Rabarber (oxaalzuur) giftig voor honden
Delen:

Rabarber (oxaalzuur) giftig voor honden

Pups
Gezondheid
Rabarber bevat oxaalzuur, oxaalzuur heeft een bindende werking op calcium waardoor de opname van calcium in het lichaam niet tot nauwelijks mogelijk is wat in eerste instantie kan leiden tot spierkrampen. Rabarber kan doordat het oxaalzuur bevat een plotselinge daling van het calciumgehalte van uw hond veroorzaken. Hoe meer rabarber (en dus oxaalzuur) uw hond eet, hoe meer calcium uit het lichaam wordt onttrokken. Calcium heeft in het lichaam een rol in botmineralisatie (botopbouw) en onder andere in spiercontractie. Calcium is ook nodig bij de samentrekking van spiercellen. Een hond die een calcium te kort heeft zal snel spierkrampen krijgen en zich minder soepel kunnen bewegen.

Indien uw hond vaak rabarber eet kan dit naast spierkrampen ook leiden tot onherstelbare botontkalking. Botten die aangedaan zijn door botontkalking (osteoporose) zijn minder sterk. Honden met botontkalking zijn daardoor veel vatbaarder voor botbreuken.

Algemene informatie:
Het is dus belangrijk dat u als hondenbezitter afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen en planten. Wat voor een mens normaal is om te eten, kan voor een hond zeer giftig zijn (bv chocolade, zoetstof, nootjes, ui, knoflook etc.). Ook planten in huis en rondom het huis kunnen gevaarlijk zijn. Puppyplaats heeft een groot aantal giftige middelen op een rijtje gezet om baasjes bewust te maken van de gevaren. Vooral jonge honden lopen een groter gevaar dan volwassen honden, pups zijn namelijk veel gevoeliger voor giftige middelen dan grote volwassen honden. U kunt hieronder de lijst met giftige dingen delen met uw hondenvrienden op Facebook.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden