Manchester Terriër

Levensduur13-15 jaar
GewichtMannelijk:8-10 kgVrouwelijk:7-9 kg
HoogteMannelijk:40-42 cmVrouwelijk:37-39 cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Manchester Terriër?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Manchester Terriër

Geschiedenis:

Begin 19e eeuw had Engeland te kampen met een rattenplaag, en op ratten jagen werd dan ook een populaire sport. John Hulme, een enthousiaste deelnemer van de rattenjachtsport, kruiste een Whippet met andere terriërsoorten om een snel gestroomlijnd dier te fokken dat ideaal zou zijn voor de jacht. Deze kruising bleek zo succesvol, dat het massaal werd herhaald. Hieruit ontstond de Manchesterterriër. Tegen 1827 had de gevechtsdrang van het ras hem tot een populaire jachthond gemaakt. De Manchester kon tegenstanders vloeren die tweemaal zo groot waren als hijzelf. Oren werden gecoupeerd om te voorkomen dat ze konden worden beschadigd bij de jacht. Toen de rattenjacht illegaal werd in Engeland werden de honden massaal aangeschaft door eigenaren van restaurants en andere publieke plaatsen. De eigenaren lieten de honden ’s nachts loslopen en zo de ratten wegjagen of doden. In 1860 kreeg het ras officieel de naam Manchesterterriër. Tot die tijd stonden ze vooral bekend als "Rat Terriërs". Ook kleinere soorten begonnen te verschijnen omdat sommigen de hond kruisten met Chihuahuas. Dit had echter problemen tot gevolg zoals honden met een misvormde vacht en ogen.

Karakter en gedrag:

De Manchester Terriër is een zeer vriendelijk ras dat zich aan vrijwel aan alle omstandigheden aanpast. Op de hond op te voeden is een duidelijke consequente leiding nodig, anders is de hond geneigd om de leiding over te nemen. Tegen bekenden is de hond zeer aanhankelijk en vriendelijk, tegen vreemden waaks maar niet agressief. Naast zijn dagelijkse wandelingen speelt de hond graag met mensen of dieren. De vacht is makkelijk te onderhouden, door zijn dunne vacht is de hond niet geschikt om lang in koude temperaturen buiten te zijn.

Variaties:

n Noord-Amerika wordt de Manchesterterriër onderverdeeld in twee variaties. De Toy Manchesterterriër is een kleinere versie van de standaard Manchesterterriër. de toy variant weegt minder dan 12 pond en heeft van nature rechtopstaande oren. De standaard variant weeg 12 tot 22 pond en kent drie oortypes (rechtopstaand, button en gecoupeerd). Behalve het verschil in omvang en oortype zijn de twee varianten identiek. In Engeland staan de twee varianten bekend als andere rassen: de Manchester Terriër en de Engelse Toy Terriër.