Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina

Het chippen van een hond


Een hond die een chip bij zich draagt, kan op een eenvoudige manier worden geïdentificeerd. Met speciale apparatuur kan de chip worden uitgelezen en kunnen er allerlei gegevens van de hond worden achterhaald. Een chip is in feite een klein, elektronisch hondenpaspoortje. Het chippen heeft een aantal grote voordelen. Met de achterhaalde gegevens kunnen weggelopen honden eenvoudig met hun bezorgde baasjes herenigd worden, is in een oogopslag het medisch verleden van een hond inzichtelijk, en wordt het gemakkelijker om misstanden in het bezit en de handel in honden tegen te gaan.Is chippen van een hond verplicht?


Het chippen en registreren van een hond wordt vermoedelijk vanaf het voorjaar van 2013 verplicht. Vanaf dat moment moeten alle hondenpups, rashonden èn bastaardhonden, op de leeftijd van 7 weken gechipt en geregistreerd zijn. Ondanks dat het chippen op dit moment nog niet verplicht is, heeft ongeveer driekwart van de hondeneigenaren hun viervoeter reeds van een chip voorzien.Wat is het chippen van een hond?


Het chippen bestaat uit twee stappen. De eerste stap is de hond voorzien van een kleine microchip met een uniek nummer. Het tweede deel is de registratie in een centrale database. In deze database worden de gegevens van de hond geregistreerd, maar worden ook de naam en de contactgegevens van het baasje opgeslagen.

De chip
Een chip is een klein kunststof buisje van ongeveer 15 millimeter lang en 3 millimeter breed. Dit is ongeveer de omvang van een flinke rijstkorrel. In het buisje zit een kleine microchip, die een unieke code bevat. De chip wordt met een grote injectienaald onder de huid van de hond aangebracht. De chip wordt meestal tussen de schouderbladen aangebracht, of in het gebied hier rondom heen. Het aanbrengen van een chip is niet onprettiger dan een normale injectie. De meeste honden merken er doorgaans weinig van.

Het uitlezen van de chip
De chip kan worden uitgelezen met speciale uitleesapparatuur, een zogenaamde reader. Deze reader heeft de vorm van een klein tennisracket. Als de reader dicht bij de chip gehouden wordt, dan wordt de unieke chipcode leesbaar. Deze unieke code bestaat uit 15 cijfers, waarmee de identiteit van een hond in een database kan worden nagezocht. De eerste drie cijfers in deze unieke code geven het land van herkomst aan. De landcode van Nederland is 528.Wat zijn de voordelen van een chip?


Chippen is een zeer diervriendelijke manier van registreren
Chippen geeft geen lichaamsontsiering, in tegenstelling tot een oortatoeage
Chippen heeft geen schadelijk gevolgen voor de gezondheid
De chip blijft een levenlang zitten
Verliezen van de chip is niet mogelijk
Frauderen met registratienummers is niet mogelijk
Chippen kan vanaf jonge leeftijd


Wat zijn de nadelen van een chip


De chip kan gaan zwerven door het lichaam
Voor het uitlezen van de chip is een speciale reader nodig


Waar kan ik mijn hond laten chippen?


Een hond kan gechipt worden door de dierenarts en bij de meeste dierenasielen. Bij de dierenarts kan het chippen vaak tijdens een regulier bezoek. De hond wordt voorzien van een chip en ook de registratie wordt in veel gevallen verzorgd.Wat kost het chippen?


De kosten voor het chippen van een hond variëren tussen de 25 en de 50 euro. Vaak zitten de kosten van de databankregistratie bij de prijs inbegrepen. Er zijn meerdere verzekeraars die de kosten voor het chippen, of een deel hiervan, vergoeden.


Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips