Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Jack Russel Terriër

Groep: Terriërs
Subgroep: Laagbenige Terriërs
Land van herkomst: Australië
Hoogte: reu 26-30 cm, teef 24-28 cm
Gewicht: reu 5-6 kilo, teef 4-5 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Jack Russel Terriër

Geschiedenis:
De Jack Russel Terriër is een ras dat rond 1800 gefokt werd door de heer John Russell. Hij wilde een snelle, actieve en leerzame hond ontwikkelen die vooral op boerderijen klein wild en ongedierte op kon sporen en doden. Door zijn vriendelijke karakter werd deze Terriër ook zeer geliefd als huisdier. De jackrussellterriër is een sterke voor de mens werkende terriër, die oorspronkelijk werd gefokt om de vos en das uit hun hol te jagen tijdens de jacht, zodat de foxhounds de vos konden vangen. Gedurende lange tijd heeft men in Groot-Brittannië, het land van oorsprong, niet mee willen werken aan raserkenning omdat men bang was dat de werkeigenschappen van deze hond verloren zouden gaan en het dier een showhond zou worden, zoals met veel andere hondenrassen is gebeurd. Uiteindelijk is de erkenning via Australië, een kroonkolonie van Groot-Brittannië, tot stand gekomen. Door zijn goede conditie en kleine lichaamsbouw kon deze Terriër door zeer nauwe ruimtes rennen om te jagen op klein wild, dat maakte deze hond onder de boeren en jagers zeer populair. Daarnaast is dit ras zeer geliefd als sportieve gezinshond.

Algemeen:
Tot 1999 was het toegestaan dat er hoogbenige en normaalbenige jackrussels uit een nest kwamen; sindsdien wordt de hoogbeen nu Parson Jackrussellterriër genoemd. De Parson Jackrusselterriër is 'vierkanter van bouw', dat wil zeggen van de zijkant gezien even lang als de schoft hoog is en ranker. De vacht van beide rassen is ruw, glad of broken, een tussenvorm. De belangrijkste kenmerken van de jackrusselterriërs zijn de overwegend witte vacht en de spanbaarheid van de borstomvang. De kleur van het dier is overwegend wit met eventueel zwarte en/of tankleurige aftekeningen. Het tan (kastanjekleurig) kan variëren van licht tot zeer warm van kleur.

Schofthoogte:
De hond moet langer dan hoog zijn en de ideale schofthoogte is 25-30 centimeter. Belangrijk is verder dat de borstkas van de hond vlak achter de voorpoten omspanbaar is met twee handen van gemiddelde grootte, wat een omtrek van 40-43 centimeter betekent. Het gewicht van de hond is ongeveer 1 kilo voor elke 5 cm schofthoogte, waardoor de ontwikkelde spieren duidelijk onder de huid van schouders en achterhand zichtbaar zullen zijn. In Nederland wordt er (door de zogenaamde 'broodfokkers') nog veel zonder stamboom gefokt; deze honden voldoen echter vaak niet aan de rasstandaard. Ook worden er allerlei kleursoorten aangeboden zoals 'Black and tan', dit zijn echter vaak kruisingen met teckel- of andere hondensoorten.

Karakter:
Jackrusselterriërs hebben een lief, vrolijk, intelligent, levendig, onverschrokken, een beetje koppig en temperamentvol karakter. De jackrusselterriër kan over het algemeen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Het belangrijk dat de hond reeds op jonge leeftijd wordt gesocialiseerd, waarbij een strenge en consequente opvoeding vereist is.

De Jack Russel Terriër zit vol energie en heeft beslist veel beweging nodig, daarnaast is de hond graag aan het spelen. Als de hond te weinig beweging krijgt kan het hyperactief gedrag gaan vertonen. De hond staat bekend als zeer vriendelijk naar mens en dier. Zijn territorium bewaakt de hond graag tegen vreemden, daarbij hoort een aanwezige blaf maar nooit agressie. De vacht heeft weinig verzorging nodig en verhaart over het algemeen niet veel.


Bron: Wikipedia

Border Terriër Lees meer
Azawakh Lees meer
Sealyham Terriër Lees meer
Bullmastiff Lees meer
Epagneul Breton Lees meer
Lakeland Terriër Lees meer
Tibetaanse Terriër Lees meer
Duitse Staande Hond Langhaar Lees meer
Populaire zoekopdrachten:
Chihuahua pups
Boomer pups
Shih tzu pups
Golden retriever pups
Beagle pups
Pitbull pups
Franse Bulldog pups
Adverteren op Puppyplaats:
Een advertentie plaatsen op Puppyplaats is eenvoudig, dus heeft u (of verwacht u) een nestje pups ? Plaats dan gerust een advertentie op Puppyplaats.nl

Plaats een advertentie

Over Puppyplaats:
Puppyplaats.nl is de website die zich richt op alle hondenliefhebbers. In korte tijd is Puppyplaats.nl uitgegroeid tot een van de populairste hondenwebsites van Nederland. Het is de plek waar hondenliefhebbers rondkijken, zich verdiepen in de hondenwereld en op zoek gaan naar een leuke pup .
© 2013 - 2022 Puppyplaats.nl
Algemene voorwaarden Cookie instellingen Cookiebeleid Site map