Turkish Kangal

Levensduur12 - 15 jaar
GewichtMannelijk:50 - 65kgVrouwelijk:50 - 65kg
HoogteMannelijk:74 - 81cmVrouwelijk: 71 - 79cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Turkish Kangal

De Turkse Kangal is een knappe hond en een die al eeuwenlang zeer gewaardeerd wordt door herders in hun geboorteland Turkije, waar ze de nationale hond van het land zijn. Ze zien er indrukwekkend uit en zijn van nature loyaal, wat heeft geleid tot deze werkende honden die een populaire metgezel en gezinsdier zijn geworden in veel landen van de wereld. Het ras is niet zo bekend als andere rassen in het Verenigd Koninkrijk, maar ze krijgen een fanbase vanwege hun trotse uitstraling en betrouwbare vriendelijke aard. Iedereen die zijn huis wil delen met een Kangal moet echter zijn interesse registreren bij fokkers, omdat er elk jaar maar heel weinig puppy's in het Verenigd Koninkrijk worden gefokt.

Geschiedenis van de Turkish Kangal

De Turkse Kangal is een oud ras en een hond die altijd zeer gewaardeerd is geweest door herders in hun geboorteland Turkije vanwege hun uitstekende bewakingshonden. Er zijn mensen die denken dat het ras mogelijk verwant is aan vroege mastiff-achtige rassen die worden afgebeeld in oude Assyrische kunstwerken. Kangals zijn waarschijnlijk ontstaan in het Kangal-district van de provincie Sivas, dat zich in Centraal-Turkije bevindt, vandaar hun naam.

Anderen geloven echter dat ze hun naam hebben gekregen vanwege de associatie van het ras met de Aga van de Kangal-familie, belangrijke heersers van het gebied destijds. Veel van de honden die in de oudheid werden gezien, werden gefokt door dorpsbewoners die sterke, robuuste en zelfverzekerde honden nodig hadden die in staat waren om vee te beschermen tegen aanvallen van wolven, jakhalzen en beren. Aangezien de meeste honden alleen te vinden waren in afgelegen gebieden van het land, bleef het ras onbedorven en bleef het trouw aan zijn oorsprong.

Vandaag de dag is de Kangal de nationale hond van Turkije en worden de stamlijnen zorgvuldig onderhouden. Pas in de jaren tachtig werd de eerste Kangal-hond geïmporteerd naar de Verenigde Staten en werd het ras pas in 2012 erkend door The Kennel Club. Hun aantal blijft echter laag in het Verenigd Koninkrijk en iedereen die zijn huis wil delen met een van deze knappe loyale honden, moet zijn interesse registreren bij fokkers en op een wachtlijst gaan om dit te kunnen doen.

Uiterlijk van de Turkish Kangal

Hoogte bij de schoft: Mannetjes 74 - 81 cm Vrouwtjes 71 - 79 cm

Gemiddeld gewicht: Mannetjes 50 - 65 kg Vrouwtjes 41 - 50 kg

De Kangal is een grote, goed uitgebalanceerde robuuste hond met een indrukwekkend grote kop, waarbij de mannetjes merkbaar groter en zwaarder zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers. Ze hebben grote, brede, licht afgeronde schedels die plat zijn tussen de oren van een hond wanneer ze opgewonden of alert zijn. Ze hebben een lichte groef en een gematigde stop, waarbij de mannetjes bredere koppen hebben dan de vrouwtjes. Ze hebben allebei licht hangende lippen die bijdragen aan de vierkante uitstraling van hun voorgezichten wanneer ze van opzij worden gezien. De snuiten lopen zachtjes taps toe naar de neus van een hond, die zwart van kleur is en groot. Kangals hebben altijd een donkerder gezichtsmasker, wat een kenmerk is van het ras.

Ze hebben amandel- tot ovaalvormige ogen van gemiddelde grootte met strakke oogleden die goudkleurig tot bruin kunnen zijn, zodat ze overeenkomen met de vachtkleur van een hond. Hun oren zijn van gemiddelde grootte en driehoekig met afgeronde punten. De oren van een hond zijn net onder de bovenkant van hun hoofd geplaatst en hangen plat dicht bij hun wangen. Wanneer de Kangal alert is, houdt hij zijn oren hoger en ze zouden donkerder van kleur moeten zijn dan de rest van de vacht van een hond, zodat ze overeenkomen met hun gezichtsmasker. Ze hebben sterke kaken met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen en hun lippen zijn zwart.

Een Kangal heeft een licht gebogen, gespierde en krachtige nek die matig lang en dik is, met honden die een lichte keelhuid hebben, wat is toegestaan volgens de rasstandaard van hun Kennel Club. Ze hebben krachtige voorbenen met goed gespierde aflopende schouders en sterke voorpoten die goed uit elkaar staan en die een goede hoeveelheid bot laten zien. Ze hebben sterke lichamen met diepe borstkassen en goed gewelfde ribben. Hun lichamen zijn iets langer dan de hoogte van de schoft van een hond, die iets prominent is voordat het langs de rug van een hond afloopt en dan stijgt naar sterke, zacht gebogen lendenen. Kangals hebben een matig opgetrokken buik.

Ze hebben krachtige achterhanden die iets lichter zijn dan hun voorhanden. Achterpoten zijn krachtig met goed gespierde dijen en hun poten kunnen rond tot ovaal van vorm zijn met goed gewelfde tenen en stevige, goed gevoerde kussentjes. Sommige honden hebben wolfsklauwen aan hun achterpoten. Hun staarten zijn lang en hoog geplaatst, waarbij het haar iets langer is dan op de rest van het lichaam van een hond, maar zonder bevedering. Honden dragen hun staarten laag wanneer ze ontspannen of rusten, maar hoger wanneer ze alert of opgewonden zijn, hoewel nooit over hun rug.

Wat betreft hun vacht heeft de Kangal een korte, dichte en extreem weerbestendige dicht op de huid liggende vacht die bestaat uit een ruwere bovenvacht en een veel zachtere en dikkere ondervacht. Het haar op de nek, schouders en staart van een hond is langer en veel dikker, maar honden hebben geen bevedering op hun oren, poten of staarten. De geaccepteerde vachtkleuren van het ras zijn als volgt:

  • Reekleurig tot geel met een zwart of donker gezichtsmasker
  • Staal grijs met een zwart of donker gezichtsmasker

Kangals kunnen een kleine hoeveelheid wit op hun borst, tenen en kin hebben. Ze kunnen ook een zwarte of witte punt aan hun staart hebben.

Temperament van de

De Turkse Kangal is altijd zeer gewaardeerd geweest als waakhond in hun geboorteland Turkije. Echter hebben deze knappe honden de laatste tijd de reputatie verdiend van geweldige metgezellen en gezinshuisdieren dankzij hun loyale en aanhankelijke aard. Ze zijn niet de beste keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze moeten worden behandeld en getraind door mensen die bekend zijn met de specifieke behoeften van dit type grote intelligente waakhond.

Kangals vormen sterke banden met hun eigenaren en worden volledig toegewijd aan één persoon in een huishouden, meestal degene die hen voedt en het meest voor hen zorgt. Ze zijn vaak wantrouwig en afstandelijk tegenover vreemden en zijn altijd snel om hun eigenaren te laten weten wanneer er mensen in de buurt zijn, wat de reden is waarom ze altijd zeer gewaardeerde waakhonden zijn geweest in hun geboorteland Turkije. Het is echt belangrijk dat deze honden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, ontspannen volwassen honden, waar ze ook zijn of wie ze ook ontmoeten. Hun socialisatie moet het introduceren van hen in veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd.

Het is ook cruciaal dat hun training ook vroeg begint en consistent is gedurende het hele leven van een hond. Een Kangal is nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat hun plaats is in de roedel en naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding. Als ze niet weten wie de alfa-hond is in een huishouden, kunnen ze snel de rol van dominante hond op zich nemen, wat hen moeilijker maakt om mee te leven en te hanteren, en daarom zijn ze geen goede keuze voor beginnende hondeneigenaren.

Intelligentie / trainbaarheid van de Turkish Kangal

De Turkse Kangal is een zeer intelligente hond en een snelle leerling. Het nadeel hiervan is dat ze net zo snel slechte gewoonten oppikken als goede. Daarom moet hun training vroeg beginnen en consistent en altijd eerlijk zijn gedurende het hele leven van een hond, zodat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Ze houden ervan bezig te worden gehouden en gedijen in een meer landelijke omgeving waar ze kunnen rondzwerven in een veilige achtertuin wanneer ze maar kunnen.

De sleutel tot succesvol trainen van een Kangal is om dingen zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden. Het is ook een goed idee om de trainingssessies kort te houden, wat helpt om honden meer gefocust te houden op wat er van hen wordt gevraagd, rekening houdend met het feit dat hoe intelligenter een hond is, hoe sneller ze verveeld raken. Met dit gezegd te hebben, zijn Kangals uiterst slimme honden en hebben ze een sterke onafhankelijke streak, wat het trainen van hen een beetje uitdagend kan maken voor de onervarenen.

Ze reageren niet goed op harde correctie of enige vorm van zware trainingsmethoden, maar ze reageren buitengewoon goed op positieve versterking, wat altijd het beste naar boven haalt bij deze intelligente en snelle honden, vooral wanneer er waardevolle beloningen bij betrokken zijn.

Kinderen en andere

Kangals gedijen goed in een huiselijke omgeving en staan bekend om hun goede omgang met oudere kinderen. Ze zijn echter behoorlijk beschermend ten opzichte van hun families en daarom moet er voorzichtig worden omgegaan wanneer de kinderen vrienden over de vloer hebben om te spelen. Ze zijn niet de beste keuze voor gezinnen met zeer jonge kinderen en elk contact tussen peuters en een hond moet altijd goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat alles rustig en kalm blijft. Jongere kinderen moeten worden geleerd wanneer ze een hond met rust moeten laten en hoe ze zich rondom hen moeten gedragen.

Kangals zijn van nature uiterst territoriaal en kunnen daarom moeilijk zijn in de omgang met honden die ze niet al kennen. Er moet ook voorzichtig worden omgegaan wanneer een Kangal in de buurt is van katten en andere kleinere dieren en huisdieren. Daarom is elk contact het beste te vermijden.

Gezondheid van de Turkish Kangal

De gemiddelde levensverwachting van een Turkse Kangal is tussen de 12 en 15 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

De Kangal staat bekend als een gezond ras dankzij het feit dat ze zorgvuldig gefokt zijn. Als zodanig zijn ze niet bekend om te lijden aan de erfelijke gezondheidsproblemen die veel andere rassen lijken te treffen.

Echter, als een groot hondenras heeft de Kangal een hogere kans op het ontwikkelen van heup- en elleboogdysplasie dan veel andere kleinere honden, dus het wordt aanbevolen dat elke verantwoordelijke fokker hun honden laat testen op deze aandoeningen.

Zorgen voor de Turkish Kangal

Turkse Kangals moeten regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook dagelijks regelmatige lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed kwaliteitsvoer krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Verzorging van de Turkish Kangal

Turkse Kangals hebben korte dubbele vachten met een ruwere buitenste vacht en een zachtere dichtere ondervacht. Ze zijn echter gemakkelijk te onderhouden op het gebied van verzorging en hebben slechts een wekelijkse borstelbeurt nodig om hun vacht en huid in goede conditie te houden. Ze verharen het hele jaar door gestaag, maar meer tijdens de lente en dan weer in de herfst wanneer ze behoorlijk veel verharen en wanneer vaker borstelen meestal nodig is om de controle te behouden en dood en los haar uit de vacht van een hond te verwijderen.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing bij oorinfecties.

Beweging van de Turkish Kangal

De Kangal is een energieke intelligente hond en als zodanig hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkig en evenwichtig te zijn. Ze hebben minstens 1 uur lichaamsbeweging per dag nodig, met zoveel mogelijk tijd los van de lijn in een veilige omgeving. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Kangal snel verveeld raken en zelfs beginnen met het vertonen van destructief gedrag in huis, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend zou prima zijn, maar een langere en interessantere in de middag is een must, met zoveel mogelijk tijd los van de lijn, maar alleen op plaatsen waar het veilig is om een hond los te laten. Deze honden vinden het ook fijn om in een achtertuin rond te kunnen dwalen zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve, energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hek vinden, zouden ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen. Omdat ze vrij dichte dubbele vachten hebben, voelen Kangals de hitte in de warmere zomermaanden en daarom moeten ze alleen worden uitgelaten wanneer de zon lager staat en de temperatuur koeler is om oververhitting te voorkomen.

Kangal-puppy's mogen niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit omvat ook het voorkomen dat een hond op en neer springt van meubels of de trap op en af gaat. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan resulteren in ernstige en pijnlijke problemen later in hun leven.

Voeren van de Turkish Kangal

Als je een Kangal-puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend geen kieskeurige eters te zijn, maar dat betekent niet dat ze een minder kwalitatief dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Turkish Kangal prijs

Als u van plan bent om een Turkse Kangal te kopen, moet u uw interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan om op een wachtlijst te worden geplaatst, omdat er elk jaar maar heel weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij The Kennel Club en u zou minstens €500 moeten betalen voor een goed gefokte puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Turkse in het noorden van Engeland zouden €57,27 per maand bedragen voor een basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €121,54 per maand kosten (offerte vanaf sept 2016). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het VK woont, de leeftijd van een hond en of ze al dan niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen de €40 en €50 per maand kosten. Bovenop dit alles moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Kangal, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1600 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten voor het houden en verzorgen van een Turkse Kangal tussen de €100 en €170 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een rashond.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Boston Terriër honden te koop in 4731, Oudenbosch - Advertentie 1
4
9 minuten
Boost

Prachtige Boston terriër pups

Boston TerriërLeeftijd: 8 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
Deze prachtige Boston terriër pups zijn geboren op 10 mei 2024. De pups hebben geen stamboom, wel hebben ze een Europees paspoort en zijn ze met 6 weken ingeënt en meerdere malen ontwormd. De ouders
Zoey .
Oudenbosch
Cockapoo honden te koop in 7931, Fluitenberg - Advertentie 2
24
24 minuten
Boost

Ontzettend leuke Cockapoo’s!

€ 1.500
CockapooLeeftijd: 9 weken1 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Deze heerlijke rakkers vinden het tijd worden om het nest te verlaten. Er zijn nog 3 teefjes en 1 reutje beschikbaar. Zijn met hun vijfjes opgegroeid met meerdere andere (grote) honden en katten. Verd
Jackie J.
Jackie J.
Fluitenberg
Australian Shepherd honden te koop in 4024, Eck en Wiel - Advertentie 3
221
26 minuten
Boost

Pups Australian Shepherd x (allemaal gereserveerd)

€ 1.500
Australian ShepherdLeeftijd: 6 weken4 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Ohjee al 5 weken jong. Nog maar drie weken en dan moeten we deze om op te eten zalige bolletjes wol alweer gaan missen. Gelukkig blijft er ook eentje bij ons en Luna en Gaia :) Alleen dit prachtige b
Annemiek V.
Maurik