Het kiezen van een gezonde puppy
Delen:

Het kiezen van een gezonde puppy

Pups

De beslissing om een puppy te nemen is een grote beslissing. Het zou een positieve ervaring moeten zijn voor iedereen die erbij betrokken is. Beslissen over wat je verwacht van een hond, het ras of type dat het beste is voor jouw woonsituatie, en ten slotte, het bezoeken van een aantal nestjes is iets om naar uit te kijken. Toch kan de totale ervaring ook nogal overweldigend zijn. Je hebt waarschijnlijk al veel onderzoek gedaan en bent alles aan het uitzoeken om jezelf voor te bereiden op het maken van een weloverwogen keuze. Toch kan deze opgebouwde kennis snel het raam uitvliegen wanneer je een nestje schattige, kleine, vrolijke puppy’s voor je hebt! Denk aan de volgende punten als je eenmaal in de selectiefase bent, om er zeker van te zijn dat je er alles aan doet om thuis te komen met een gelukkige, gezonde viervoeter. En ook dat je jezelf niet onbedoeld opzadelt met gezondheidsproblemen of moeilijkheden in de toekomst die voorkomen hadden kunnen worden.

Rasspecifieke problemen

Het eerste wat je moet overwegen als je eenmaal hebt besloten welk ras of type puppy je wilt aanschaffen, is of het ras of type bekend staat als vatbaarder is voor bepaalde aandoeningen of problemen waar je op moet letten. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en overwegen of je een gezondheidscontrole wil laten doen bij de dierenarts of testen wilt laten doen op genetische aanleg voor aandoeningen. Zoek ook uit of je je nieuwe puppy zonder problemen kunt verzekeren - zijn de premies voor een bepaald ras bijzonder hoog in vergelijking met andere honden? Wat zou de reden hierachter kunnen zijn?

Tekenen van een goede gezondheid

Een gezonde puppy moet een vochtige neus hebben zonder afscheiding, maar let op dat het ook geen loopneus is. Let op heldere ogen die volgen wat er om hem heen gebeurt; een schone snuit; een glanzende, gezonde vacht; en geen tekenen van diarree, viezigheid of afscheiding bij de billen. De puppy moet over het algemeen helder en alert zijn, niet bang voor mensen, niet dun zijn met een gezonde hoeveelheid 'puppyvet' voor zijn leeftijd.

Tekenen van een slechte gezondheid

Elke puppy die verkouden lijkt te zijn, een loopneus heeft of muffe ogen heeft, moet vermeden worden. Hij kan een eenvoudige infectie hebben die vanzelf overgaat- als dit het geval is, kunt je contact houden met de eigenaar of de fokker tot de puppy weer helemaal gezond is. Wanneer dit het geval is het wel slim om de puppy nog even door een dierenarts laten controleren. Een doffe vacht, algemene lusteloosheid, angst voor mensen of ongewoon gedrag kan wijzen op huidige of toekomstige problemen die je liever wilt vermijden.

Gehoor en gezichtsvermogen

Nagaan of het gehoor van een puppy in orde is, is eenvoudig: kijk of hij reageert op het geluid van je stem, klappen en geluiden in huis. Neem de puppy die je overweegt te kopen even weg van zijn broertjes en zusjes zodat er wat minder prikkels zijn die hem kunnen afleiden. Ook omdat een dove puppy de bewegingen van zijn nestgenoten kan nadoen als ze zich omdraaien om in de richting van een geluid te kijken, terwijl hij het zelf niet heeft gehoord. Witte honden met één of beide ogen blauw zijn soms doof aan één of beide oren, dus let vooral op hun gehoor en reacties als je een pup van deze kleur overweegt.Om er zeker van te zijn dat het gezichtsvermogen van je puppy goed is, let je op hoe hij reageert op licht, beweging en hoe hij zich voortbeweegt. Puppy's gaan natuurlijk rollen, spelen en gek doen, maar hij zou zonder problemen door alle obstakels in zijn omgeving moeten kunnen navigeren als hij geen problemen heeft met zijn gezichtsvermogen.

Onderzoek door een dierenarts

Als dit je eerste hond is, je een zuiver ras koopt, of zeker wilt zijn van eventuele erfelijke gezondheidsproblemen of genetische eigenschappen die je hond geërfd kan hebben, kun je overwegen een dierenarts een basis gezondheidsonderzoek te laten doen en eventueel te testen op onderliggende aandoeningen. Dit zal gewoonlijk op je eigen kosten zijn en niet die van de fokker of eigenaar- maar geen enkele betrouwbare fokker of eigenaar zal je hiervoor de toestemming weigeren- doen ze dat toch, ga dan verder.

Maar bovenal: probeer een zieke pup niet te 'redden'

Als je een zieke puppy tegenkomt kan het bijzonder moeilijk zijn om het instinct te onderdrukken om voor het dier te zorgen. Puppy's zijn niet altijd 'perfect' en natuurlijk worden ze van tijd tot tijd ziek. Een verantwoordelijke eigenaar of fokker zal zich daarvan bewust zijn en maatregelen getroffen hebben om voor de puppy te zorgen tot ze gezond en klaar zijn om het nest te verlaten. Als je vermoedt dat de fokker of verkoper van een nest niet het beste met de honden voor heeft, en de dieren ongelukkig, bang of niet in orde zijn, kan de drang om één of meer puppy's te 'redden' door ze te kopen verleidelijk zijn. Het is altijd ongelooflijk moeilijk om weg te lopen, maar bedenk dat je niet alleen jezelf openstelt voor een heleboel mogelijke problemen in de toekomst, maar ook de voortdurende handel en winst in het fokken van honden in slechte condities behoudt. 

Als je je zorgen maakt over de gezondheid of het welzijn van een hond, ga dan niet met een pup weg, maar neem in plaats daarvan contact op met de NVWA of een andere dierenwelzijnsgroep en bespreek je zorgen met hen. De enige manier om gewetenloze fokpraktijken een halt toe te roepen is doordat zorgzame hondenliefhebbers zich ertegen uitspreken - misschien is het belangrijkste om te onthouden bij het kiezen van je nieuwe puppy: als je je zorgen maakt, loop dan altijd weg.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden