Otterhound

Levensduur10 - 13 jaar
GewichtMannelijk:38-45kgVrouwelijk:35-42kg
HoogteMannelijk:69cmVrouwelijk:61cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Otterhound

Otterhounds zijn grote en indrukwekkend uitziende honden die een nogal ruige uitstraling hebben. Ze werden oorspronkelijk gefokt om te jagen, maar in de loop der tijd hebben ze zich bewezen als een uitstekende keuze zowel als gezelschapshonden en gezinsdieren, vooral voor mensen die een actief buitenleven leiden en op het platteland wonen. Otterhounds zijn vrij energieke karakters en ze houden er niets meer van dan bezig te worden gehouden in de buitenlucht. Omdat ze nogal wat verharen en modderige pootafdrukken in huis kunnen achterlaten, zijn ze daarom niet de beste keuze voor iemand die enigszins huiselijk is. Helaas zijn Otterhounds een van de zeldzaamste van onze inheemse rassen, met slechts zeer weinig puppy's die elk jaar bij The Kennel Club worden geregistreerd en als zodanig zijn ze op de lijst van kwetsbare inheemse rassen geplaatst.

Geschiedenis van de Otterhound

De geschiedenis van de Otterhound kan worden herleid tot de 12e eeuw, hoewel veel van de oorsprong van het ras een beetje een mysterie blijft. Wat bekend is, is dat deze charmante knappe honden worden beschouwd als een van de oudste Britse honden die zijn geregistreerd. Men denkt dat het ras is geëvolueerd door het kruisen van 3 andere hondenrassen, namelijk de oude Basset Griffon Vendéen, de Southern Hound en de oude St. Hubert Hound.

Door de geschiedenis heen werden Otterhounds zeer gewaardeerd om hun jachtvaardigheden en vooral om hun vermogen om otters op te sporen, die destijds als een plaag werden beschouwd. In lang vervlogen tijden veroorzaakten otters veel schade aan visbestanden in rivieren in heel Groot-Brittannië en Otterhounds werden gebruikt om hun aantal onder controle te houden. Ze werden gefokt om sterk en uiterst behendig te zijn, zodat ze een snelle en zware otter zelfs in het water konden aanpakken. Otterhounds zijn zeer sterke zwemmers en meer dan in staat om otters aan te pakken die tot 35 pond wegen.

De Otterhound die we vandaag zien, is echter een afstammeling van honden die rond waren in de jaren 1700, met een record van een ruwharige hond die de voorkeurs "type" was tot in de jaren 1800. Er zijn verslagen van het ras dat tentoongesteld werd op een hondenshow in Leeds in 1861. Het was echter pas aan het begin van de 20e eeuw, in 1910, dat de Vereniging van Meesters van Otterhounds werd opgericht, met de honden afgebeeld op hun vlag tijdens een show die plaatsvond in Rugby.

In het begin van de jaren zeventig daalde het aantal otters dat in rivieren in heel het Verenigd Koninkrijk werd gevonden dramatisch en als zodanig werd er een conservatiebevel opgesteld om ze te beschermen. In 1978 werd otterjacht verboden in Engeland. Twee jaar later werd otterjacht ook verboden in Schotland. Met dit werden de twee overgebleven Otterhound-pakken verenigd om ervoor te zorgen dat het ras niet helemaal zou verdwijnen, omdat hun aantal zo laag was dat Otterhounds op de rand van uitsterven stonden.

Vandaag de dag, hoewel deze knappe honden niet zo populair zijn als ze ooit waren en het ras op de lijst van kwetsbare inheemse rassen van The Kennel Club is geplaatst, zorgen enthousiastelingen ervoor dat Otterhounds nieuwe taken zullen vinden, naast het zijn van prachtige familiehuisdieren en metgezellen, waaronder werken als drugdetectiehonden, onder andere.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Otterhound een kwetsbaar ras? Ja, ze zijn op de lijst van kwetsbare inheemse rassen van de Kennel Club geplaatst en er worden zeer weinig puppy's gefokt en geregistreerd bij de Kennel Club elk jaar
 • De Otterhound is een van de meest oude geurhonden van het Verenigd Koninkrijk. De eerste vermelding dateert uit de regering van Hendrik II (1100's)
 • Otterhounds hebben zeer onderscheidende stemmen en blaffen wanneer de stemming hen overvalt of om te laten zien dat ze hun prooi hebben gevonden
 • In tegenstelling tot de overtuiging heeft een Otterhound niet veel dagelijkse lichamelijke oefening nodig
 • Wachtlijsten voor Otterhounds zijn lang en goed gefokte puppy's kunnen vaak veel geld opbrengen

Uiterlijk van de Otterhound

Hoogte bij de schoft: Reuen 69 cm Teven 61 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 52 kg Teven 36 kg

De Otterhound is een grote en indrukwekkend uitziende hond die een behoorlijk ruige uitstraling heeft. Hun koppen zijn strak gesneden en nogal imposant, vrij diep en niet erg breed. Reuen hebben mooi gewelfde koppen en een goed gedefinieerde stop. Snuiten zijn diep en sterk met een mooie brede neus en neusgaten. Otterhounds hebben veel lip en vlo en hun hele kop, met uitzondering van hun neus, is bedekt met ruw haar dat mooi is afgewerkt met een kleine snor en baard op hun snuiten.

Hun ogen zijn vrij diep ingebed, met honden die een intelligente uitdrukking hebben. De kleur van hun ogen komt overeen met hun vacht, waarbij blauw en tan gekleurde honden hazelnootkleurige ogen hebben. Hun oren zijn een unieke fysieke eigenschap voor het ras, lang en hangend, in lijn met de hoek van het oog van een hond en met een kenmerkende vouw erin. Oren zijn goed bedekt en omzoomd met haar. De Otterhound heeft een sterke kaak met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden vallen.

Hun nekken zijn lang, krachtig en vloeien soepel over in goed gelegde schouders van een hond. Honden mogen een lichte keelhuid hebben. Hun schouders zijn goed naar achteren gelegd en hun voorpoten zijn recht, mooi beend en sterk. Hun borst is diep met goed gewelfde en vrij diepe ovale ribbenkasten. Hun lichaam is sterk met een vlakke bovenlijn en een mooie brede krachtige rug met korte sterke lendenen.

Achterpoten zijn uiterst sterk en goed gespierd, met honden die goed gespierde dijen en tweede dijen hebben. Voeten zijn rond en groot, goed geknokt en dik bekleed. Hun achterpoten zijn iets kleiner van formaat dan hun voorpoten, maar alle vier de poten zijn mooi gezwommen. Staarten zijn hoog aangezet en honden dragen ze omhoog als ze opgewonden of alert zijn, maar ontspannen hangen hun staarten omlaag. Het haar aan de onderkant van hun staart is langer en veel weelderiger dan aan de bovenkant.

Wat betreft hun vacht heeft de Otterhound een dubbele vacht die bestaat uit een ruwere, dichte en harde bovenvacht die extreem waterdicht is, licht vettig van textuur en een gebroken uiterlijk heeft. De ondervacht is veel zachter en voelt iets vettig aan. Het haar is zachter op de kop van een hond en op het onderste deel van hun poten dan op de rest van hun lichaam. De geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club zijn als volgt:

 • Zwart & Blauw
 • Zwart & Tan
 • Grizzle & Wit
 • Levers & Tan
 • Partikleur
 • Rood Grizzle
 • Wit & Zwart

Het is vermeldenswaard dat de geaccepteerde ras kleuren voor registratie bij de Kennel Club kunnen verschillen van die in de rasstandaard. Alle erkende hondenkleuren zijn toegestaan, namelijk:

 • Geheel gekleurd
 • Grizzle
 • Zandkleurig
 • Rood
 • Tarwekleurig
 • Blauw
 • Wit
 • Zwart en tan
 • Blauw en tan
 • Leverkleurig
 • Tan en leverkleurig
 • Tan en wit
 • Otterhounds kunnen een beetje wit op hun kop, borst, poten en op de punt van hun staart hebben. Witte Otterhounds kunnen een beetje citroen, blauw of dasmarkeringen in hun vacht hebben.

De pigmentatie van een hond moet overeenkomen met de kleur van hun vacht, hoewel dit niet noodzakelijkerwijs het geval is en een lichte vlindernose is toegestaan volgens de rasstandaard.

De kleuren die niet zijn toegestaan volgens de rasstandaard van de Otterhound Kennel Club zijn als volgt:

 • Lever en wit
 • Witte lichamen met zwart en tan vlekken duidelijk gescheiden

Gang/beweging

Als een Otterhound beweegt, doen ze dat met een losse, sloffende gang in stap die snel verandert in een veerkrachtige gang wanneer ze snelheid maken, met lange passen en veel terrein bestrijkend. Bij de galop is hun gang zeer soepel.

Fouten

De Kennel Club keurt elke overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en beoordeelt de fouten op basis van hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te presteren.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum en het is vermeldenswaard dat een hond iets lichter of zwaarder kan zijn, evenals iets groter of kleiner dan in de rasstandaard van de Kennel Club staat, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

Otterhounds staan bekend als vriendelijk en aanhankelijk, hoewel ze soms een beetje onstuimig kunnen zijn, vooral als ze puppy's zijn of door hun adolescentiefase gaan. Ze houden ervan om in een huiselijke omgeving te zijn, deel uit te maken van het gezin en waardevolle leden van een huishouden te worden. Over het algemeen zijn ze goed met alle mensen en kinderen, hoewel hun forse omvang kan betekenen dat ze per ongeluk een peuter omver kunnen stoten en ze kunnen laten schrikken. Met dit gezegd zijn Otterhounds bekend als evenwichtige en rustige honden waar het een genot is om bij te zijn. Net als andere honden hebben Otterhounds wel een eigenwijs kantje, wat betekent dat hun training vroeg moet beginnen en consistent moet zijn vanaf het begin tot het einde van het leven van een hond om de beste resultaten te behalen.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Otterhounds zijn niet de beste keuze voor beginnende eigenaren, omdat het trainen van hen veel geduld en begrip vereist, wat het beste overgelaten kan worden aan mensen die bekend zijn met de behoeften van een intelligente, onafhankelijk denkende speurhond die graag bezig wordt gehouden. Ze moeten gesocialiseerd, behandeld en getraind worden door mensen die de behoeften van het ras begrijpen als het gaat om mentale stimulatie en dagelijkse lichaamsbeweging. Ze zijn ook niet de beste keuze voor mensen die erg gesteld zijn op hun huis.

Hoe zit het met de prooidrift?

Otterhounds "achtervolgen" dingen niet, maar ze zijn altijd bereid om "te onderzoeken" wat er op hun pad komt, meer uit nieuwsgierigheid dan iets anders. Als zodanig hebben ze geen hoge prooidrift, in tegenstelling tot windhonden die alles zullen achtervolgen wat beweegt.

Hoe zit het met speelsheid?

Otterhounds hebben een zeer speelse kant aan hun karakter en houden ervan om te vermaken en vermaakt te worden, vooral als ze nog jong zijn. Ze staan bekend als een beetje ondeugend als de stemming hen overvalt en omdat ze zo slim zijn, leert een Otterhound snel hoe hij een eigenaar kan plezieren en zijn zin kan krijgen wanneer ze iets willen.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Otterhounds zijn beter geschikt voor mensen die grote, goed omheinde en veilige achtertuinen hebben waar een hond veilig kan rondlopen om stoom af te blazen. Het zijn grote speurhonden die voldoende ruimte nodig hebben om zich zowel binnen als buiten in een tuin uit te drukken.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Hoewel Otterhounds sterke banden vormen met hun families en het gezelschap van mensen waarderen, staan ze over het algemeen niet bekend om verlatingsangst, mits ze niet te lang aan hun lot worden overgelaten.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Otterhounds hebben een mooie diepe, indrukwekkend lage blaf, maar ze staan niet bekend als "blaffers" en zullen alleen hun mening uiten wanneer gevraagd of wanneer ze zich in het gezelschap van andere Otterhounds bevinden, waar ze graag meedoen aan een huilend koor en ervoor zorgen dat ze in harmonie blijven met elkaar terwijl ze meezingen.

Houden Otterhounds van water?

Otterhounds houden ervan om in en rond water te zijn dankzij hun fok. Als iemand een hond heeft die niet van water houdt, moet deze nooit worden gedwongen om erin te gaan, omdat dit hen alleen maar zou afschrikken. Met dit gezegd moet er altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Otterhound zonder riem in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden omdat ze er niet op eigen kracht uit kunnen komen.

Zijn Otterhounds goede waakhonden?

Otterhounds zijn geen natuurlijke waakhonden, hoewel dit niet wil zeggen dat een hond niet snel zal laten weten aan een eigenaar wanneer er vreemden zijn, hoewel ze dit zelden agressief zouden doen en er de voorkeur aan geven om afstand te houden, stand te houden en hun mening te uiten met hun diepe en indrukwekkende blaffen.

Intelligentie / trainbaarheid van de Otterhound

Otterhounds, net als veel andere speurhonden, staan bekend om hun zeer gevoelige aard en ze hebben een extreem sterk gevoel van hiërarchie als het gaat om hun “roedels”. Als zodanig is een Otterhound zonder de juiste soort leiding en begeleiding zeer waarschijnlijk om de positie van topdog aan te nemen. Met dit gezegd zijnde, zijn Otterhounds zo intelligent dat ze snel nieuwe dingen leren, waarbij velen deelnemen aan behendigheid en gehoorzaamheid omdat ze zulke “all-rounders” zijn.

Als zodanig zijn Otterhounds in de juiste handen en met de juiste hoeveelheid vroege socialisatie en training vrij gemakkelijk te trainen. Echter, net als veel andere honden, staan ze bekend als gevoelige honden van nature en als zodanig reageren ze niet goed op enige vorm van harde correctie of zware trainingsmethoden. Ze reageren echter goed op stem en positieve versterking. Met dit gezegd zijnde, moet hun training consistent zijn en altijd eerlijk om de beste resultaten te behalen.

Otterhounds hebben een echt gevoel voor humor en staan bekend als natuurlijke clowns, wat hoewel zeer amusant is, het hen gefocust houden op hun training een beetje uitdagend kan maken, wat slechts een van de redenen is waarom ze geen goede keuze zijn voor beginnende eigenaren. Echter, zelfs de best getrainde Otterhound kan ervoor kiezen om een terugroepcommando te negeren als ze een interessantere geur oppikken en als zodanig moet er worden opgelet waar een hond los mag lopen.

Net als alle puppy's zijn Otterhounds ongelooflijk schattig als ze jong zijn en het is al te gemakkelijk om ze te verwennen wanneer ze voor het eerst in nieuwe huizen aankomen. Zodra een puppy goed gesetteld is, moeten eigenaren beginnen zoals ze van plan zijn door regels en grenzen vast te stellen zodat een puppy begrijpt wat er van hen wordt verwacht. Het helpt bij het vaststellen van een pikorde en wie de alfahond is in het huishouden. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Bed

Kinderen en andere

Otterhounds lijken een affiniteit te hebben met kinderen van alle leeftijden, maar dankzij hun grootte moet er voorzichtig worden omgegaan wanneer ze in de buurt zijn van peuters, voor het geval ze een kind omver zouden kunnen gooien en het ze bang maakt. Elke interactie tussen kinderen en honden moet worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat speeltijd niet te wild wordt.

Ze zullen meestal goed opschieten met andere honden en dieren, zolang ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Er moet echter voorzichtig worden omgegaan wanneer een Otterhound kleinere dieren en huisdieren ontmoet, omdat hun instincten kunnen toeslaan met rampzalige gevolgen. Als een Otterhound is opgegroeid met een kat in huis, zullen ze over het algemeen goed met elkaar opschieten, maar deze honden zouden andere katten als "eerlijk spel" zien.

Gezondheid van de Otterhound

De gemiddelde levensverwachting van een Otterhound is tussen de 10 en 13 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat de Otterhound bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het goed is om op de hoogte te zijn als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve en knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Heupdysplasie – honden moeten worden getest op heupdysplasie via het BVA/KC heupdysplasie schema
 • Elleboogdysplasie – honden moeten worden getest op elleboogdysplasie via het BVA/KC elleboog schema
 • Epilepsie – advies moet worden ingewonnen bij de rasvereniging
 • Degeneratieve Myelopathie (DM) - DNA-test beschikbaar via de Animal Health Trust (AHT)
 • Glanzmann's Thrombasthenia (GT) Type 1 - DNA-test beschikbaar via de Animal Health Trust (AHT)
 • Lymfosarcoom
 • Hemangiosarcoom
 • Auto-immuunziekte (oren en huid)
 • Sebaceous Cysts
 • Hartaandoening
 • Maagtorsie

Hoe zit het met vaccinaties?

Otterhound-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden verkocht, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's zoals volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Hoe zit het met castratie en sterilisatie?

Veel dierenartsen raden tegenwoordig aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze gecastreerd of gesteriliseerd worden, wat betekent dat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om reuen te castreren en teven te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn en soms zelfs wanneer een hond 12 maanden oud is.

Zorgen voor de Otterhound

Net als bij elk ander ras moeten Otterhounds regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Otterhound-puppy

Otterhound-puppy's zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof zijn gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun puppy's goed gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke puppy zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een puppy bij zijn moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om een puppy op te halen wanneer er mensen in de buurt zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die een puppy nodig heeft om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige puppy zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat puppy's graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten ook uit bloembedden en het huis worden verwijderd.

Puppy's moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is betekent dat ze zich daar kunnen terugtrekken wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, wat betekent dat puppy's snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

Verzorging van de Otterhound

Hoewel hun vachten eruitzien alsof ze veel onderhoud nodig hebben, is het vrij eenvoudig om de vacht van een Otterhound netjes te houden. Dat gezegd hebbende, vanwege de textuur van hun haar hebben Otterhounds de neiging om allerlei dingen op te pikken tijdens een wandeling, waaronder takjes en doornen die meteen uitgeborsteld moeten worden. Afgezien daarvan is een grondige wekelijkse verzorgingssessie alles wat nodig is om hun vacht netjes te houden en hun huid in goede conditie te houden.

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren van een hond te controleren en ze indien nodig schoon te maken. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Otterhound

Hoewel Otterhounds van nature bekend staan als vrij relaxte karakters, hebben ze nog steeds de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige en evenwichtige honden te zijn. Als zodanig hebben ze minimaal een uur lichaamsbeweging per dag nodig en idealiter zou dit zelfs meer moeten zijn, omdat er niets is waar een Otterhound meer van geniet dan frequente lange wandelingen door het platteland of over de heide. Veel eigenaren geven er de voorkeur aan om hun Otterhounds aan de lijn te houden tijdens het uitlaten, hoewel een hond naarmate hij ouder wordt vrij kan rondrennen in een veilige omgeving, rekening houdend met het feit dat een Otterhound gemakkelijker een geur oppikt wanneer de grond nat is.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere in de middag is een must. Deze honden willen ook graag kunnen rondlopen in een achtertuin, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Otterhound-puppy's niet te veel lichaamsbeweging krijgen, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen later in hun leven. Ze mogen niet op of van meubels springen, noch mogen ze op en neer de trap rennen, omdat dit te veel druk legt op hun nog groeiende gewrichten en ledematen.

Voeren van de Otterhound

Als je een Otterhound-puppy van een fokker krijgt, zouden ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde routine te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagklachten te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat je ze een minderwaardig dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Omdat Otterhounds bekend staan om maagkanteling, is het echt belangrijk dat ze twee keer per dag worden gevoerd in plaats van ze slechts één grote maaltijd per dag te geven. Het is ook een goed idee om te investeren in een standaard om hun voerbak te plaatsen, wat het makkelijker maakt voor deze grote honden om comfortabel te eten zonder hun nek laag te hoeven strekken om bij hun voedsel te komen. Honden mogen ook niet vlak voor of vlak na het eten worden uitgelaten, omdat dit hen meer risico geeft op maagkanteling, wat fataal kan zijn als het niet als een noodgeval wordt behandeld.

Voedingsgids voor een Otterhound-puppy

Puppy's moeten een zeer voedzaam kwalitatief goed dieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Otterhound-puppy de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het is het beste om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 274g tot 317g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 3 maanden oud - 344g tot 413g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 4 maanden oud - 374g tot 455g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 5 maanden oud - 413g tot 537g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 6 maanden oud - 450g tot 609g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 7 maanden oud - 450g tot 610g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 8 maanden oud - 419g tot 606g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 9 maanden oud - 391g tot 566g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 10 maanden oud - 356g tot 530g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 11 maanden oud - 323g tot 485g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 12 maanden oud - 321g tot 443g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 13 maanden oud - 320g tot 440g afhankelijk van de bouw van de puppy
 • 14 maanden oud - 318g tot 436g afhankelijk van de bouw van de puppy

Zodra een puppy 15 maanden oud is, kunnen ze volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Otterhound

Eenmaal volwassen moet een volwassen Otterhound een goed kwalitatief dieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen hond de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 36 kg kunnen 337g tot 443g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 45 kg kunnen 409g tot 538g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 52 kg kunnen 419g tot 548g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Otterhound prijs

Als u op zoek bent om een Otterhound te kopen, moet u mogelijk op een wachtlijst omdat er niet veel puppy's elk jaar bij The Kennel Club worden geregistreerd. U zou minstens €700 moeten betalen voor een goed gefokte stamboom puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Otterhound in het noorden van Engeland zouden €28,15 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €66,87 per maand kosten (offerte vanaf mei 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn, onder andere zaken.

Wat betreft voedingskosten moet u de beste kwaliteit voedsel kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het past bij de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €30 en €40 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Otterhound en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om voor een Otterhound te zorgen en te zorgen tussen €60 en €110 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte gezonde Kennel Club geregistreerde stamboom Otterhound puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. Je kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat je de puppy met zijn moeder moet zien en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

Het kan moeilijk zijn om Otterhound-puppy's te vinden omdat er elk jaar maar weinig worden gefokt en geregistreerd bij de Kennel Club, wat betekent dat goed gefokte puppy's vaak veel geld kunnen kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen voor het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Toekomstige eigenaren kunnen online en in andere advertenties afbeeldingen zien van schattige Otterhound-puppy's te koop. Verkopers vragen echter om geld vooraf voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en nooit een aanbetaling doen aan een verkoper voordat ze een puppy van hen ophalen
 • Zoals eerder vermeld, kan het vinden van goed gefokte Otterhound-puppy's uitdagend zijn, aangezien er elk jaar maar weinig worden gefokt en geregistreerd bij de Kennel Club. Daarom fokken enkele amateurfokkers/mensen te vaak van een teef om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club mag een teef slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dat te doen. Iedereen die een Otterhound-puppy wil kopen, moet zeer zorgvuldig nadenken over van wie ze hun puppy kopen en altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Labradoodle honden te koop in 5482, Schijndel - Advertentie 1
151
1 uur

Super mooi, lief en goed gesocialiseerd teefje

€ 1.950
LabradoodleLeeftijd: 4 weken
Een lief en mooi licht getint teefje. Super mooie, volle wavy vacht. In huis geboren waar ze 24/7 bewonderd en geknuffeld kan worden. Ze komt uit een nestje van 8. Moeder een medium labradoodle evenal
Patricia .
Schijndel
Poedel honden te koop in 8226, Lelystad - Advertentie 2
16
1 uur
Boost

Koningspoedel grote poedel pups (doodle)

€ 1.000
PoedelLeeftijd: 8 weken1 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Op 17 mei zijn onze lieve koningspoedels ouders geworden van maar liefst 5 prachtige, lieve, gezonde puppies! Ben jij op zoek naar de allerliefste hond van de hele wereld? Een soort levende teddybee
Wendy .
Lelystad
Ierse Setter honden te koop in 9959, Onderdendam - Advertentie 3
5
2 uur
Boost

Ierse setter kennel of the Victorious Pure

€ 1.750
Ierse SetterLeeftijd: 13 weken3 Mannelijk
Voor 3 reutjes zoeken wij een gouden mandje. Ze zijn nu 12 week en mogen direct weg. Zijn opgevoed in huiselijke sfeer en gesocialiseerd.
Marjan K.
Onderdendam