Jack Russel Terriër

Levensduur13-15 jaar
GewichtMannelijk:5-6kgVrouwelijk:5-6kg
HoogteMannelijk:25-30cmVrouwelijk:25-30cm
Stamboomja
Kenmerken
Maat
Benodigde beweging
Makkelijk te trainen
Hoeveelheid verharing
Benodigde verzorging
Goed met kinderen
Gezondheid van het ras
Kosten om te houden
Kan alleen zijn
Intelligentie
Bent u op zoek naar dit Jack Russel Terriër?Bekijk actuele advertenties of deel dit artikel met uw vrienden!

Introductie van de Jack Russel Terriër

Geschiedenis:

De Jack Russell Terriër is een ras dat rond 1800 gefokt werd door de heer John Russell. Hij wilde een snelle, actieve en leerzame hond ontwikkelen die vooral op boerderijen klein wild en ongedierte op kon sporen en doden. Door zijn vriendelijke karakter werd deze Terriër ook zeer geliefd als huisdier. De Jack Russell Terriër is een sterke voor de mens werkende terriër, die oorspronkelijk werd gefokt om de vos en das uit hun hol te jagen tijdens de jacht, zodat de foxhounds de vos konden vangen. Gedurende lange tijd heeft men in Groot-Brittannië, het land van oorsprong, niet mee willen werken aan raserkenning omdat men bang was dat de werkeigenschappen van deze hond verloren zouden gaan en het dier een showhond zou worden, zoals met veel andere hondenrassen is gebeurd. Uiteindelijk is de erkenning via Australië, een kroonkolonie van Groot-Brittannië, tot stand gekomen. Door zijn goede conditie en kleine lichaamsbouw kon deze terriër door zeer nauwe ruimtes rennen om te jagen op klein wild, dat maakte deze hond onder de boeren en jagers zeer populair. Daarnaast is dit ras zeer geliefd als sportieve gezinshond.

Algemeen:

Tot 1999 was het toegestaan dat er hoogbenige en normaalbenige Jack Russells uit een nest kwamen; sindsdien wordt de hoogbeen nu Parson Jack Russell Terriër genoemd. De Parson Jack Russell Terriër is 'vierkanter van bouw', dat wil zeggen van de zijkant gezien even lang als de schoft hoog is en ranker. De vacht van beide rassen is ruw, glad of broken, een tussenvorm. De belangrijkste kenmerken van de Jack Russell Terriërs zijn de overwegend witte vacht en de spanbaarheid van de borstomvang. De kleur van het dier is overwegend wit met eventueel zwarte en/of tankleurige aftekeningen. Het tan (kastanjekleurig) kan variëren van licht tot zeer warm van kleur.

Schofthoogte:

De hond moet langer dan hoog zijn en de ideale schofthoogte is 25-30 centimeter. Belangrijk is verder dat de borstkas van de hond vlak achter de voorpoten omspanbaar is met twee handen van gemiddelde grootte, wat een omtrek van 40-43 centimeter betekent. Het gewicht van de hond is ongeveer 1 kilo voor elke 5 cm schofthoogte, waardoor de ontwikkelde spieren duidelijk onder de huid van schouders en achterhand zichtbaar zullen zijn. In Nederland wordt er (door de zogenaamde 'broodfokkers') nog veel zonder stamboom gefokt; deze honden voldoen echter vaak niet aan de rasstandaard. Ook worden er allerlei kleursoorten aangeboden zoals 'Black and tan', dit zijn echter vaak kruisingen met teckel- of andere hondensoorten.

Karakter:

Jack Russell Terriërs hebben een lief, vrolijk, intelligent, levendig, onverschrokken, een beetje koppig en temperamentvol karakter. De Jack Russell Terriër kan over het algemeen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Het belangrijk dat de hond reeds op jonge leeftijd wordt gesocialiseerd, waarbij een strenge en consequente opvoeding vereist is.

De Jack Russell Terriër zit vol energie en heeft beslist veel beweging nodig, daarnaast is de hond graag aan het spelen. Als de hond te weinig beweging krijgt kan het hyperactief gedrag gaan vertonen. De hond staat bekend als zeer vriendelijk naar mens en dier. Zijn territorium bewaakt de hond graag tegen vreemden, daarbij hoort een aanwezige blaf maar nooit agressie. De vacht heeft weinig verzorging nodig en verhaart over het algemeen niet veel.

Gerelateerde advertenties

Toon alles
Jack Russel Terriër honden te koop in 8033, Zwolle - Advertentie 1
5
11 uur

Kruising boerenfox poedel

€ 700
Jack Russel TerriërLeeftijd: Uitgerekend over 5 weken
Onze superlieve Jacky is drachtig van Bob, een poedel. Bob heeft ook een heel lief karakter. Beiden zij door de dierenarts onderzocht en goedgekeurd. Rond 1 april komen de pups. Zullen tssen de 38 en
Anja d.Id geverifieerd
Zwolle
Jack Russel Terriër honden te koop in 6741, Lunteren - Advertentie 2
11
13 uur
Boost

Jack Russel pups te koop

€ 800
Jack Russel TerriërLeeftijd: 2 weken3 Mannelijk / 4 Vrouwelijk
zondag 4 feb is onze jack Russel bevallen van een prachtig nestje pups. Ze zijn dus nu ruim 2 weken oud en hebben hun oogjes al open. Het zijn 4 teefjes en 3 reutjes De bruine pups (liver and tan) zij
van de weerd .
Lunteren
Jack Russel Terriër honden te koop in 5556, Valkenswaard - Advertentie 3
10
17 uur
Boost

Prachtig nest typische Jack Russell pups

€ 600
Jack Russel TerriërLeeftijd: 9 weken4 Mannelijk / 3 Vrouwelijk
We hebben een prachtig nestje van 7 typische Jack Russell pups. De pups groeien samen met andere dieren op de boerderij op. De kleine kinderen spelen er dagelijks mee zodat ze snel gesocialiseerd word
Toon v.
Valkenswaard