Pijnstillers en medicijnen voor menselijk gebruik giftig voor honden
Delen:

Pijnstillers en medicijnen voor menselijk gebruik giftig voor honden

Pups
Gezondheid
Pijnstillers die voor menselijk gebruik bestemd zijn, zijn beslist niet geschikt voor honden! Pijnstillers voor mensen bevatten stoffen die voor honden zeer giftig zijn. Zelfs zeer kleine hoeveelheden kunnen al zeer levensbedreigend zijn. De lever van een hond heeft erg veel moeite met het verwerken van deze giftige stoffen, waardoor de kans op een fatale overdosis, of een beschadiging van de lever, erg groot is. Vooral Paracetamol is een zeer schadelijk voor de gezondheid van een hond.

Veilige pijnstillers voor honden

Niet-steroïde ontstekingsremmers (de zogenaamde NSAID’s) zijn pijnstillende middelen die relatief veilig zijn voor honden. Deze middelen worden dan ook vaak uitgeschreven door dierenartsen. Maar ook bij deze middelen geldt dat een werkzame hoeveelheid en een giftige overdosis, erg dicht bij elkaar liggen. De hoeveelheid die veilig kan worden ingenomen die is per hond verschillend. Vooral honden met een verlaagde weerstand lopen een vergroot risico op de inname van een te hoge dosering.

Toedienen van pijnstillers

Bij het toedienen van pijnstillers aan een hond is het dus belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Hierbij is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheid, hoe vaak en wanneer deze pijnstillers toegediend moet worden. Hierbij moeten altijd de instructies van de dierenarts worden opgevolgd, en pijnstillers mogen nooit op eigen inzicht worden toegediend.

Veel voorkomende bijwerkingen

Hoewel het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers relatief veilig is, kunnen er ook bij het gebruik van deze medicijnen bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn het verlies van eetlust, versuffing, misselijkheid, braken, diarree en een verandering in het drink en het plasgedrag van de hond.

Algemene informatie:
Het is dus belangrijk dat u als hondenbezitter afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen en planten. Wat voor een mens normaal is om te eten, kan voor een hond zeer giftig zijn (bv chocolade, zoetstof, nootjes, ui, knoflook etc.). Ook planten in huis en rondom het huis kunnen gevaarlijk zijn. Puppyplaats heeft een groot aantal giftige middelen op een rijtje gezet om baasjes bewust te maken van de gevaren. Vooral jonge honden lopen een groter gevaar dan volwassen honden, pups zijn namelijk veel gevoeliger voor giftige middelen dan grote volwassen honden. U kunt hieronder de lijst met giftige dingen delen met uw hondenvrienden op Facebook.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden