Waarom begint mijn hond te blaffen als ik aan het bellen ben?
Delen:

Waarom begint mijn hond te blaffen als ik aan het bellen ben?

Pups

Het is iets dat vele hondeneigenaren bekend in de oren zal klinken: op het moment dat de telefoon wordt opgenomen begint de hond te blaffen, of komt met een piepend speeltje in zijn bek om aandacht vragen. Het voeren van een gesprek terwijl er een hond blaffend voor de voeten loopt, is een vrijwel onmogelijke opgave. Een grote kans dus, dat de hond een lekker snoepje krijgt of even lekker wordt aangehaald, zodat deze rustig en vooral stil blijft tijdens het telefoneren. Hoewel deze aanpak de hond inderdaad stil krijgt en dus goed lijkt te werken, is het eigenlijk precies de aanpak die het blafgedrag in stand houdt. Het snoepje en de aandacht zijn nou juist nèt de reden, waarom de hond is begonnen met blaffen. De hond heeft waarschijnlijk eens bij toeval ontdekt dat het blaffen tijdens een telefoongesprek, hem lekkere snoepjes en aandacht oplevert.Het blaffen afleren


Het blaffen tijdens het telefoneren gaat nooit vanzelf over, sterker nog... vaak wordt het alleen maar erger! Het afleren van dit gedrag is dus noodzakelijk om het te doen stoppen. Het afleren van het blafgedrag is mogelijk, maar het is niet gemakkelijk en kost veel doorzettingsvermogen en daadkracht. Vooral als een hond al lange tijd blaft tijdens het telefoneren, dan kan het afleren een flinke opgave zijn.

Om het gedrag af te kunnen leren is het belangrijk om veel met de hond te oefenen. Vraag een kennis om u te bellen, of plaats de hoorn van de telefoon tegen uw oor zonder dat u daadwerkelijk belt. Zodra de telefoon gaat, of wanneer u doet alsof u een telefoongesprek start, stuur dan de hond naar zijn mand en laat hem daar plaatsnemen. Zodra de hond begint te blaffen negeer hem dan volkomen en geef hem geen aandacht. Als de hond uit de mand komt, stuur hem dan telkens terug naar zijn mand. Het is belangrijk om de hond na het beëindigen van het telefoongesprek te belonen met wat lekkers en te laten merken dat deze zich netjes gedragen heeft. Door zeer consequent te zijn in dit gedrag en hier geen uitzonderingen op te maken, zal de hond gaan merken dat het blaffen hem niets oplevert, maar juist rustig in de mand liggen wel.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden