Morkie

Levensduur10 - 13 jaar
GewichtMannelijk:1 - 5kgVrouwelijk:1 - 5kg
HoogteMannelijk:15 - 25cmVrouwelijk: 15 - 25cm
Stamboomnee
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent je op zoek naar het Morkie ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Morkie

Morkies zijn een kruising tussen een Yorkshire Terrier en een Maltezer. Ze zijn een speelgoedras dat voor het eerst werd ontwikkeld in Canada en de VS tijdens de jaren negentig. Morkies kunnen klein van gestalte zijn, maar ze hebben grote persoonlijkheden en gedijen goed in menselijk gezelschap. Ze zijn echter beter geschikt voor huishoudens waar de kinderen ouder zijn dan peuters.

Morkies zijn speels en vol karakter, waardoor ze een perfecte metgezel zijn voor ouderen. Hoewel ze erg lief van aard zijn, hebben ze een beetje een koppige streak, maar met dit gezegd zijn Morkies intelligent en daarom gemakkelijk te trainen en in tegenstelling tot veel andere speelgoed- en kleine rassen staan ze er niet om bekend te lijden aan het "kleine hond syndroom".

Geschiedenis van de Morkie

Yorkshire Terriers hebben een lange geschiedenis doordat ze zijn ontwikkeld door gebruik te maken van vele andere rassen, waaronder de Dandie Dinmont, Maltese, Manchester, Paisley en Skye Terriers. De Maltese wordt beschouwd als een van de oudste rassen ter wereld. Er zijn records van honden die er vergelijkbaar uitzien en die teruggaan tot zo'n 8000 jaar geleden.

Morkies zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten en Canada door de twee rassen te kruisen tijdens de jaren 1990, waardoor ze een relatief nieuwe kruising zijn die op het toneel is verschenen. In de daaropvolgende jaren werden Morkies een favoriete metgezel en gezinsdier in zowel de Verenigde Staten als Canada. Het duurde niet lang voordat Morkies ook hun weg vonden naar de harten en huizen van veel hondenliefhebbers in het Verenigd Koninkrijk.

Met zo'n illustere afstamming, waarbij zowel de Yorkshire Terrier als de Maltese in hun voorouders zitten, hebben Morkies de intelligentie, loyaliteit en toewijding aan hun families geërfd waar beide ouder rassen om bekend staan. De eerste kruisingen waren zeer succesvol, maar latere kruisingen tussen twee Morkies waren nog succesvoller als het gaat om het temperament en uiterlijk van een hond.

Op dit moment worden Morkies nog niet erkend door de Kennel Club (juni 2018) of andere internationale rasverenigingen, maar het is nog vroeg en met zorgvuldige selectieve fok om ervoor te zorgen dat Morkies gezond blijven en dat er een standaard kan worden opgesteld, zou het ras later erkend kunnen worden.

Interessante feiten over het ras

 • Is de Morkie een kwetsbaar ras? Nee, sinds ze voor het eerst verschenen zijn, zijn Morkies snel een favoriet geworden, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders in de wereld
 • Het ras is ontwikkeld tijdens de jaren 1990 in Canada en de Verenigde Staten
 • Morkies worden steeds populairder als metgezel en gezinsdier in de recente tijd
 • Zij staan niet bekend om te lijden aan het "Small Dog Syndrome" waar veel andere speelgoedrassen vaak last van kunnen krijgen

Uiterlijk van de Morkie

Hoogte bij de schoft: Mannetjes 15.24 – 25.4 cm Vrouwtjes 15.24 - 25.4 cm

Gemiddeld gewicht: Mannetjes 1.81 – 5.44 kg Vrouwtjes 1.81 – 5.44 kg

Morkies lijken op kleine teddyberen met hun nette compacte lichamen en zijdeachtige vachten. Ze kunnen het uiterlijk van een Yorkie erven of het uiterlijk van een Maltezer, maar ze kunnen er ook uitzien als een combinatie van hun twee ouder rassen. Het zijn honden met kleine botten, schattige gezichten en mooie amandelvormige diep ingeplante ogen. Morkies hebben een ondeugende maar intelligente uitstraling in hun ogen.

Snuiten zijn kort en klein en de neus van een Morkie is knoopvormig en zwart van kleur. Hun oren kunnen ofwel naar beneden vouwen of rechtop staan, waarbij sommige honden één hangend oor hebben en de andere rechtop staat.

Morkies, net als de Yorkshire Terriër en de Maltezer, hebben compacte lichamen met een matige veer in hun ribben en mooie rechte ruggen. Hun achterpoten zijn matig recht en bedekt met rijk gouden tan haar dat weer lichter is aan de uiteinden dan aan de wortels. Hun voeten zijn netjes en rond met zwarte nagels. Staarten zijn bedekt met veel haar en hebben een donkerdere kleur dan de rest van het lichaam. Morkies dragen hun staarten hoger dan het niveau van hun ruggen, wat bijdraagt aan hun evenwichtige uitstraling.

Wat betreft hun vacht hebben Morkies meestal fijne rechte lange en zijdeachtige vachten of ze kunnen meer draadvachten hebben. Ze komen in verschillende kleuren, afhankelijk van welk van hun ouder rassen ze erven. De meest voorkomende kleuren zijn als volgt:

 • Zwart
 • Tan
 • Bruin
 • Zwart en tan
 • Crème
 • Wit
 • Apricot

Variaties van de Morkie

 • Morkies kunnen F1 zijn, wat betekent dat hun ouders een Yorkshire Terriër en een Maltezer zijn.
 • F1B Morkies zijn het resultaat van het kruisen van een Morkie met een Maltezer of een Yorkshire Terriër.
 • F2 Morkies zijn het resultaat van het kruisen van 2 Morkies samen.

Gang/beweging

Als een Morkie beweegt, zetten ze korte snelle stappen en bewegen ze energiek wanneer ze dat doen, ze zijn altijd alert.

Fouten

Toekomstige Morkie eigenaren moeten voorzichtig zijn met puppies of honden die enige vorm van overdrijving vertonen, zowel in hun uiterlijk als in hun bouw, en dat extra kleine honden vaak met veel gezondheidsproblemen komen, dus deze kunnen het beste vermeden worden. Een verantwoordelijke fokker zou er altijd voor zorgen dat de puppies die ze produceren een goede grootte en bouw hebben en zou het fokken van extra kleine honden om deze redenen vermijden. Mannetjes moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum.

Temperament van de

Morkies zijn van nature ongelooflijk liefdevolle en toegewijde kleine honden. Ze hebben de intelligentie van beide ouder rassen geërfd en zijn daarom snel in het leren van nieuwe dingen. Het slechte nieuws is dat ze net zo snel slechte gewoonten oppikken als goede. Morkies gedijen goed in de buurt van mensen en zijn nooit gelukkig als ze voor langere tijd aan hun lot worden overgelaten, wat leidt tot lijden aan verlatingsangst.

Morkies kunnen het goed vinden met iedereen en alles, hoewel ze beter geschikt zijn voor huishoudens met oudere kinderen dan peuters, omdat ze zo kleine honden zijn die gemakkelijk pijn kunnen lijden als ze te ruw worden behandeld. Hoewel Morkies ongelooflijk liefdevol zijn, staat bekend dat ze een beetje koppig en eigenwijs zijn, maar het goede nieuws is dat in tegenstelling tot veel andere speelgoedrassen Morkies over het algemeen niet bekend staan om het lijden aan het "kleine honden syndroom".

Net als veel andere speelgoedrassen kan het zindelijk maken van een Morkie tijd en geduld vergen, maar met volharding en zachte overreding kunnen ze worden geleerd om hun behoeften buiten te doen, hoewel een Morkie-puppy in het begin misschien een paar ongelukjes in huis heeft.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Morkies zijn de perfecte keuze voor beginnende hondeneigenaren omdat ze zo op mensen gericht zijn en graag behagen. Morkies zijn echter vrij veeleisend, wat betekent dat eigenaren de tijd moeten hebben om aan hun huisdieren te besteden.

Hoe zit het met de prooidrift?

Morkies, net als de Yorkshire Terrier, houden ervan om dingen achterna te zitten, inclusief alle dieren die ze tegenkomen zonder te beseffen hoe klein ze eigenlijk zijn. Daarom moet er altijd voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt zijn van huisdieren en andere dieren die ze nog niet kennen.

Hoe zit het met speelsheid?

Morkies zijn van nature ongelooflijk speels en houden niets liever dan interactieve spelletjes te spelen met de mensen van wie ze houden en omdat ze zo intelligent zijn, leren ze snel nieuwe dingen.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Morkies zijn zeer aanpasbaar en zouden net zo gelukkig zijn in een appartement in de stad als in een huis op het platteland, mits ze de juiste hoeveelheid mentale stimulatie krijgen en niet voor lange tijd aan hun lot worden overgelaten.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Morkies vormen zeer sterke banden met hun families en zijn daarom nooit erg gelukkig als ze voor langere tijd alleen gelaten worden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die ofwel vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze altijd gezelschap hebben. Als ze alleen gelaten worden, kunnen Morkies last hebben van verlatingsangst, wat kan resulteren in destructief gedrag in huis, wat een manier is voor een hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Morkies zullen blaffen wanneer er iemand aan de deur komt of wanneer ze een vreemd geluid buiten horen. Ze kunnen een beetje "yappy" zijn als de stemming hen overvalt, wat iets is dat voorzichtig moet worden aangepakt wanneer een Morkie nog erg jong is en voordat het een echt probleem wordt. Zelfs dan is er geen garantie dat een Morkie geen mening zal uiten wanneer ze dat willen.

Houden Morkies van water?

Omdat Morkies zo klein zijn, moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer ze in de buurt van water zijn en wanneer ze dat zijn, moeten eigenaren er altijd voor zorgen dat hun huisdieren goed worden begeleid.

Zijn Morkies goede waakhonden?

Hoewel ze klein van gestalte zijn, zijn Morkies goede waakhonden en zijn ze altijd snel ter plaatse wanneer er vreemden zijn of wanneer er iets aan de hand is in hun omgeving dat ze niet leuk vinden.

Intelligentie / trainbaarheid van de Morkie

Morkies zijn intelligente kleine honden, maar het trainen van hen kost tijd en geduld dankzij de koppige streep die ze in zich hebben. Omdat ze echter graag behagen en hun opleiding vroeg genoeg begint, begrijpen ze snel de regels, wat helpt een Morkie te laten uitgroeien tot een meer ontspannen en gehoorzaam karakter.

Training moet consistent en altijd eerlijk zijn gedurende het hele leven van een Morkie, zodat ze hun plaats in de roedel begrijpen en wie de alfahond is in een huishouden. Sommige eigenaren hebben het moeilijk gevonden om hun Morkies zindelijk te maken, maar met geduld en de juiste begeleiding kunnen ze worden geleerd om hun behoeften buiten te doen, het kan alleen wat langer duren dan bij andere rassen.

Morkie-puppy's moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, wat inhoudt dat ze zo snel mogelijk worden geïntroduceerd in zoveel mogelijk nieuwe situaties, mensen en andere dieren zodra ze volledig zijn gevaccineerd, met in gedachten dat een puppy pas 2 weken na hun tweede vaccinatie volledig beschermd zou zijn. Dit is de beste manier om goed gedrag en manieren in deze pittige kleine honden te verankeren.

Het is ook belangrijk om Morkies zo vroeg mogelijk basiscommando's aan te leren, die de volgende moeten omvatten:

 • Zitten
 • Blijven
 • Komen
 • Liggen
 • Stil
 • Laat het

Kinderen en andere

Morkies zijn goed in de omgang met oudere kinderen in plaats van peuters, maar dit komt door hun kleine formaat. Jongere kinderen zijn vaak te wild rond honden en kunnen per ongeluk een Morkie pijn doen. Zoals bij elk ander ras, moet speeltijd tussen kinderen en hun huisdieren altijd goed worden begeleid.

Morkies kunnen over het algemeen goed opschieten met een gezinskat waar ze mee zijn opgegroeid, maar zullen graag achter alles aan rennen wat beweegt of probeert weg te rennen van hen, en dat geldt ook voor de kat van de buren. Ook moet er voorzichtigheid worden betracht wanneer een Morkie in de buurt is van grotere honden, omdat ze echt niet weten hoe klein ze zijn en zonder aarzelen achter een grotere hond aan zullen gaan, wat kan eindigen in een ramp.

Gezondheid van de Morkie

De gemiddelde levensverwachting van een Morkie is tussen de 10 en 13 jaar wanneer ze goed worden verzorgd en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd. Morkies kunnen lijden aan dezelfde gezondheidsproblemen die hun ouder rassen treffen, namelijk de Yorkshire Terriër en de Maltezer. Ze staan er ook om bekend last te hebben van omgekeerd niezen.

Gezondheidsproblemen bij Yorkies:

 • Progressieve retina-atrofie (PRA) - BVA/KC-test beschikbaar (jaarlijks)
 • Primaire lensluxatie (PLL) - BVA/KC-test beschikbaar (jaarlijks)
 • Chiari-misvorming Syringomyelia (CMSM) - BVA/KC-test beschikbaar
 • Hypoglykemie
 • Legg-Perthes-ziekte
 • Retinale dysplasie
 • Luxerende patella - Knieschijfverplaatsing
 • Ingestorte luchtpijp
 • Portosystemische shunt
 • Tandheelkundige problemen
 • Cataracten
 • Ooginfecties

Problemen met de vacht van Yorkshire:

 • Neurodermitis
 • Acanthosis Nigricans
 • Allergische dermatitis
 • Alopecia
 • Hypothyreoïdie

Gezondheidsproblemen bij Maltezers

 • Chiari-misvorming syringomyelia - honden kunnen worden gescreend op de aandoening
 • Erfelijke doofheid - honden moeten worden getest met BAER-test via de Animal Health Trust
 • Verworven tremorsyndroom
 • Necrotiserende meningo-encefalitis
 • Myxomateuze degeneratie van de mitralisklep
 • Open ductus arteriosus
 • Pylorische stenose
 • Portosystemische shunt
 • Cataracten
 • Entropion(Oogleden die naar binnen vouwen)
 • Hydrocefalus
 • Patellar luxatie
 • Hypothyreoïdie

Wat met vaccinaties?

Morkie-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze door de fokker werden verkocht. Het is essentieel dat een puppy op het juiste moment hun vervolgvaccinaties krijgt om volledig beschermd te zijn. Het vaccinatieschema is als volgt:

 • 10-12 weken oud, rekening houdend met het feit dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Zorgen voor de Morkie

Net als bij elk ander ras moet een Morkie regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden goed voedsel krijgen dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Morkie-puppy

Morkie-puppy's zijn uiterst klein, delicaat en fragiel, wat betekent dat er grote zorg moet worden besteed om ervoor te zorgen dat ze niet gewond raken of vertrapt worden. Het is erg belangrijk om een huis puppy-proof te maken ruim voordat je een kleine Morkie mee naar huis neemt. Het is een goed idee om een speelruimte in een warme kamer voor hen op te zetten, zodat ze veilig blijven wanneer ze wakker zijn en willen spelen. Puppy's moeten veel slapen overdag en kunnen dat tot 21 uur doen. Ze moeten slapen om hun krachten op te bouwen en zich goed te ontwikkelen.

Het is erg belangrijk dat Morkie-puppy's warm worden gehouden, wat betekent dat hun hondenbedden uit de tocht en direct zonlicht moeten worden geplaatst. Het is ook belangrijk om ze meerdere keren per dag te voeren, zodat hun bloedsuikerspiegel nooit te laag wordt, wat kan leiden tot hypoglykemie bij zo'n kleine hond.

Een puppy zou ontwormd zijn voordat hij werd verkocht en het is essentieel dat nieuwe eigenaren doorgaan met een ontwormingsschema om ervoor te zorgen dat hun nieuwe huisdier gezond blijft. Een puppy zou opnieuw ontwormd moeten worden als volgt:

 • Puppy's moeten worden ontwormd op 6 maanden oud
 • Ze moeten opnieuw worden ontwormd wanneer ze 8 maanden oud zijn
 • Puppy's moeten worden ontwormd wanneer ze 10 maanden oud zijn
 • Ze moeten worden ontwormd wanneer ze 12 maanden oud zijn

Dingen die je nodig hebt voor je puppy

Als je een speelruimte hebt opgezet voor een Morkie waar ze warm en buiten gevaar zijn, is het belangrijk om alles te hebben wat nodig is om voor een Morkie-puppy te zorgen. De benodigde dingen zijn als volgt:

 • Water- en voerbakken, zorg ervoor dat ze een ondiep ontwerp hebben voor kleine honden en idealiter moeten ze van keramiek zijn in plaats van plastic of metaal
 • Een hondenriem en harnas. Het is veel beter om een jonge Morkie te leren een harnas te dragen dan een halsband, omdat het veel veiliger is om ze aan een harnas te laten lopen. Trekken aan een halsband kan de fragiele nek van een Morkie ernstig beschadigen
 • Een goed gemaakt hondenbed van goede kwaliteit dat niet te groot is
 • Babydekens die ideaal zijn om in een hondenbed te leggen waar een Morkie-puppy op kan slapen
 • Hondenspecifieke tandpasta en tandenborstel
 • Verzorgingsgereedschap

Het geluidsniveau laag houden

Alle puppy's zijn gevoelig voor harde geluiden en zelfs oudere honden kunnen angstig worden als er te hard muziek wordt gespeeld. Het is belangrijk om de televisie of andere apparaten niet te hard te zetten, wat een Morkie-puppy zou kunnen stressen op een moment dat ze moeten ontspannen, zich veilig moeten voelen en moeten slapen.

Dierenartsafspraken nakomen

Een puppy zou zijn eerste vaccinatie hebben gekregen voordat hij opnieuw werd geplaatst, maar het is erg belangrijk dat ze hun vervolgvaccinaties krijgen om ervoor te zorgen dat ze volledig beschermd zijn. Puppy's zouden hun tweede vaccinaties moeten krijgen als volgt:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet onmiddellijk volledige bescherming zou hebben, maar pas volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Wat betreft boosters is het het beste om deze met een dierenarts te bespreken, omdat er veel discussie is over of een hond ze echt nodig heeft na verloop van tijd. Als een hond echter naar een kennel moet, moeten hun vaccinaties volledig up-to-date zijn.

Wat gebeurt er met Morkies als ze hun gouden jaren bereiken?

Het verzorgen van een oudere Morkie vergt wat meer nadenken omdat er bepaalde veranderingen zijn niet alleen in het uiterlijk van een hond, maar ook in hun aard die moeten worden meegenomen in hun dagelijkse verzorging. Oudere honden kunnen last hebben van artritis, hun zicht en gehoor kunnen minder goed zijn en ze kunnen ook wat stiller zijn.

Oudere Morkies kunnen wat kieskeuriger worden over hun voedsel, dus het is belangrijk om hun dieet te heroverwegen en dingen te bespreken met de dierenarts om ervoor te zorgen dat een hond alle juiste voedingsstoffen krijgt die nodig zijn om hen gezond te houden. Veel honden kunnen wanneer ze hun gouden jaren bereiken soms een beetje gedesoriënteerd lijken, wat kan worden toegeschreven aan hun cognitieve functie die niet zo scherp is als toen een hond in zijn hoogtijdagen was.

Oudere Morkies zijn misschien niet meer zo enthousiast om te gaan wandelen en kunnen beginnen met een paar "ongelukjes" in huis te hebben vanwege dit. Het is belangrijk dat oudere honden de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, niet alleen om ze fitter te houden, maar het helpt ook hun cognitieve functie scherp te houden. Het andere om in gedachten te houden is dat het immuunsysteem van een oudere Morkie hen mogelijk niet beschermt tegen infecties en ziekten omdat het met de leeftijd is aangetast. Kortom, een oudere Morkie moet warmer worden gehouden als het weer koud is en hun gezondheid en conditie nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Verzorging van de Morkie

Morkies met lange zijdeachtige vachten verharen niet op dezelfde manier als andere rassen. Hun haar groeit het hele jaar door continu in plaats van in korte uitbarstingen nadat ze hun vacht hebben verloren. Daarom zijn ze behoorlijk veeleisend als het gaat om het netjes houden van dingen. Hun vachten moeten elke dag worden geborsteld om te voorkomen dat er klitten en matten ontstaan. Morkies met stuggere vachten zijn gemakkelijker te verzorgen dan hun zijdeachtige tegenhangers.

Het is ook belangrijk om een oogje te houden op hun achterkant en ervoor te zorgen dat ze schoon zijn. Omdat de Morkie vatbaar is voor tandheelkundige problemen, is het essentieel dat hun tanden elke dag worden gecontroleerd en schoongemaakt, zodat als er een tandheelkundig probleem is, dit eerder kan worden aangepakt dan later.

Ze moeten ook regelmatig professioneel worden verzorgd en als een hond niet wordt getoond, kunnen hun vachten worden geknipt, wat het veel gemakkelijker maakt om dingen netjes en mooi te houden. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig worden schoongemaakt. Als er te veel oorsmeer in de oren van een hond opbouwt, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorproblemen.

Benodigde verzorgingsgereedschappen voor een Morkie

Samenwonen met een Morkie betekent dat je alle juiste verzorgingsgereedschappen moet hebben om hun vachten er goed uit te laten zien en in goede conditie te houden:

 • Basis kam voor het hele lichaam
 • Kleine kam voor het gezicht en de oren
 • Ontwarrende kam
 • Goede kwaliteit pennenborstels
 • Borstelborstels
 • Ontklittingspray

Beweging van de Morkie

Alleen klein van gestalte is de Morkie een energieke kleine hond en ze moeten de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om gelukkige, gezonde en evenwichtige honden te zijn. Een goede 30 minuten lichaamsbeweging is ideaal, maar als terriërs houden Morkies ervan om zo vaak mogelijk rond te rennen in een achtertuin om echt stoom af te blazen, rekening houdend met het feit dat het hekwerk extreem goed moet zijn om deze kleine honden binnen te houden. Het andere om in gedachten te houden is dat Morkies de kou voelen en een jas moeten dragen wanneer ze buiten zijn tijdens de koudere wintermaanden, of ze nu aan het wandelen zijn of rondrennen in een achtertuin.

Ze zijn zeer intelligent en als zodanig moeten Morkies veel mentale stimulatie krijgen om echt gelukkig te zijn. Als deze kleine honden niet genoeg "te doen" krijgen, zullen ze hun eigen manieren vinden om zichzelf te vermaken, wat kan leiden tot destructief gedrag in huis, overmatig blaffen en ze zijn vatbaar voor het lijden aan verlatingsangst.

Met dit gezegd moeten jonge Morkie-puppy's niet te veel lichaamsbeweging krijgen en dit omvat het toestaan om op of van meubels te springen, op en neer trappen te rennen, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen later in hun leven.

Voeren van de Morkie

Als je een Morkie-puppy van een fokker krijgt, zouden ze je een voedingsschema geven en het is belangrijk om je aan hetzelfde schema te houden door hetzelfde puppyvoer te geven om eventuele maagproblemen te voorkomen. Je kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet heel geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als dat wel het geval is, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en dingen te bespreken met de dierenarts voordat je het opnieuw probeert.

Oudere honden kunnen kieskeurig en lastig zijn over hun eten, maar het is belangrijk om ze niet te veel te verwennen en in plaats daarvan dingen te bespreken met een dierenarts. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goed kwaliteitsvoer is dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te veel aankomen wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Voedingsgids voor een Morkie-puppy

Zodra een puppy in een nieuw huis aankomt, is het belangrijk dat ze hetzelfde voedsel krijgen als wat ze van de fokker kregen, die alle nieuwe eigenaren een voedingsschema voor hun puppy zou geven. Het is belangrijk om hetzelfde schema aan te houden door de puppy hetzelfde type voedsel te geven, dezelfde hoeveelheid en op dezelfde tijdstippen van de dag, wat meestal 4 keer per dag is totdat een puppy ongeveer 6 maanden oud is wanneer ze 3 keer per dag kunnen worden gevoerd. Als ruwe richtlijn moet een Morkie-puppy elke dag de volgende hoeveelheid voedsel krijgen:

 • 2 maanden oud - 49 g tot 88 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 3 maanden oud - 54 g tot 98 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 4 maanden oud - 55 g tot 102 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 5 maanden oud - 55 g tot 102 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 6 maanden oud - 47 g tot 94 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 7 maanden oud - 40 g tot 85 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 8 maanden oud - 39 g tot 76 g, afhankelijk van de bouw van een puppy
 • 9 maanden oud - 39 g tot 76 g, afhankelijk van de bouw van een puppy

Zodra een Morkie 10 maanden oud is, kunnen ze volwassen voedsel krijgen en 2 of 3 maaltijden per dag krijgen die gelijkmatig over de dag worden verspreid, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel van een puppy niet te laag wordt.

Voedingsgids voor een volwassen Morkie

Een volgroeide volwassen Morkie zou idealiter twee keer per dag een goed kwalitatieve voedzame maaltijd moeten krijgen, die de volgende hoeveelheden zou moeten bevatten, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met hoeveel "voedsel" traktaties een hond elke dag krijgt. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Morkie de volgende hoeveelheden per dag krijgen:

 • Honden met een gewicht van 2 kg kunnen 47 g tot 53 g per dag krijgen
 • Honden met een gewicht van 3 kg kunnen 63 g tot 72 g per dag krijgen
 • Honden met een gewicht van 4 kg kunnen 78 g tot 89 g per dag krijgen
 • Honden met een gewicht van 5,5 kg kunnen 98 g tot 109 g per dag krijgen

Morkie prijs

Als u op zoek bent om een Morkie te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €450 en meer dan €700 voor een gezonde, goed gefokte puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Morkie in noordelijk Engeland zouden €16,85 per maand bedragen voor een basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €38,33 per maand kosten (offerte van juni 2018). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u woont in het Verenigd Koninkrijk en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het past bij de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen €20 en €30 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Morkie, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €800 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om een Morkie te houden en voor hen te zorgen tussen €50 en €80 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte, gezonde Morkie-puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat u de puppy met zijn moeder ziet en controleert of de hond ontwormd en gechipt is.

Morkies zijn extreem populair in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviesvragen en protocollen te volgen bij het kopen van een puppy, die als volgt zijn:

 • Wees op uw hoede voor online oplichting en hoe u deze kunt vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Morkie-puppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter aan kopers om geld vooraf te betalen voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers mogen nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online aan een verkoper betalen. U moet altijd het huisdier bij de verkoper thuis bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld, behoren Morkies tot de meest populaire rassen in het Verenigd Koninkrijk. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Hoewel het geen door de Kennel Club erkend ras is, moeten fokkers de fokadviezen van de KC volgen, die stellen dat een moeder slechts 4 nesten kan krijgen en een bepaalde leeftijd moet hebben om dit te doen. Iedereen die een Morkie-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten het vermijden om Morkie-puppy's te kopen die gefokt zijn om "extra" klein te zijn vanwege de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met hun kleine formaat en moeten ervoor zorgen dat de ouderhonden zijn getest op bekende erfelijke en aangeboren gezondheidsproblemen.