Portuguese Podengo

Levensduur10 - 12 jaar
GewichtMannelijk:4 - 5kgVrouwelijk:4 - 5kg
HoogteMannelijk:20 - 30cmVrouwelijk: 20 - 30cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Portuguese Podengo

De Podengo is de nationale hond van Portugal en wordt beschouwd als een echt juweeltje. Er zijn drie maten van deze aantrekkelijke intelligente honden, namelijk klein, middelgroot en groot. Echter, alleen de kleine Podengo wordt erkend als een ras door The Kennel Club. Oorspronkelijk gefokt om ongedierte onder controle te houden en om te jagen en hun huizen te beschermen, is de Podengo ook een geweldig gezinsdier dat vooral goed is met kinderen.

Het zijn stevige honden die trots zijn op hun iets langere lichaam dan dat ze hoog zijn. Hoewel zelden gezien in het Verenigd Koninkrijk, wint de Portugese Podengo aan populariteit dankzij hun charmante uiterlijk en vriendelijke, loyale aard, en als zodanig stijgen de aantallen van het ras in het Verenigd Koninkrijk zij het langzaam. Als zodanig zou iedereen die een huis wil delen met een Portugese Podengo hun interesse moeten registreren bij fokkers om hiervan te kunnen genieten.

Geschiedenis van de Portuguese Podengo

De Portugese Podengo wordt beschouwd als een afstammeling van de Pharaoh Hound van het oude Egypte en dat ze naar Portugal zijn gebracht door Fenicische handelaren. Deze kleine honden uit Klein-Azië werden door Fenicische handelaren naar vele mediterrane en Noord-Afrikaanse landen gebracht tijdens 700 voor Christus. Ze werden al snel zeer gewaardeerde jachthonden, vooral als het ging om het achtervolgen en vangen van konijnen, zelfs als ze een hol in gingen. Podengo vertaald uit het Portugees betekent "konijnenjager" en deze snelle, snuggere honden kregen hun naam omdat ze bedreven bleken te zijn in het werk dat van hen werd gevraagd.

Wat bekend is, is dat de kleine Podengo (Pequeno) al sinds de 15e eeuw in Portugal voorkomt en dat ze altijd zeer gewaardeerd zijn vanwege hun vermogen om konijnenholen in te gaan op jacht naar hun prooi. In de loop der tijd ontstonden drie maten, elk met twee vachttypen. Kortharige Podengos werden gebruikt in Noord-Portugal, waar het klimaat veel natter is, terwijl draadharige honden populair waren in de warmere en dus drogere regio's van het land. Ze zijn ook altijd zeer gewaardeerd als gezelschapsdieren en familiehonden vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke aard, vooral goed met kinderen en zeer goede waakhonden ondanks hun kleine formaat.

Het ras bestaat al sinds de 16e eeuw in Portugal, maar het is de kleine Podengo die zo hoog gewaardeerd is gebleven en honden worden nog steeds gebruikt om te jagen op zicht, geur en geluid. De eerste draadharige Podengos werden tentoongesteld in de Verenigde Staten in 2001 en twee jaar later werden ook gladharige honden geïntroduceerd in Amerika. In hetzelfde jaar in 2003 werd de kleinste van de drie honden geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk.

De Portugese Podengo heeft de afgelopen jaren fanbases gevonden in andere landen van de wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk, en hoewel hun aantal nog vrij laag is, stijgt het langzaam met elk jaar meer goed gefokte honden die worden geregistreerd bij The Kennel Club. Iedereen die zijn huis wil delen met een Portugese Podengo moet echter zijn interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan met het op een wachtlijst plaatsen om hiervan te kunnen genieten.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Portugese Podengo een kwetsbaar ras? Nee, ze zijn een zeer populair ras in hun geboorteland Portugal en vinden ook een grote fanbase in het Verenigd Koninkrijk, maar puppy's kunnen duur zijn
 • De Podengo is de nationale hond van Portugal en staat bekend als geweldige gezinshuisdieren
 • Hun naam "Podengo" betekent "konijnenjager of konijnenhond"
 • Het ras komt in 3 variëteiten: klein, middelgroot en groot
 • Podengos bestaan al sinds de 15e eeuw
 • De eerste kleine Portugese Podengo arriveerde in 2002 op Britse kusten
 • Het ras kreeg erkenning van de Kennel Club in oktober 2003
 • Podengos kunnen een gladde of draadachtige vacht hebben
 • De Portugese Podengo jaagt op geur, zicht en geluid in groepen of alleen
 • De middelgrote Podengos schitterden in vele televisieseries en films, waaronder Three Wishes, Dante's Peak en Zeus en Roxanne

Uiterlijk van de Portuguese Podengo

Hoogte bij de schoft: Mannetjes 20 - 30 cm Vrouwtjes 20 - 30 cm

Gemiddelde hoogte: Mannetjes 4 - 5 kg Vrouwtjes 4 - 5 kg

De kleine Portugese Podengo is een stevige hond die iets langer is in het lichaam dan dat ze hoog zijn. Ze zijn mooi geproportioneerd en hebben een beetje een uitstraling van een Farao hond. Ze hebben fijne slanke koppen met ofwel licht gebogen of platte schedels. Hun achterhoofdsbeenderen zijn zeer licht uitstekend en de stops zijn matig goed gedefinieerd. Hun snuiten zijn vrij stomp waardoor ze de indruk wekken van wigvormig te zijn en de lippen zijn dun, strak passend en zwart van kleur.

Hun ogen zijn matig groot en schuin geplaatst op het gezicht van een hond waarbij de oogkleur overeenkomt met de vachtkleur van een hond wat betekent dat ze licht tot donkerbruin kunnen zijn. Podengos hebben altijd een alerte expressieve blik in hun ogen. De oren zijn driehoekig van vorm, groot en dun bij aanraking. Ze zijn breder aan de basis voordat ze taps toelopen naar de punten en schuin en hoog op het hoofd van een hond geplaatst. Podengos dragen hun oren rechtop en naar voren wanneer ze opgewonden of alert zijn.

Ze hebben sterke kaken met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen. De nek is matig lang en recht, sterk en gespierd. Hun voorpoten zijn recht met goed gespierde schouders. Het lichaam van een Podengo is langer dan het is hoog bij de schoft en honden hebben mooie rechte ruggen die zachtjes stijgen over hun lendenen. De voorborst is matig en de borstkas vrij diep zonder te breed te zijn. Hun ribben zijn goed gewelfd en mooi naar achteren gedragen met een lichte buikplooi wat bijdraagt aan hun atletische uitstraling.

De achterhand is gespierd en sterk met goed gespierde achterpoten. De voeten zijn sterk en rond van vorm met goed gewelfde strakke tenen en sterke donkergekleurde nagels en stevige kussentjes. Hun staarten zijn vrij hoog aangezet en matig lang, dikker aan de basis voordat ze taps toelopen naar een fijn punt aan het einde. Honden dragen hun staarten gebogen over hun ruggen wanneer ze bewegen maar nooit opgerold over hun ruggen.

Wat betreft hun vacht kan de Portugese Podengo een gladde of een ruwe vacht hebben. Honden met een gladde vacht hebben zeer dicht kort haar terwijl honden met een ruwe vacht ruwere harde vachten hebben die niet zo dicht zijn als hun gladharige tegenhangers en ze hebben geen ondervacht. Ruwharige Podengos hebben echter een zeer duidelijke baard die gladharige honden niet hebben. De geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart & Tan
 • Zwart & Wit
 • Donker Fawn
 • Donker Fawn & Wit
 • Fawn
 • Fawn & Wit
 • Grijs
 • Licht Fawn & Wit
 • Wit & Fawn
 • Geel
 • Geel & Wit

Het is het vermelden waard dat de acceptabele kleuren voor registratie bij de Kennel Club niet altijd hetzelfde zijn als de kleuren die worden beschreven in een rasstandaard.

Gang/beweging

Als een Portugese Podengo beweegt, zijn ze snel en lichtvoetig en bestrijken ze veel terrein.

Fouten

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt de fouten op basis van hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren.

Mannetjes moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum en het is het vermelden waard dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn en iets groter of kleiner dan beschreven in de rasstandaard van de Kennel Club, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

De Portugese Podengo is een alerte en behendige hond die gedijt op activiteiten buitenshuis, waarbij ze doen waar ze voor gefokt zijn, namelijk jagen op geur, zicht en geluid. Ze zijn energiek, sociaal en zeer intelligente honden die ook gedijen in een huiselijke omgeving, mits ze genoeg te doen krijgen. Ze zijn het meest geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en bekend zijn met de specifieke behoeften van zo'n actieve slimme hond, rekening houdend met het feit dat hun jachtinstinct diep geworteld is in de psyche van een hond.

Ze zijn geen goede keuze voor beginnende eigenaren omdat de Podengo vanaf het begin correct moet worden behandeld en getraind, anders kunnen ze lastig zijn om mee te leven. Zelfs als ze goed zijn getraind, staan ze erom bekend weg te rennen en hun eigen gang te gaan als ze daar zin in hebben of als ze iets interessants in de verte zien of horen, waarbij ze de terugroepcommando's van hun eigenaar negeren.

Het is belangrijk dat deze honden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, zodat ze opgroeien tot zelfverzekerde, extraverte en volwassen honden. Hun socialisatie moet het introduceren van hen aan veel nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere dieren en honden omvatten zodra ze volledig zijn gevaccineerd. Het is ook cruciaal dat hun training ook vroeg begint en consistent blijft gedurende het hele leven van een hond. Een Podengo is nooit gelukkiger dan wanneer ze weten wat hun plek is in de roedel en naar wie ze kunnen kijken voor leiding en begeleiding. Als ze niet weten wie de alfahond is in een huishouden, kunnen ze snel de rol van dominante hond op zich nemen, wat hen moeilijker maakt om mee te leven en te hanteren.

Ze vormen sterke banden met hun eigenaren en vinden niets leuker dan betrokken te zijn bij alles wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen ongewenst en destructief gedrag ontwikkelen als ze te lang alleen gelaten worden en zijn over het algemeen gelukkiger als ze met een andere hond in een huishouden leven. Als ze aan hun lot worden overgelaten, kunnen Podengo's last krijgen van verlatingsangst, waardoor ze neurotisch en gestrest worden. Daarom zijn ze het meest geschikt voor gezinnen waar minstens één persoon thuis blijft als iedereen anders weg is.

Ze staan bekend om het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden aangepakt voordat het een echt probleem wordt. Ze zijn van nature wantrouwend tegenover mensen die ze niet kennen, maar zelden zou een Podengo enige vorm van agressie tonen naar een vreemde, ze geven er de voorkeur aan afstand te houden en de eigenaren te laten weten dat er mensen in de buurt zijn, wat betekent dat ze zeer goede waakhonden zijn.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Podengos zijn niet de beste keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze gesocialiseerd, behandeld en getraind moeten worden door mensen die bekend zijn met de behoeften van zo'n intelligente, energieke hond. Zoals eerder vermeld, zijn ze ook beter geschikt voor mensen die een actief buitenleven leiden en die graag een snuggere honden metgezel aan hun zijde hebben.

Hoe zit het met de prooidrift?

Podengos zijn gefokt om alles wat beweegt achterna te zitten en zijn altijd zeer gewaardeerd geweest om hun jachtvaardigheden. Als zodanig hebben ze een zeer sterke prooidrift en moet altijd worden opgelet waar en wanneer een hond los kan lopen, vooral als er vee of wilde dieren in de buurt zijn, rekening houdend met het feit dat een Podengo graag een terugroepcommando negeert om iets na te jagen dat ze in de verte hebben gezien of om een interessante geur te volgen die ze hebben opgepikt.

Hoe zit het met speelsheid?

Podengos hebben een zeer speelse en vrolijke kant aan hun karakter en vinden niets leuker dan te vermaken en vermaakt te worden. Ze staan bekend om hun ondeugende gedrag als ze in de stemming zijn en omdat ze zo slim zijn, leert een Podengo snel wat ze moeten doen om hun zin te krijgen. Het is belangrijk dat eigenaren bepaalde speelse gedragingen niet verwarren met dominante eigenschappen die een probleem kunnen worden.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Podengos zijn zeer aanpasbare honden, mits ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen in combinatie met voldoende mentale stimulatie om verveling te voorkomen, ze zijn net zo gelukkig in de stad als op het platteland. Ze zijn echter beter geschikt voor mensen die zeer veilige achtertuinen hebben waar een hond veilig kan rondlopen wanneer mogelijk, zodat ze echt stoom kunnen afblazen.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Hoewel Podengos sterke banden vormen met hun families, lijden ze over het algemeen niet aan verlatingsangst, mits ze nooit te lang aan hun lot worden overgelaten. Geen enkele hond, ongeacht het ras, houdt ervan om alleen gelaten te worden, wat kan leiden tot ongewenst en destructief gedrag, waaronder onophoudelijk blaffen om aandacht te krijgen.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Podengos hebben een zeer unieke stem en zingen soms, wat in het Portugees wordt aangeduid als "maticar". Met dit gezegd, houden sommige honden te veel van het geluid van hun eigen stem, wat voorzichtig moet worden aangepakt wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken. Anderen zullen alleen blaffen als er vreemden zijn of als er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden, rekening houdend met het feit dat Podengos zeer goede waakhonden zijn.

Houden Portugese Podengos van water?

De meeste Podengos houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is. Als iemand een hond heeft die niet van water houdt, moet deze nooit worden gedwongen om het water in te gaan, omdat dit hen alleen maar bang zal maken. Met dit gezegd, moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Podengo zonder riem in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen.

Zijn Portugese Podengos goede waakhonden?

Podengos zijn natuurlijke waakhonden en zouden altijd snel reageren om een eigenaar te laten weten wanneer er vreemden zijn. Ze zijn moedig en zich totaal niet bewust van hun kleine formaat. Zelden zou een Podengo echter enige vorm van agressie tonen naar een vreemde, tenzij ze zich op enigerlei wijze bedreigd voelen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Portuguese Podengo

De Portugese Podengo is een zeer intelligent hondje, maar ze kunnen uitdagend zijn om te trainen, daarom zijn ze niet de beste keuze voor beginnende eigenaren. Hun training moet vroeg beginnen, waarbij puppy's de basis en grenzen worden bijgebracht zodra ze in hun nieuwe huis aankomen. Hun training kan dan serieus beginnen wanneer ze volledig zijn gevaccineerd, en een goede manier om dit te doen is door honden in te schrijven voor puppylessen waar ze veel mensen en andere honden kunnen ontmoeten in een veilige en gecontroleerde omgeving, terwijl ze tegelijkertijd worden uitgedaagd.

hun training moet consistent en altijd eerlijk zijn gedurende het hele leven van een hond, zodat ze begrijpen wat hun eigenaar van hen verwacht. Podengos zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze iets te doen krijgen, daarom zijn ze zo bereid om nieuwe dingen te leren. De sleutel tot succesvol trainen is om hun training zo interessant mogelijk te maken en te veel herhaling te vermijden. Het is ook een goed idee om de trainingssessies korter te houden, wat honden helpt zich meer te concentreren op wat er van hen wordt gevraagd, rekening houdend met het feit dat hoe intelligenter een hier is, hoe sneller ze verveeld raken.

Ze reageren niet goed op harde correcties of enige vorm van zware trainingsmethoden, maar ze reageren uiterst goed op positieve versterking, wat altijd het beste naar boven brengt bij deze intelligente en snelle honden, vooral wanneer er waardevolle beloningen bij betrokken zijn.

Net als alle puppy's zijn Podengo-puppy's ongelooflijk schattig, maar ze zijn ook erg slim, wat betekent dat ze snel leren wat goed en slecht is. Het is heel gemakkelijk om een schattige puppy te verwennen wanneer ze voor het eerst in een nieuw huis aankomen, maar zodra een puppy is gesetteld, moeten eigenaren beginnen zoals ze van plan zijn door grenzen en regels vast te stellen, zodat een puppy begrijpt wat er van hen wordt verwacht en wat acceptabel gedrag is. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Ga liggen
 • Bed

Kinderen en andere

De Portugese Podengo staat bekend als een goede gezinsvriend omdat deze kleine honden oprecht genieten van het gezelschap van kinderen. Echter, elke interactie tussen een hond en jongere kinderen moet goed worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speeltijd niet te wild wordt, wat zou kunnen resulteren in een geschrokken of per ongeluk omvergeworpen peuter.

Als honden van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere honden die ze ontmoeten, en als ze zijn opgegroeid met een gezinskat in huis, komen ze meestal goed overeen. Een Podengo zou echter niets ervan denken om andere katten weg te jagen die ze tegenkomen, omdat ze die als eerlijk spel beschouwen. Voorzichtigheid is geboden wanneer ze in de buurt zijn van kleinere dieren en huisdieren vanwege hun sterke prooidrift, daarom is elk contact het beste te vermijden.

Gezondheid van de Portuguese Podengo

De gemiddelde levensverwachting van een Portugese Podengo is tussen de 10 en 12 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en gevoed met een passend dieet van goede kwaliteit dat past bij hun leeftijd.

De Podengo staat bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het handig is om op de hoogte te zijn als je van plan bent om je huis te delen met een van deze knappe actieve honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Epilepsie
 • Luxerende patella – zeer zeldzaam
 • Legge Perthes-ziekte (necrose van de femurkop)
 • Aanvallen
 • Hersentumor
 • Cryptorchidisme
 • Hydrocefalus
 • Inguinale hernia's
 • Hypothyreoïdie
 • Allergieën
 • Cornea-ulcus
 • Kersenoog
 • Distichiasis
 • Oorinfecties
 • Aurale hematoom
 • Overschot/onderschot kaak

Het is het vermelden waard dat Podengo-puppy's vaak last hebben van vastgehouden melktanden en dat ze soms kreupelheid in hun achterpoten kunnen vertonen zonder duidelijke reden.

Hoe zit het met vaccinaties?

Podengo-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze werden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen, met het vaccinatieschema voor puppy's als volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties, die bekend staan als boosters.

Zorgen voor de Portuguese Podengo

Net als bij elk ander ras moeten Podengos regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden kwalitatief voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Portugese Podengo-puppy

Podengo-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze ernaartoe kunnen gaan wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Portuguese Podengo

Gladharige Podengo's hebben weinig onderhoud nodig op het gebied van verzorging. Het enige wat nodig is, is een wekelijkse borstelbeurt en een veeg met een zeemleren doek om hun vacht glanzend en in goede conditie te houden. Ruwharige Podengo's moeten 2 tot 3 keer per week geborsteld worden om te voorkomen dat er knopen ontstaan in hun vacht en hun baarden moeten elke dag worden schoongemaakt om eventueel voedsel dat vast is komen te zitten in het langere haar rond hun snuiten te verwijderen.

Zowel kortharige als ruwharige honden verharen het hele jaar door gestaag, maar vooral tijdens de lente en dan weer in de herfst wanneer meestal vaker borstelen nodig is om bovenop de situatie te blijven en dood en los haar uit de vacht van een hond te verwijderen. Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en schoon te maken wanneer dat nodig is. Als er te veel oorsmeer opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing bij oorinfecties.

Beweging van de Portuguese Podengo

De Portugese Podengo is een hond met veel energie en intelligentie en daarom hebben ze de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Ze hebben elke dag tussen de 40 en 60 minuten nodig, zoveel mogelijk los van de lijn, maar alleen in veilige en beveiligde omgevingen. Als ze niet de juiste hoeveelheid mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgen, zou een Podengo snel verveeld raken en zelfs beginnen met het vertonen van destructief gedrag in huis, wat hun manier is om eventuele stress die ze voelen te verlichten en niet noodzakelijkerwijs omdat ze stout zijn.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must, zoveel mogelijk los van de lijn. Deze honden vinden het ook fijn om in een achtertuin rond te kunnen dwalen zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve en energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in het hek vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen kunnen komen, gezien het feit dat een Podengo met gemak grote hoogtes kan springen wanneer ze dat willen.

Met dit gezegd moeten puppy's niet te veel worden uitgeoefend omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn. Dit betekent ook dat een hond niet op en neer mag springen van meubels of de trap op en af mag gaan. Te veel druk op hun gewrichten en ruggengraat op jonge leeftijd kan leiden tot ernstige problemen later in hun leven.

Voeren van de Portuguese Podengo

Als je een Podengo-puppy van een fokker krijgt, zullen ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te voeren om eventuele maagklachten te voorkomen. Het dieet van een puppy kan worden veranderd, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert te veranderen.

Oudere honden staan erom bekend geen kieskeurige eters te zijn, maar dat betekent niet dat ze een minderwaardig dieet kunnen krijgen. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Portugese Podengo-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Podengo-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 48g tot 102g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 54g tot 118g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 55g tot 124g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 55g tot 125g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 47g tot 124g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 40g tot 112g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 39g tot 89g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 39g tot 100g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 39g tot 88g afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 11 maanden oud is, kan hij volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Portugese Podengo

Eenmaal volledig volwassen moet een volwassen Podengo een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Portugese Podengo de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 4 kg kunnen 55g tot 63g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 5 kg kunnen 80g tot 93g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Portuguese Podengo prijs

Als u op zoek bent om een Portugese Podengo te kopen, moet u uw interesse registreren bij fokkers en akkoord gaan om op een wachtlijst te worden geplaatst omdat er elk jaar maar heel weinig puppy's worden gefokt en geregistreerd bij The Kennel Club. U zou minimaal €500 moeten betalen voor een goed gefokte stamboom puppy.

De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Portugese Podengo in noordelijk Engeland zouden €28,49 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €54,34 per maand kosten (offerte van maart 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont, de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, en ervoor zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen van een hond. Dit zou u tussen de €20 en €30 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Podengo, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van castratie of sterilisatie van een hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €900 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Portugese Podengo te houden en te verzorgen tussen de €60 en €90 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte, gezonde Kennel Club geregistreerde Portugese Podengo puppy.

Koopadvies

Wanneer u een puppy of hond bezoekt en koopt, zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Portugese Podengo's zijn nog steeds vrij zeldzaam in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen om te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Portugese Podengo-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld kan het moeilijk zijn om een goed gefokte Kennel Club geregistreerde Podengo-puppy te vinden en daarom kosten ze veel geld. Daarom fokken sommige amateurfokkers/mensen die te vaak fokken van een teef om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een teef slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een Podengo-puppy wil kopen, moet zeer zorgvuldig nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Yorkshire Terriër honden te koop in 4251, Werkendam - Advertentie 1
182
14 minuten
Boost

Yorkshire Terrier variant Pups + xxl Puppy Pakket

€ 1.250
Yorkshire TerriërLeeftijd: 6 weken2 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Blij trots en tevreden! Niet alleen wij als gezin maar zeker onze Sunny.(Moederhond) Mama.... Raszuivere Biewer Yorkshire Terrier Ze is 2 jaar. En is bij ons geboren. Ze heeft voor het eerst een nes
William K.
William K.
Werkendam
Mechelse Herder honden te koop in Mariahout, Laarbeek - Advertentie 2
151
17 minuten
Boost

Mechelse herder x australian Shepherd

€ 650
Mechelse HerderLeeftijd: 7 weken6 Mannelijk / 5 Vrouwelijk
Deze prachtige, lieve pups zoeken een liefdevol thuis. We hebben voor deze kruising gekozen omdat onze herder een lief en zachtaardig karakter heeft. Onze pups zijn begonnen aan hun zindelijkheid ,
Diana V.
Diana V.
Mariahout
Amerikaanse Bully honden te koop in 1402, Bussum - Advertentie 3
12
17 minuten
Boost

American Bully XXL choco/platinum/lilac/fawn merle

Amerikaanse BullyLeeftijd: 4 weken5 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Bijzondere kleuren en patronen. Merle platinum/champagne/lila/choco/fawn zijn de kleur patronen die deze honden in hun genen dragen. De moeder als de vaders leven in Nederland. Moeder, vader van het
Mila Z.
Bussum