Het drinken van ondiep slootwater of stilstaand water giftig voor honden
Delen:

Het drinken van ondiep slootwater of stilstaand water giftig voor honden

Pups
Gezondheid
Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming.

De bacterie Clostridium botulinum, die botulisme veroorzaakt kan zich alleen onder bepaalde omstandigheden snel vermenigvuldigen: in een eiwitrijk zuurstofarm milieu (dode beestjes of vissen, vooral wanneer deze in het water liggen) en in water dat 20 graden Celsius of nog warmer is (met name ondiep, stilstaand water wordt in de zomer snel warm). De bacterie komt wereldwijd voor.

De naam komt van botulus (worst), omdat de ziekte wel eens optrad na het eten van vleesconserven. Niet de bacterie zelf veroorzaakt de symptomen, maar het door die bacterie afgescheiden toxine (botuline). Dit veroorzaakt een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier.

Bij een typische vergiftiging kan het enige dagen duren voor het volledige beeld ontstaat. De eerste klachten ontstaan meestal 10-20 uur na een besmetting. Het kan dan gaan om een droge mond, hevige diarree en een toenemende slappe verlamming. Als de verlamming ernstig is treedt de dood uiteindelijk in door verlamming van de ademhalingsspieren.

Algemene informatie:
Het is dus belangrijk dat u als hondenbezitter afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen en planten. Wat voor een mens normaal is om te eten, kan voor een hond zeer giftig zijn (bv chocolade, zoetstof, nootjes, ui, knoflook etc.). Ook planten in huis en rondom het huis kunnen gevaarlijk zijn. Puppyplaats heeft een groot aantal giftige middelen op een rijtje gezet om baasjes bewust te maken van de gevaren. Vooral jonge honden lopen een groter gevaar dan volwassen honden, pups zijn namelijk veel gevoeliger voor giftige middelen dan grote volwassen honden. U kunt hieronder de lijst met giftige dingen delen met uw hondenvrienden op Facebook.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden