Jack Russel Terriër

Levensduur13 - 16 jaar
GewichtMannelijk:6 - 8kgVrouwelijk:6 - 8kg
HoogteMannelijk:25 - 30cmVrouwelijk: 25 - 30cm
Stamboomja

Introductie van de Jack Russel Terriër

Geschiedenis:

De Jack Russel Terriër is een ras dat rond 1800 gefokt werd door de heer John Russell. Hij wilde een snelle, actieve en leerzame hond ontwikkelen die vooral op boerderijen klein wild en ongedierte op kon sporen en doden. Door zijn vriendelijke karakter werd deze Terriër ook zeer geliefd als huisdier. De jackrussellterriër is een sterke voor de mens werkende terriër, die oorspronkelijk werd gefokt om de vos en das uit hun hol te jagen tijdens de jacht, zodat de foxhounds de vos konden vangen. Gedurende lange tijd heeft men in Groot-Brittannië, het land van oorsprong, niet mee willen werken aan raserkenning omdat men bang was dat de werkeigenschappen van deze hond verloren zouden gaan en het dier een showhond zou worden, zoals met veel andere hondenrassen is gebeurd. Uiteindelijk is de erkenning via Australië, een kroonkolonie van Groot-Brittannië, tot stand gekomen. Door zijn goede conditie en kleine lichaamsbouw kon deze Terriër door zeer nauwe ruimtes rennen om te jagen op klein wild, dat maakte deze hond onder de boeren en jagers zeer populair. Daarnaast is dit ras zeer geliefd als sportieve gezinshond.

Algemeen:

Tot 1999 was het toegestaan dat er hoogbenige en normaalbenige jackrussels uit een nest kwamen; sindsdien wordt de hoogbeen nu Parson Jackrussellterriër genoemd. De Parson Jackrusselterriër is 'vierkanter van bouw', dat wil zeggen van de zijkant gezien even lang als de schoft hoog is en ranker. De vacht van beide rassen is ruw, glad of broken, een tussenvorm. De belangrijkste kenmerken van de jackrusselterriërs zijn de overwegend witte vacht en de spanbaarheid van de borstomvang. De kleur van het dier is overwegend wit met eventueel zwarte en/of tankleurige aftekeningen. Het tan (kastanjekleurig) kan variëren van licht tot zeer warm van kleur.

Schofthoogte:

De hond moet langer dan hoog zijn en de ideale schofthoogte is 25-30 centimeter. Belangrijk is verder dat de borstkas van de hond vlak achter de voorpoten omspanbaar is met twee handen van gemiddelde grootte, wat een omtrek van 40-43 centimeter betekent. Het gewicht van de hond is ongeveer 1 kilo voor elke 5 cm schofthoogte, waardoor de ontwikkelde spieren duidelijk onder de huid van schouders en achterhand zichtbaar zullen zijn. In Nederland wordt er (door de zogenaamde 'broodfokkers') nog veel zonder stamboom gefokt; deze honden voldoen echter vaak niet aan de rasstandaard. Ook worden er allerlei kleursoorten aangeboden zoals 'Black and tan', dit zijn echter vaak kruisingen met teckel- of andere hondensoorten.

Karakter:

Jackrusselterriërs hebben een lief, vrolijk, intelligent, levendig, onverschrokken, een beetje koppig en temperamentvol karakter. De jackrusselterriër kan over het algemeen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Het belangrijk dat de hond reeds op jonge leeftijd wordt gesocialiseerd, waarbij een strenge en consequente opvoeding vereist is.

De Jack Russel Terriër zit vol energie en heeft beslist veel beweging nodig, daarnaast is de hond graag aan het spelen. Als de hond te weinig beweging krijgt kan het hyperactief gedrag gaan vertonen. De hond staat bekend als zeer vriendelijk naar mens en dier. Zijn territorium bewaakt de hond graag tegen vreemden, daarbij hoort een aanwezige blaf maar nooit agressie. De vacht heeft weinig verzorging nodig en verhaart over het algemeen niet veel.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Jack Russel Terriër pups te koop in 4576, Koewacht - Advertentie 1
6
1 dag

Jack Russel puppy’s (merle)

€ 600
Jack Russel TerriërLeeftijd: 7 weken2 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
Prachtige Jack Russel puppy’s zoeken een 5⭐️ Huisje! Er zijn 2 reutjes, waarvan 1 merle en 3 teefjes waarvan 2 merle. De puppy’s zijn met alles in orde en met de beste zorgen en liefde groot gebracht
Lindsay D.
Haaltert
Particulier
Jack Russel Terriër pups te koop in 6733, Wekerom - Advertentie 2
3
1 dag

Jack Russel pups

€ 550
Jack Russel TerriërLeeftijd: 8 weken3 Mannelijk
Prachtige jonge Jack Russel pups ze groeien op met andere dieren op onze boerderij en met de kleinkinderen die er veel plezier aan hebben. De pups zijn nagekeken door de dierenarts paspoort ontwormd g
Jan van B.
Wekerom
Particulier
Jack Russel Terriër pups te koop in 8326, Sint Jansklooster - Advertentie 3
4
3 dagen

Blue Jack Russel

€ 775
Jack Russel TerriërLeeftijd: 8 weken
Wij zijn 2 teefjes we mogen gelijk mee naar een nieuwe huis onze broertjes zijn al weg We zijn op geroeid met kinderen en andere honden wij zijn foto 1 en 2 mama is foto 3 zij is lavendel blu
Claudia J.
Vollenhove
Particulier