogelijk?


DNA onderzoek bij honden is mogelijk, hoewel dit niet te vergelijken is met het DNA onderzoek bij mensen. De kennis en ontwikkelingen op het gebied van DNA onderzoek bij honden, lopen nog ver achter op menselijk DNA onderzoek. Maar vele laboratoria overal ter wereld, doen uitgebreid onderzoek naar de genetica bij honden.
Voordelen van DNA onderzoek


Inzicht in de genetische code van honden heeft vele voordelen. Doormiddel van een DNA profiel kunnen alle nakomelingen van een bepaalde hond worden achterhaald. Hierdoor kan onder andere met zekerheid worden vastgesteld welke honden de ouderdieren zijn van een nestje pups. Een ander groot voordeel van DNA onderzoek is dat hiermee kan worden achterhaald of een hond drager is van genen die mogelijk voor erfelijke aandoeningen veroorzaken. Honden waarbij dit het geval is kunnen worden uitgesloten van de fokkerij.DNA databank voor rashonden


Sinds het voorjaar van 2011 wordt er door de Raad van Beheer onderzocht of het mogelijk is om een DNA databank voor rashonden op te zetten. De DNA gegevens van in deze databank kunnen worden ingezet bij het verbeteren van de fokkerij en de gezondheid van honden. De Raad van Beheer heeft op dit moment een databank geopend voor het bijhouden en verwerken van de DNA gegevens van de Labrador Retriever. Indien deze pilot succesvol verloopt, dan zullen er op een later moment mogelijk ook andere hondenrassen aan deze databank worden toegevoegd.


Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips