Vaccinaties voor pups
Delen:

Vaccinaties voor pups

Pups

Pasgeboren honden krijgen antilichamen via de placenta van de moeder. Daarna, gedurende een periode van ongeveer 36 tot 48 uur na de geboorte krijgen ze antilichamen van de moedermelk, zogenaamde maternale antilichamen. De maternale antilichamen zijn antilichamen tegen de ziekten waarvoor de moeder onlangs ingeënt. Na deze periode, dienen de honden regelmatig worden gevaccineerd. Vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel van de verzorging van pups, omdat vaccinaties de pups een goede gezondheid geven. De vereiste vaccinaties zijn verschillend, afhankelijk van het ras, de gezondheid, de leeftijd, etc. Ook het vaccinatieschema kan volgens dierenarts variëren.

De vaccinaties zijn afhankelijk van de volgende factoren:- De gezondheid van de pups
- Het ras van de puppy
- De leeftijd van de pups

Soorten vaccinaties


Bij honden zijn er verschillende soorten vaccins die kunnen worden onderverdeeld in eenvoudige en aanvullende vaccinaties. Basisvaccinaties worden, zoals de naam impliceert, gegeven aan alle honden, terwijl aanvullende inentingen slechts bepaalde rassen krijgen, of onder bepaalde omstandigheden, afhankelijk van de gezondheid, het ras en de leeftijd van de pup. Hondsdolheid is bijvoorbeeld een basisvaccinaties, terwijl een vaccinaties tegen kennelhoest een aanvullende inenting is. De vaccinaties zijn ook gerelateerd aan de weerstand van de pups tegen bepaalde ziekten. Daarom is de vaccinatieschema voor pups, in tegenstelling tot voor volwassen honden, niet jaarlijks, maar wekelijks.

Vaccinatieschema voor pups en jonge honden:


- 5 weken: parvo
- 6 en 9 weken: gecombineerde vaccinatie (zonder leptospirose, coronavirus is mogelijk)
- 12 weken en ouder: Rabies
- 12 tot 16 weken: in combinatie vaccinatie (met leptospirose, coronavirus, lyme ziekte)
- Volwassen dieren: inenting tegen hondsdolheid
Een vaccinatie ontwikkeld pas na vijf dagen zijn volle werking en de bijbehorende bescherming.

Risico van vaccinaties bij uw pup


Net als bij mensen kunnen bij honden bijwerkingen zoals braken, diarree, depressie en trillingen optreden. In dit geval moet u contact opnemen met een dierenarts die kijkt naar de situatie en eventuele behandeling. Het kan zijn dat ondanks de vaccinatie uw pup een bepaalde ziekte zou kunnen krijgen. Dat kan het geval zijn wanneer het immuunsysteem zwak is. Bespreek altijd met uw dierenarts wat een geschikt vaccinatieschema is.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden