Zwangerschap van een hond
Delen:

Zwangerschap van een hond

Pups

Na een gelukte dekking zal de teef drachtig worden. Gemiddeld duurt een dracht bij honden ongeveer 64 dagen, maar bij een bouvier kan dit wel 85 dagen zijn. Wanneer de teef een groot nest draagt kan de geboorte enkele dagen eerder plaatsvinden, maar bij een kleine worp kan de geboorte enkele dagen later plaatsvinden. De pups zijn de eerste tien dagen nog blind. De teef zal haar pups ongeveer drie weken lang zogen. Daarna kunnen de pups overgaan op puppyvoeding, en na vijf tot zeven weken zijn ze volledig gespeend.

Een absolute zekerheid dat uw hond zwanger is heeft u pas na ongeveer drie tot vier weken. De dierenarts kan een vergroting van de baarmoeder constateren, of voor nog meer zekerheid kunt u gebruik maken van een echo-onderzoek. In latere stadia van de zwangerschap kan verder onderzoek worden gedaan naar het verwachte aantal te verwachten pups en de positie in de baarmoeder. De hond kan zich anders gaan gedragen tijdens de zwangerschap. Na ongeveer vier weken kan een lichte zwelling van de tepels worden opgemerkt. Ook kan het gedrag en voedingsgewoonten van uw hond veranderen tijdens de zwangerschap. In de eerste weken, kan het zijn dat de hond regelmatig misselijk is en moet braken.

Tekenen voor bevalling


Een veelzeggend teken van de geboorte van de pups is een daling van het lichaamstemperatuur van de moederhond. Dit begint ongeveer 24 uur voor het begin van de eerste worp. De hond gedraagt zich rusteloos en heeft vaak een hijgende adem, die wordt veroorzaakt door het begin van de inspanning.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden