Obesitas bij honden (te dikke hond)
Delen:

Obesitas bij honden (te dikke hond)

Pups

Obesitas (zwaarlijvigheid) bij honden komt vaak voor. Obesitas bij honden is dat de hond te veel energie (voer, koekjes en andere traktaties) binnenkrijgt en te weinig lichaamsbeweging. Ook andere factoren zoals castratie kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas. Wanneer de verteerbaarheid van een bepaald voer laag is, moet een hond veel eten om vol te zitten. Met hondenvoer dat beter verteerbaar is zal de hond genoegen hebben aan een kleinere hoeveelheid voedsel. Daardoor kan de hond leren om minder te gaan eten, om vervolgens af te vallen.

De meeste hondeneigenaren zien ondanks het zware gewicht van hun hond de gevaren niet van Obesitas. Sommige eigenaren zien niet eens dat hun hond te dik is, en zien dus ook geen noodzaak voor actie, wat dus het leven van hun hond op het spel zet. Gewrichtsproblemen, hart-en vaatziekten, diabetes en ademhalings-en huidziekten vaak voorkomende bijwerkingen van obesitas. Ook de levensverwachting van de hond vermindert, alsmede de algemene conditie en de totale welzijn van de hond.

Uw hond laten afvallen


Geef uw hond minder te eten en minder lekkernijen. Ga veel bewegen met uw hond, vergeet niet de hond regelmatig te wegen zodat u ziet hoeveel de hond afvalt. De dierenarts kan een schema voor u maken, en u begeleiden om het probleem van u hond te verhelpen. Speciale dieetvoer kunnen ook meehelpen om uw hond te laten afvallen.

Problemen van Obesitas


Honden met obesitas hebben vaak last van hun zwaarlijvigheid. Ze kunnen door het extra gewicht vaak moeilijker lopen en bewegen. Dit belemmert hen vervolgens in het verhogen van hun activiteitenniveau teneinde gewicht te verliezen.

Complicaties


Zwaarlijvigheid van uw hond is gecorreleerd (in epidemiologisch onderzoek) met een verscheidenheid aan complicaties. Voor veel van deze klachten is niet duidelijk vastgesteld in welke mate zij direct door zwaarlijvigheid zelf worden veroorzaakt, of een andere oorzaak (zoals beperkte lichaamsbeweging) hebben die zwaarlijvigheid eveneens veroorzaakt.

Voorbeelden van belangrijke complicaties bij honden zijn:
- suikerziekte
- hoge bloeddruk
- hart- en vaatziekten
- verhoogd cholesterol
- slaapapneu
- onvruchtbaarheid
- rugpijn
- artrose van heupen, enkels en knieën

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden