Bordeaux Dog

Levensduur10-11 jaar
GewichtMannelijk:50kgVrouwelijk:45kg
HoogteMannelijk:57-70cmVrouwelijk:57-70cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit ras?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Bordeaux Dog

Geschiedenis:

De Romeinse molossers zijn de voorouders van de huidige bordeauxdog. Een van deze honden werd reeds in 1300 v. Chr. op de situla van Bologna getoond en vertoont grote gelijkenis met de huidige bordeauxdog. De molosser kwam met de Romeinen naar Frankrijk. Uit deze honden ontwikkelde zich de middeleeuwse alan. Binnen de groep molossers hebben alle rassen een brede schedel met zwaar bot en overeenkomstige karaktertrekken. Tot deze groep behoren verder onder andere de bullmastiff, de mastiff, de mastino napoletano maar ook de boxer en de Duitse dog. De bordeauxdog vindt zijn oorsprong in een lang en onstuimig verleden. Uit de historie van de groep molossers blijkt dat ze van oudsher een belangrijke plaats in dienst bij de mens hebben ingenomen. Hij werd gebruikt voor de jacht op groot wild en de bewaking van het huis en hof. Door zijn bouw en moedig karakter werd hij ook ten tijde van Karel de Stoute ingezet als legerhond. Met de komst van moderne wapens werden de bordeauxdoggen als legerhond overbodig. Het tijdperk van de door de adel georganiseerde dierengevechten brak aan. De bordeauxdog werd ingezet om te vechten tegen beren, tijgers, en later stieren. Tijdens de eerste hondententoonstelling in Parijs in 1863 waren er 3 typen bordeauxdoggen ingeschreven; het Toulouse type, het Parijs type, en het Bordeaux type. De huidige bordeauxdog komt voort uit het Bordeaux type. Het ras heeft veel te lijden gehad onder de twee wereldoorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog dreigde het ras zelfs uit te sterven, maar bloeide na de zestiger jaren weer op.

Gebruiksdoel:

De bordeauxdog werd vroeger voor de jacht ingezet, maar ook in het gevecht met wolven en beren gebruikt. Zij zijn zeer moedig en worden ook vandaag nog als waak- en beschermhond gebruikt. De bordeauxdog is een moedige kameraad, zeer gehecht aan zijn baas en erg aanhankelijk. Rustig, evenwichtig, met een hoge prikkeldrempel. Hij kan dus ook goed overweg met kleine kinderen, mits vroeg geleerd.

Uiterlijk:

De bordeauxdog is een compacte, gespierde hond. Hij heeft een korte vacht in de kleuren vaal rood, apricot. Het masker is zwart of rood. De ogen staan ver uiteen en zijn licht- tot donkerbruin (bij de geboorte blauw). De oren zijn hangend, driehoekig en kort. De neus is stomp, de kop hoekig. De hals is nauwelijks zichtbaar, de huid gerimpeld en los. Afhankelijk van het geslacht bereikt dit ras een schofthoogte van 58 - 69 cm en een gewicht van 50 - 80 kg. Hij oogt zeer imposant mede door de brede voorhand en brede kop.

Karakter:

De bordeauxdog is van origine een waak- en verdedigingshond, een taak die hij moedig uitvoert, zonder daarbij agressief te zijn. Hij blijft alert en houdt ook vanaf zijn slaapplaats de boel in de gaten. De bordeauxdog is een zeer trouwe en aanhankelijke hond, en zal voor zijn baas en gezin door het vuur gaan. De bordeauxdog houdt van kinderen, vooral van de kinderen die tot het gezin behoren. Het typerende is zijn kalme aard en de onverstoorbare rust die hij uitstraalt. Ondanks hun zware bouw kunnen ze een goede rensnelheid ontwikkelen en gezonde exemplaren hebben een goed uithoudingsvermogen. Deze uitgesproken eerlijke honden verdienen een goede baas die hen met respect behandelt.

Omgang en opvoeding:

De bordeauxdog heeft een koppig en arrogant karakter maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de bordeauxdog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een herdershond; de bordeauxdog heeft nooit haast. Geduld, doorzettingsvermogen en enthousiasme zijn de toverwoorden voor een goede opvoeding, aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd wordt, positief zijn en op het juiste moment belonen zijn de sleutels tot succes.

Gezondheid en voeding:

Als alle grote hondenrassen is de bordeauxdog gevoelig voor botafwijkingen als HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie). De fokker heeft de plicht de hond wanneer deze wordt ingezet voor de fokkerij vanaf de leeftijd van 18 maanden door middel van een röntgenfoto's te laten onderzoeken op HD en ED en deze onderzoeken te laten beoordelen door de Raad van beheer op Kynologisch Gebied Nederland. Ondanks dat men al decennia lang generaties onderzoekt op deze (erfelijke)botafwijkingen en de serieuze fokker een hond met zware vorm van HD of ED niet zal inzetten voor de fokkerij ziet men toch dat de botafwijkingen niet geheel geëlimineerd kunnen worden onder de grotere hondenrassen. Voeding en beweging hebben een belangrijke rol in het eventueel ontwikkelen van HD en ED.

Formaat:

Het formaat varieert tussen de 50 en de 70 kilo en wordt gevormd door voornamelijk spiermassa. Dat betekent dat zijn baas sterk in de schoenen moet staan om de bordeauxdog mee uit te nemen op zijn dagelijkse wandelingen. Heb niet de illusie dat een slecht luisterende bordeauxdog netjes aan de riem loopt, zodra zijn interesse voor andere dingen groter wordt dan voor zijn baas volgt het probleem dat omschreven kan worden als "hond laat baasje uit". De bordeauxdog is weliswaar groot en sterk, maar ook erg aanhankelijk. Hij ligt graag bij zijn baas en eenmaal volwassen klimt hij zonder probleem op de bank om gezellig bij zijn baas te liggen, waardoor meteen de gehele bank in beslag wordt genomen. Een bordeauxdog wil het zijn baasje gelukkig graag naar de zin maken en doet alles voor zijn gezin, dus vroegtijdig aanleren waar hij zijn grote lijf wel en niet mag neerleggen voorkomt veel duw- en trekwerk. Een ander belangrijk punt is dat de bordeauxdog een snel groeiend ras is, met een zeer snel groeiend beendergestel dat kwetsbaar is voor gewrichtsproblemen. De bordeauxdog groeit het eerste levensjaar omhoog en het tweede levensjaar in de breedte. Het is vooral tijdens het eerste levensjaar belangrijk om de mate van beweging te beperken en goed te letten op de voeding. Op die manier kunnen veel gewrichtsproblemen voorkomen worden. De bordeauxdog wordt niet erg oud, de gemiddelde levensverwachting is 8 tot 10 jaar, maar uitzonderingen van 12 jaar oud zijn ook bekend.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Bordeaux Dog honden te koop in 4551, Sas van Gent - Advertentie 1
3
1 week

Puppies bordeaux dog te koop

€ 800
Bordeaux DogLeeftijd: 9 weken2 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
6 Schattige pups te koop.Nog 2 reutjes en 4 teefjes beschikbaar. Moeder en vader kunnen gezien worden.Alle pups worden 2 wekelijks ontwormd en zulle gechipt en gevaccineerd worden
Geert D.
Geert D.
Renaix