Is mijn hond te mager?
Delen:

Is mijn hond te mager?

Pups

Omdat geen enkele hond hetzelfde is, kan het soms erg lastig zijn om vast te stellen of een hond te mager is, of niet. Om dit te kunnen bepalen moet ten eerste het ideale gewicht van de hond bekend zijn. Het ideale gewicht is het gewicht dat past bij grootte van de hond en het type waar het toe behoord. Voor rashonden geeft de rasstandaard een goed handvat voor het bepalen van dit ideale gewicht, bij rasloze honden kan de dierenarts vaak een goede inschatting maken. Er kan van ondergewicht gesproken worden als een hond 10% of meer onder het ideale gewicht weegt. Een hond met een ideaal gewicht van 20 kilo is dus te mager als deze minder dan 18 kilo weegt.De oorzaak van ondergewicht


De oorzaak van ondergewicht bij honden is vaak lastig aanwijsbaar. De oorzaken kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn. Een hond kan vermageren als gevolg van stress of spanningen, maar ook omdat hij simpelweg te weinig voer krijgt, of zijn voer niet lekker vindt. Het wegnemen van de spanningen, het voorschotelen van wat extra voer en lekkere tussendoortjes, of het juist overstappen op een ander soort voer doen vaak wonderen.

Als een hond plotseling gewicht begint te verliezen terwijl hij toch voldoende eet, dan moet de oorzaak van het gewichtsverlies vaak in de medische hoek gezocht worden. Voor het gewichtsverlies zijn vele uiteenlopende medische oorzaken mogelijk. Enkele veelvoorkomende medische oorzaken van plotselinge vermagering zijn:

Wormpjes of andere parasieten
Suikerziekte / diabetes
Problemen met de schildklier
Hart- of nierproblemen
Tumoren


Lichaamsgewicht en de gezondheid


Het is voor de gezondheid van een hond belangrijk om deze op een goed en gezond gewicht te houden. Een hond die te mager is, beschikt over te weinig reserves en is daardoor vele malen vatbaarder voor ziektes en aandoeningen, dan een gezonde hond. Het afweersysteem verzwakt en bij de geringste tegenslag zal de hond ziek worden. Ook hebben de organen van een te magere hond het vaak zwaar te voorduren. In sommige gevallen krijgen de organen niet voldoende voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren, met allerlei schadelijke gevolgen van dien.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden