Belgian Shepherd Dog

Levensduur10 - 14 jaar
GewichtMannelijk:25 - 30kgVrouwelijk:25 - 30kg
HoogteMannelijk:60 - 66cmVrouwelijk: 56 - 62cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie

Introductie van de Belgian Shepherd Dog

De Belgische Herder, zoals de naam al aangeeft, is inheems in België waar ze oorspronkelijk gefokt werden als werkhonden. Er zijn eigenlijk vier variëteiten van het ras, elk vernoemd naar de regio's van het land waar ze voor het eerst gefokt werden. Dit zijn de Tervueren, Groenendael, Malinois en Laekenois. Ze zijn een oud ras en altijd zeer gewaardeerd geweest in hun geboorteland België, maar de laatste tijd is de Belgische Herder bekender geworden in andere delen van de wereld, waaronder hier in het Verenigd Koninkrijk, dankzij hun knappe uiterlijk en hun loyale en vriendelijke aard.

BSDs zijn uiterst intelligent en staan ook bekend om hun gevoeligheid voor alles wat er in hun omgeving gebeurt. Ze vormen sterke banden met hun families en eigenaars, wat hen tot geweldige gezinsdieren en metgezellen maakt. Met dit gezegd omdat ze zo slim zijn, moeten Belgische Herders van jongs af aan goed gesocialiseerd, getraind en correct behandeld worden om ongewenst en dominant gedrag te voorkomen. BSDs excelleren in allerlei soorten hondenactiviteiten en worden zeer gewaardeerd als hulp- en zoek- en reddingshonden.

Geschiedenis van de Belgian Shepherd Dog

Zoals eerder vermeld wordt gedacht dat de Belgische Herder een oud ras is dat teruggaat tot de Middeleeuwen. Het ras werd ontwikkeld in de late jaren 1800 in België, waarbij vier variëteiten werden gecreëerd in verschillende regio's van het land. De Groenendael wordt toegeschreven aan een restauranthouder, de Tervueren werd ontwikkeld door een Belgische brouwer, de Malinois is vernoemd naar de regio waar ze voor het eerst werden ontwikkeld en tot slot werd de Laekenois gefokt in Boom, een regio waar de koninklijke residentie van koningin Marie Henriette zich bevindt, die een liefhebber was van dit specifieke type Belgische Herdershond.

Er werd laat in de jaren 1800 een Belgische rasvereniging opgericht en tegen 1891 kregen de vier variëteiten van de Belgische Herders hun eigen rasstandaarden, die werden vastgesteld door een Belgische dierenarts genaamd Professor Adolphe Reul. Deze knappe honden bleven vele jaren populair en werden zelfs gebruikt tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog om berichten heen en weer te dragen van en naar het front, evenals om ambulances en machinegeweerkarren te trekken.

In de loop der tijd is het ras bekender geworden in andere delen van de wereld, waaronder hier in het Verenigd Koninkrijk. Alle vier variëteiten van de Belgische Herdershond worden echter als één ras beschouwd door The Kennel Club, hoewel andere clubs over de hele wereld ze meestal als aparte rassen classificeren, waaronder de American Kennel Club.

Interessante feiten over het ras

 • Er zijn 4 variëteiten van de Belgische Herdershond, namelijk de Tervueren, de Groenendael, de Malinois en de Laekenois
 • Ze zijn altijd zeer gewaardeerde hulp- en zoek- en reddingshonden geweest dankzij hun intelligentie, uithoudingsvermogen en volgvermogen
 • Ze excelleren in veel hondensporten
 • BSD's zijn natuurlijke waakhonden en hoeven niet te worden getraind om te "beschermen"
 • Groenendaels zijn vaak zachtaardiger van aard dan hun andere tegenhangers

Uiterlijk van de Belgian Shepherd Dog

Hoogte aan de schoft: Reuen 60 - 66 cm Teven 56 - 62 cm

Gemiddeld gewicht: Reuen 25 - 30 kg Teven 20 - 25 kg

De Belgische Herder is een middelgrote hond en er zijn 4 variëteiten van hen waarbij de Groenendael lang haar heeft, de Laekenois heeft een draadachtige korte roodachtige/reekleur, de Malinois heeft een kort grof vacht en tot slot heeft de Tervueren een dikkere, langere en rechte vacht dan de Malinois, hoewel beide variëteiten dezelfde vachtkleuren hebben. Afgezien van het verschil in hun vachten en vachtkleuren, zijn alle vier de variëteiten vergelijkbaar in bouw en uiterlijk.

Hun koppen zijn lang, fijn gebeiteld en vrij breed met honden die platte voorhoofden hebben en een mooie middenlijn en een matige stop. Snuiten zijn matig lang en lopen geleidelijk taps toe naar een zwarte neus met wijd uitlopende neusgaten. De ogen zijn middelgroot en licht amandelvormig, donkerbruin met zwarte randen. Belgische Herders hebben een onderzoekende, alerte blik rond hun ogen, wat typerend is voor het ras.

Oren zijn driehoekig van vorm en hoog geplaatst, die honden rechtop houden. Ze hebben stevige monden met goed gepigmenteerde lippen en sterke kaken met een perfect schaargebit waarbij hun boventanden netjes over hun ondertanden heen vallen. Hun nekken zijn soepel en iets verlengd, goed gespierd en geleidelijk breder wordend bij de schouders van een hond, waarbij de nek iets gebogen is. Hun schoft is goed gedefinieerd met honden die krachtige voorbenen hebben en lange schuine schouderbladen. Voorpoten zijn goed gespierd, recht en sterk met achterklauwen die volgens de rasstandaard zijn toegestaan.

Belgische Herders hebben zeer krachtige maar elegante lichamen met diepe, goed neergezette borstkassen en matig veerkrachtige ribben. Hun bovenlichamen zijn breed, goed gespierd en recht. Hun achterwerk helt lichtjes en is vrij breed. De achterhand is krachtig, goed gespierd met honden die sterke rechte achterpoten hebben. Ze hebben goed gewelfde, nauwe tenen en dikke veerkrachtige zolen aan hun voeten met grote donkergekleurde nagels. Hun voorpoten zijn rond, terwijl hun achterpoten iets ovaal van vorm zijn. Staarten zijn stevig aan de basis geplaatst en matig lang, die honden laten hangen wanneer ze ontspannen zijn met de punt iets omhoog, terwijl ze hun staarten hoger dragen wanneer ze opgewonden of alert zijn.

Wat betreft hun vachten komen Belgische Herders in vier variëteiten voor, namelijk:

De Groenendael - hun buitenste vacht is recht, lang en weelderig en voelt vrij ruw aan. De ondervacht is zeer dicht. Het haar op het hoofd van een hond, aan de buitenkant van hun oren en het onderste deel van hun poten is korter, maar de opening van een hond zijn oor is goed beschermd door haar. Het haar rond de nek van een hond is weelderig en lang, vooral bij reuen. Er is een franje van langer haar aan de achterkant van de voorpoten van een hond en een overvloed aan lang haar op hun achterhand en staarten, waarbij reuen een langer haar hebben dan hun vrouwelijke tegenhangers.

De Tervueren - hun buitenste vacht is recht, lang en weelderig en voelt vrij ruw aan. De ondervacht is zeer dicht. Het haar op het hoofd van een hond, aan de buitenkant van hun oren en het onderste deel van hun poten is korter, maar de opening van een hond zijn oor is goed beschermd door haar. Het haar rond de nek van een hond is weelderig en lang, vooral bij reuen. Er is een franje van langer haar aan de achterkant van de voorpoten van een hond en een overvloed aan lang haar op hun achterhand en staarten, waarbij reuen een langer haar hebben dan hun vrouwelijke tegenhangers.

De Laekenois - hun vacht is ruw en draadachtig met haar van ongeveer 6 cm lang over het hele lichaam van een hond. Het haar rond hun ogen en op hun snuiten mag echter niet het zicht van een hond belemmeren of de lijnen van hun neuzen verbergen. De Laekenois heeft geen gepluimde staart.

De Malinois - het haar op het hoofd van een hond, aan de buitenkant van hun oren en de lagere delen van hun poten is zeer kort. Het is ook kort op de rest van hun lichaam, hoewel dikker op de staart en rond de nek van een hond, zodat het lijkt op een kraag die vanaf de basis van het oor tot aan de keel van een hond reikt. Hun achterhand heeft franjes van langer haar en hun staarten zijn bossig en dik. Hun vachten zijn dicht, dik en stevig aanvoelend, waarbij honden een wollige en zachtere ondervacht hebben.

Gang/beweging

Wanneer een Belgische Herder beweegt, doen ze dat met grote drive en doel, waarbij ze een vrije en levendige, evenredige gang laten zien. BSDs geven altijd de indruk alert te zijn en bewegen met atletische kracht tijdens het draven of galopperen.

Fouten

De Kennel Club keurt elke vorm van overdrijving of afwijking van de rasstandaard af en zou eventuele fouten beoordelen op hoeveel ze de algehele gezondheid en het welzijn van een hond beïnvloeden, evenals hun vermogen om te werken.

Reuen moeten beide testikels volledig ingedaald hebben in hun scrotum en BSDs kunnen iets groter of kleiner zijn, evenals iets zwaarder of lichter dan vermeld in hun rasstandaard van de Kennel Club, die slechts als richtlijn wordt gegeven.

Temperament van de

Belgische Herders werden gefokt als werkhonden en ze excelleren in hun werk, of het nu gaat om het hoeden of bewaken van kuddes. Het is belangrijk dat deze intelligente en energieke honden bezig worden gehouden wanneer ze in een huiselijke omgeving leven. Ze zijn niet de beste keuze voor mensen die een meer zittend leven leiden, noch zijn ze een ideale keuze voor beginnende eigenaren omdat ze goed gesocialiseerd en getraind moeten worden door mensen die bekend zijn met het ras of een vergelijkbaar type werkhond.

Ze zijn zeer intelligent en daarom zijn ze snel in het oppikken van nieuwe dingen, zowel het goede als het slechte. Puppies moeten vanaf het moment dat ze volledig gevaccineerd zijn zeer goed gesocialiseerd worden, en dit moet het introduceren van hen in nieuwe situaties, geluiden, mensen, andere honden, kleine dieren en huisdieren omvatten, zodat ze opgroeien tot goed afgeronde volwassen honden, ongeacht de situatie waarin ze zich bevinden.

Als ze aan hun lot worden overgelaten of niet voldoende mentale stimulatie en dagelijkse lichaamsbeweging krijgen, zouden Belgische Herders al snel verveeld raken, wat kan leiden tot gedragsproblemen, waaronder destructief gedrag in huis. Ze vinden niets leuker dan bij mensen te zijn en zijn nooit gelukkig als ze voor langere tijd alleen gelaten worden, wat hen een goede keuze maakt voor mensen waarbij meestal één persoon thuis blijft als iedereen weg is. Belgische Herders zijn graag betrokken bij alles wat er in een huishouden gebeurt.

Ze zijn meestal vrij afstandelijk en wantrouwend in de buurt van vreemden, maar zelden zou een Belgische Herder enige vorm van agressief gedrag vertonen naar mensen die ze niet kennen, de voorkeur gevend om afstand te houden totdat ze ze leren kennen, met in gedachten dat BSD's bekend staan als natuurlijke waakhonden die niet hoeven te worden getraind om te "beschermen", wat zou kunnen leiden tot honden die te dominant en agressief worden.

Zijn ze een goede keuze voor beginnende eigenaren?

Belgische Herders zijn beter geschikt voor mensen die bekend zijn met hun specifieke behoeften dan voor beginnende hondeneigenaren. BSD's zijn zo intelligent dat ze snel nieuwe dingen leren, zowel het goede als het slechte. Alles wat ze doen, doen ze met een enorme hoeveelheid enthousiasme en ze gedijen in een huiselijke of werkomgeving. Kortom, ze doen het veel beter wanneer ze leven met mensen die een actief buitenleven leiden en die graag een slimme, energieke en enthousiaste honden metgezel aan hun zijde hebben.

Hoe zit het met de prooidrift?

Belgische Herders hebben een hoge prooidrift en zullen achter elk dier aan gaan dat probeert weg te rennen. Daarom moet altijd grote zorg worden genomen bij het uitlaten van een hond zonder riem in gebieden waar boerderijdieren of wilde dieren zijn.

Hoe zit het met speelsheid?

Belgische Herders hebben een speelse kant aan hun karakter en vinden het leuk om vermaakt te worden en hun eigenaren te vermaken, maar ze kunnen ook ondeugend zijn als de stemming hen overvalt. Ze gedijen op het spelen van interactieve spellen, waaronder dingen als flyball, behendigheid, speuren en gehoorzaamheid om er maar een paar te noemen. Ze staan er ook om bekend een beetje ondeugend te zijn als de stemming hen overvalt en omdat ze zo slim zijn, zal een BSD altijd de grenzen en regels testen die voor hen zijn gesteld, vooral als ze nog puppies zijn.

Hoe zit het met aanpassingsvermogen?

Omdat BSD's zulke actieve, energieke en intelligente honden zijn, zijn ze beter geschikt voor huishoudens met tuinen waar een hond zo vaak mogelijk vrij kan rennen in een veilige en beveiligde omgeving. Ze zijn niet geschikt voor appartementswonen, hoewel een BSD, als ze voldoende dagelijkse lichaamsbeweging en een flinke dosis mentale stimulatie krijgen, heel blij is om te ontspannen zodra ze thuis zijn.

Hoe zit het met verlatingsangst?

Belgische Herders vormen sterke banden met hun families en honden zijn nooit erg gelukkig als ze zich voor langere tijd alleen vinden. Ze zijn beter geschikt voor mensen die vanuit huis werken of in huishoudens waar één persoon thuis blijft als iedereen weg is, zodat ze nooit alleen zijn voor langere tijd, wat kan leiden tot verlatingsangst bij een hond. Dit kan ertoe leiden dat ze destructief gedrag vertonen in huis, wat een manier is voor een hond om stress te verlichten en zichzelf te vermaken, met in gedachten dat BSD's een zeer lage vervelingsdrempel hebben.

Hoe zit het met overmatig blaffen?

Sommige BSD's houden van het geluid van hun eigen stem, wat iets is dat voorzichtig moet worden afgeleerd wanneer een hond nog jong is, zonder ze te laten schrikken. Anderen zullen alleen blaffen als er vreemden zijn of wanneer er iets gebeurt in hun omgeving dat ze niet leuk vinden, met in gedachten dat de Belgische Herder een natuurlijke waakhond is en instinctief hun families en eigendommen zal beschermen.

Houden Belgische Herders van water?

De meeste BSD's houden van zwemmen en zullen het water ingaan wanneer ze maar kunnen, vooral als het weer warm is. Iedereen die een hond heeft die niet van water houdt, moet ze echter nooit dwingen om erin te gaan, omdat de ervaring hen alleen maar zou afschrikken. Met dit gezegd moet altijd voorzichtigheid worden betracht bij het uitlaten van een Belgische Herder zonder riem in de buurt van gevaarlijker waterwegen, voor het geval een hond besluit erin te springen en dan gered moet worden.

Zijn Belgische Herders goede waakhonden?

Zoals eerder vermeld zijn Belgische Herders natuurlijke waakhonden en daarom altijd klaar om hun families en bezittingen te beschermen. Het zou dan ook een fout zijn om een BSD te "trainen" om te bewaken, wat zou kunnen leiden tot een agressieve hond die moeilijker te beheren is wanneer er mensen zijn die ze niet kennen. Het is ook vermeldenswaard dat BSD's uiterst gevoelig zijn voor hun omgeving en altijd zo alert zijn dat ze snel reageren wanneer ze een eigenaar laten weten dat ze ongelukkig zijn over iets.

Intelligentie / trainbaarheid van de Belgian Shepherd Dog

Belgische Herders zijn intelligente honden en zoals eerder vermeld leren ze nieuwe dingen heel snel, zowel het goede als het slechte. Puppies moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden en hun training moet serieus beginnen zodra ze volledig zijn gevaccineerd om op te groeien tot goed afgeronde, gehoorzame volwassen honden. Het is altijd een goed idee om een BSD in te schrijven voor puppy socialisatielessen, wat een geweldige manier is om hun opleiding te starten in een veilige en beveiligde omgeving zodra ze volledig zijn gevaccineerd.

Ze zijn zeer gevoelig voor alles wat er in hun omgeving gebeurt, wat een van de redenen is waarom ze zo snel nieuwe dingen leren. Ze reageren goed op clickertraining en positieve bekrachtigingstraining, wat altijd het beste naar boven haalt bij een BSD. Streng optreden of correctie moet worden vermeden omdat een BSD zo gevoelig is en het zou alleen maar een negatief effect hebben op een hond, wat zelfs kan leiden tot agressief gedrag.

Omdat Belgische Herders een zeer sterk instinct hebben om te beschermen, zoals eerder vermeld, is dit een van de eigenschappen van het ras die niet moeten worden aangemoedigd wanneer honden jong zijn, omdat ze misschien een familie gaan beschermen wanneer dat niet nodig is, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties wanneer er bezoekers in huis zijn of wanneer honden zich in situaties bevinden waarin ze geloven dat een familie bescherming nodig heeft.

BSD-puppy's moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd en correct behandeld worden, zodat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht. De eerste commando's die een puppy moet leren zijn als volgt:

 • Kom
 • Zit
 • Blijf
 • Stil
 • Laat het
 • Lig
 • Mand

Kinderen en andere

Belgische Herders staan bekend om hun toewijding aan hun families en tonen veel genegenheid voor iedereen in een huishouden, inclusief kinderen. Ze houden er niets meer van dan betrokken te zijn bij wat er in een huiselijke omgeving gebeurt, en dit omvat het spelen van veel interactieve spellen met de kinderen. Elke interactie tussen honden en kinderen moet echter altijd worden begeleid door een volwassene om ervoor te zorgen dat het speeltijd niet te ruw wordt, vooral als de kinderen vrienden over de vloer hebben.

Als een goed gefokte en goed gesocialiseerde Belgische Herder opgroeit met andere dieren en huisdieren, waaronder katten in huis, kunnen ze over het algemeen goed met elkaar opschieten. Sommige honden kunnen agressie vertonen naar andere honden, daarom is het zo belangrijk dat puppy's van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, inclusief het ontmoeten van andere honden zodra ze volledig zijn gevaccineerd. Er moet altijd voorzichtigheid worden betracht wanneer een BSD in de buurt is van kleinere dieren en huisdieren die ze nog niet kennen, gewoon voor de zekerheid.

Gezondheid van de Belgian Shepherd Dog

De gemiddelde levensverwachting van een Belgische Herdershond is tussen de 10 en 14 jaar wanneer ze goed verzorgd worden en een geschikt kwalitatief goed dieet krijgen dat past bij hun leeftijd.

Net als veel andere rassen staat de Belgische Herder bekend om een paar erfelijke gezondheidsproblemen waarvan het handig is om op de hoogte te zijn als je van plan bent om je huis te delen met een van deze actieve en knappe honden. De aandoeningen die het ras het meest lijken te beïnvloeden zijn onder andere:

 • Heupdysplasie - DNA-test beschikbaar via BVA/KC-regeling voor alle 4 variëteiten
 • Oogproblemen - Test beschikbaar via BVA/KC-regeling voor alle 4 variëteiten
 • Epilepsie
 • Gevoeligheid voor anesthesie en sommige vaccinaties
 • Dermatitis - vooral bij het verharen
 • Maagtorsie

Hoe zit het met vaccinaties?

BSD-puppy's zouden hun eerste vaccinaties hebben gekregen voordat ze verkocht werden, maar het is aan hun nieuwe eigenaren om ervoor te zorgen dat ze hun vervolgvaccinaties op tijd krijgen volgens het vaccinatieschema voor puppy's zoals hieronder:

 • 10-12 weken oud, met in gedachten dat een puppy niet meteen volledige bescherming zou hebben, maar volledig beschermd zou zijn 2 weken nadat ze hun tweede vaccinatie hebben gehad

Er is veel discussie geweest over de noodzaak voor honden om boosters te krijgen. Daarom is het het beste om met een dierenarts te praten voordat je een definitieve beslissing neemt over of een hond moet doorgaan met jaarlijkse vaccinaties die bekend staan als boosters.

Hoe zit het met castratie en sterilisatie?

Tegenwoordig raden veel dierenartsen aan om te wachten tot honden iets ouder zijn voordat ze gecastreerd of gesteriliseerd worden, zodat ze meer volwassen zijn voordat ze de procedures ondergaan. Daarom adviseren ze om mannetjes te castreren en vrouwtjes te steriliseren wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Andere dierenartsen raden aan om honden te steriliseren en castreren wanneer ze 6 maanden oud zijn, maar nooit eerder, tenzij om medische redenen.

Zorgen voor de Belgian Shepherd Dog

Net als bij elk ander ras moeten Belgische Herders regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun vacht en huid in topconditie blijven. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Daarnaast moeten ze worden gevoed met voedsel van goede kwaliteit dat voldoet aan al hun voedingsbehoeften gedurende hun hele leven.

Zorgen voor een Belgische Herder puppy

Belgische Herder pups zijn levendig en vol leven, wat betekent dat het essentieel is dat huizen en tuinen ruim van tevoren goed puppy-proof worden gemaakt voordat ze arriveren. Een verantwoordelijke fokker zou hun pups vanaf de geboorte gesocialiseerd hebben, wat altijd leidt tot meer uitgaande, zelfverzekerde en vriendelijke honden vanaf het begin. Met dit gezegd moet worden dat elke pup zich kwetsbaar zal voelen wanneer ze hun moeder en nestgenoten verlaten, wat in overweging moet worden genomen. Hoe langer een pup bij hun moeder kan blijven, hoe beter, hoewel het ook niet te lang mag duren.

Het is het beste om af te spreken om de pup op te halen wanneer er mensen in huis zullen zijn gedurende de eerste week of zo, wat de tijd is die nodig is voor een pup om zich te settelen. Het puppy-proof maken van het huis en de tuin betekent dat alle gereedschappen en andere voorwerpen die een levendige pup zichzelf zou kunnen verwonden, moeten worden opgeborgen. Elektrische draden en kabels moeten buiten hun bereik worden geplaatst omdat pups graag op dingen kauwen. Giftige planten moeten worden verwijderd uit bloembedden en het huis.

Pups moeten veel slapen om te groeien en zich te ontwikkelen zoals het hoort, wat betekent dat het opzetten van een rustige plek die niet te afgelegen is ervoor zorgt dat ze ernaartoe kunnen gaan wanneer ze willen dutten en het is belangrijk om ze niet te storen wanneer ze slapen. Het is ook een goed idee om "speeltijd" binnen in huis lekker rustig te houden en om een meer actieve "speeltijd" buiten in de tuin te hebben, zodat pups snel leren minder levendig te zijn wanneer ze binnen zijn.

De documentatie die een fokker verstrekt voor een pup moet alle details bevatten van hun ontwormingsdatum en het gebruikte product, evenals de informatie met betrekking tot hun microchip. Het is essentieel dat pups opnieuw worden ontwormd volgens een schema dat als volgt is:

 • Pups moeten worden ontwormd op 6 maanden leeftijd
 • Ze moeten opnieuw worden ontwormd wanneer ze 8 maanden oud zijn
 • Pups moeten worden ontwormd wanneer ze 10 maanden oud zijn
 • Ze moeten worden ontwormd wanneer ze 12 maanden oud zijn

Verzorging van de Belgian Shepherd Dog

Of het nu gaat om een Groenendael, Malinois, Tervueren of Laekenois Belgische Herders, ze zijn behoorlijk veeleisend als het gaat om het netjes houden van hun vacht en in goede conditie te houden, dankzij het feit dat ze vrij weelderige ondervachten hebben. Daarom is een wekelijkse borstelbeurt essentieel, hoewel tijdens de lente en dan weer in de herfst vaker borstelen nodig zou zijn omdat honden meer verharen in deze tijd van het jaar. Het goede nieuws is dat hun vachten niet hoeven te worden getrimd, tenzij een hond vies wordt rond hun achterste, wanneer een beetje trimmen nodig kan zijn. Ook moet er voorzichtig worden omgegaan bij het kiezen van elk soort hondenshampoo of andere hondenproducten die typisch worden gebruikt op de vacht van een hond, omdat Belgische Herders vatbaar zijn voor het ontwikkelen van dermatitis.

Het is ook belangrijk om de oren van een hond regelmatig te controleren en ze schoon te maken wanneer dat nodig is. Als er te veel oorsmeer zich ophoopt in de oren van een hond, kan dit leiden tot een pijnlijke infectie die moeilijk te genezen is. Kortom, preventie is vaak gemakkelijker dan genezing als het gaat om oorinfecties.

Beweging van de Belgian Shepherd Dog

Met hun hoge energie en intelligentie hebben Belgische Herdershonden de juiste hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om echt gelukkige, goed afgeronde karakters te zijn. Ze moeten minstens 60 tot 80 minuten lichaamsbeweging per dag krijgen, inclusief veel interactieve spellen. Idealiter hebben deze honden veel meer behoefte aan mentale stimulatie dan veel andere rassen en de beste manier om aan hun behoeften te voldoen is om een hond in te schrijven voor behendigheids- of gehoorzaamheidslessen.

Een kortere wandeling in de ochtend is prima, maar een langere en interessantere wandeling in de middag is een must. Deze honden willen ook graag kunnen rondlopen in een achtertuin, zodat ze echt stoom kunnen afblazen. De omheining moet echter extreem veilig zijn om deze actieve, energieke honden binnen te houden, want als ze een zwakke plek in de omheining vinden, zullen ze snel ontsnappen en in allerlei problemen terechtkomen.

Met dit gezegd moeten Belgische Herderpuppy's niet te veel worden uitgeoefend, omdat hun gewrichten en botten nog in de groei zijn en te veel druk op hen kan leiden tot problemen later in hun leven. Ze mogen niet op of van meubels springen, noch mogen ze op en neer de trap rennen.

Voeren van de Belgian Shepherd Dog

Als u een Belgische Herder pup van een fokker krijgt, zullen zij u een voedingsschema geven en het is belangrijk om zich aan hetzelfde schema te houden door dezelfde puppyvoeding te geven om eventuele maagklachten te voorkomen. U kunt het dieet van een puppy veranderen, maar dit moet zeer geleidelijk gebeuren, er altijd voor zorgend dat ze geen spijsverteringsproblemen ontwikkelen en als ze dat wel doen, is het het beste om ze terug te zetten op hun oorspronkelijke dieet en de dingen te bespreken met de dierenarts voordat u het opnieuw probeert.

Oudere honden staan niet bekend als kieskeurige eters, maar dat betekent niet dat u ze een minderwaardig dieet kunt geven. Het is het beste om een volwassen hond twee keer per dag te voeren, een keer 's ochtends en dan weer 's avonds, ervoor zorgend dat het goede kwaliteitsvoeding is die aan al hun voedingsbehoeften voldoet. Het is ook belangrijk dat honden de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen zodat ze eventuele overtollige calorieën verbranden of ze kunnen te zwaar worden wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Obesitas kan het leven van een hond met meerdere jaren verkorten, dus het is belangrijk om vanaf het begin op hun taille te letten.

Omdat Belgische Herdershonden vatbaar zijn voor een maagtorsie, is het echt belangrijk dat ze twee keer per dag worden gevoerd in plaats van ze slechts één grote maaltijd per dag te geven. Het is ook een goed idee om te investeren in een standaard om hun voerbak te plaatsen, wat het makkelijker maakt voor deze grote honden om comfortabel te eten zonder hun nek laag te hoeven strekken om bij hun voedsel te komen. Honden mogen ook niet vlak voor of vlak na het eten worden uitgelaten, omdat dit hen meer risico geeft op een maagtorsie.

Voedingsgids voor een Belgische Herder pup

Puppy's moeten een zeer voedzaam en goed kwaliteitsdieet krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien zoals het hoort. Als ruwe richtlijn kan een Belgische Herder pup de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd, ervoor zorgend dat hun maaltijden gelijkmatig over de dag worden verspreid en het beste is om ze 3 of 4 keer per dag te voeren:

 • 2 maanden oud - 264g tot 274g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 3 maanden oud - 327g tot 344g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 4 maanden oud - 354g tot 374g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 5 maanden oud - 381g tot 413g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 6 maanden oud - 405g tot 450g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 7 maanden oud - 403g tot 450g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 8 maanden oud - 374g tot 419g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 9 maanden oud - 349g tot 391g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 10 maanden oud - 318g tot 356g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 11 maanden oud - 290g tot 323g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 12 maanden oud - 288g tot 321g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 13 maanden oud - 286g tot 320g afhankelijk van de bouw van de pup
 • 14 maanden oud - 286g tot 318g afhankelijk van de bouw van de pup

Zodra een pup 15 maanden oud is, kan hij volwassen hondenvoer krijgen.

Voedingsgids voor een volwassen Belgische Herdershond

Eenmaal volwassen moet een volwassen BSD een goed kwaliteitsdieet krijgen om hun voortdurende goede gezondheid te waarborgen. Als ruwe richtlijn kan een volwassen Belgische Herdershond de volgende hoeveelheden per dag worden gevoerd:

 • Honden met een gewicht van 20 kg kunnen 256g tot 343g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 25 kg kunnen 276g tot 363g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit
 • Honden met een gewicht van 30 kg kunnen 307g tot 355g worden gevoerd, afhankelijk van de activiteit

Belgian Shepherd Dog prijs

Als u op zoek bent om een Belgische Herder te kopen, zou u iets moeten betalen tussen €500 en meer dan €650 voor een goed gefokte stamboom puppy. De kosten voor het verzekeren van een mannelijke 3-jarige Belgische Herder in noordelijk Engeland zouden €20,15 per maand bedragen voor basisdekking, maar voor een levenslange polis zou dit u €42,09 per maand kosten (offerte vanaf september 2017). Wanneer verzekeringsmaatschappijen de premie van een huisdier berekenen, houden ze rekening met verschillende zaken, waaronder waar u in het Verenigd Koninkrijk woont en de leeftijd van een hond en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Wat betreft voedingskosten moet u het beste kwaliteitsvoer kopen, zowel nat als droog, om uw hond gedurende hun leven te voeden en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor de verschillende levensfasen. Dit zou u tussen de €40 - €50 per maand kosten. Daarbovenop moet u rekening houden met dierenartskosten als u uw huis wilt delen met een Belgische Herder, en dit omvat hun eerste vaccinaties, hun jaarlijkse boosters, de kosten van het castreren of steriliseren van uw hond wanneer de tijd rijp is en hun jaarlijkse gezondheidscontroles, die allemaal snel oplopen tot meer dan €1000 per jaar.

Als ruwe richtlijn zou de gemiddelde kosten om voor een Belgische Herdershond te zorgen en te zorgen tussen de €70 en €100 per maand liggen, afhankelijk van het niveau van verzekeringsdekking dat u kiest voor uw hond, maar dit omvat niet de initiële kosten van het kopen van een goed gefokte Kennel Club geregistreerde stamboom puppy.

Koopadvies

Bij het bezoeken en kopen van een puppy of hond zijn er veel belangrijke dingen om te overwegen en vragen te stellen aan de fokker/verkoper. U kunt hier onze algemene adviezen voor puppy's/honden lezen, waarbij wordt benadrukt dat u ervoor moet zorgen dat u de puppy met zijn moeder ziet en moet controleren of de hond ontwormd en gechipt is.

BSD's zijn een uiterst populair ras, zowel in het VK als elders in de wereld, wat betekent dat goed gefokte puppy's veel geld kosten. Daarom zijn er specifieke adviezen, vragen en protocollen voor het kopen van een puppy van Belgische Herdershonden, die als volgt zijn:

 • Pas op voor online oplichting en hoe deze te vermijden. U kunt online en andere advertenties zien van oplichters die afbeeldingen tonen van prachtige Belgische Herderpuppy's te koop tegen zeer lage prijzen. De verkopers vragen echter om geld vooraf voordat ze akkoord gaan om een puppy naar een nieuw huis te brengen. Potentiële kopers moeten nooit een puppy ongezien kopen en mogen nooit een aanbetaling of ander geld online betalen aan een verkoper. U moet altijd het huis van de verkoper bezoeken om te bevestigen dat ze echt zijn en noteer hun adres.
 • Zoals eerder vermeld, behoren Belgische Herdershonden tot de meest populaire rassen in het VK. Daarom zijn er veel amateurfokkers/mensen die te vaak fokken om snel winst te maken zonder te zorgen voor het welzijn van de puppy's, hun moeder of het ras in het algemeen. Volgens de regels van de Kennel Club kan een moeder slechts 4 nesten krijgen en moet ze een bepaalde leeftijd hebben om dit te doen. Iedereen die een BSD-puppy wil kopen, moet zeer goed nadenken over van wie ze hun puppy kopen en moet altijd vragen om de relevante papieren met betrekking tot de afstamming van een puppy, hun vaccinaties en hun chipregistratie te zien.
 • Toekomstige eigenaren moeten altijd de afstamming van een BSD-puppy controleren voordat ze ze kopen om ervoor te zorgen dat de ouderhonden goedaardig en gezond zijn, met heupscore en oogtesten voor heupdysplasie en oogziekten waar het ras bekend om staat te lijden

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Poedel honden te koop in 6023, Budel-Schoot - Advertentie 1
111
4 minuten
Boost

Mooie bruine + harlekijn koningspoedel pups

€ 1.250
PoedelLeeftijd: 6 weken2 Mannelijk / 2 Vrouwelijk
Mooie koningspoedel pups teefjes bruin (foto 3 4) en bruin/wit (foto 1 2) en 1 harlekijn reutje (foto 5 6) en bruin reutje (foto 7 8), geboren 27 mei ze kunnen met 8 weken het nest verlaten dit is ro
Rianne v.Id geverifieerd
Budel-Dorplein
Maltezer honden te koop in 5503, Veldhoven - Advertentie 2
3
6 minuten
Boost

Maltezer pups

€ 750
MaltezerLeeftijd: 8 weken6 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Ons Bea 17 mei bevallen van maar liefs 7 kerngezonde pups Ze zijn nagekeken door de dierenarts en geheel gezond verklaard Ontwormt via schema De benodigde inentingen Gechipt en voorzien van een eu
ilse .
Veldhoven
Pomsky honden te koop in 4711, St. Willebrord - Advertentie 3
6
8 minuten
Boost

Pmsky F2

€ 1.000
PomskyLeeftijd: 3 weken1 Mannelijk / 1 Vrouwelijk
Op 20 juni zijn er 3 pups geboren. 2 meiden en een jongen. 1 meisje heeft al een huisje. De pups hebben een lekkere volle fluffy vacht. Riva is dr grootste van de 2 en zal niet klein blijven. Mama K
Miranda V.
Miranda V.
Sint Willebrord