Moet mijn hond ingeënt als ik hem mee op vakantie wil nemen?
Delen:

Moet mijn hond ingeënt als ik hem mee op vakantie wil nemen?

Pups

Als u met uw hond naar het buitenland wilt reizen, dan heeft u te maken met buitenlandse wet- en regelgeving. Voor landen die binnen de Europese Unie vallen gelden gezamenlijke regels en voorwaarden voor het invoeren van honden, hoewel sommige landen een aantal extra voorwaarden aan de invoer stellen. In sommige EU-landen is importeren van honden jonger dan 3 maanden niet toegestaan, in andere landen zijn bepaalde specifieke hondenrassen niet welkom. Landen die buiten de Europese Unie vallen, hanteren ieder hun eigen regels en voorwaarden omtrent de invoer van honden.Landen binnen de Europese Unie


Sinds juli 2004 hanteren de landen binnen de Europese Unie gezamenlijke regels voor het invoeren van honden. Een hond die ingevoerd wordt moet:

In bezit zijn van een Europees Dierenpaspoort
Geïdentificeerd kunnen worden d.m.v chip of tatoeage en geregistreerd zijn
Gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid ( Rabiës )*
* De vaccinatie tegen hondsdolheid moeten minstens 21 dagen voor vertrek uitgevoerd zijn.

Naast deze gezamenlijke regels kunnen individuele EU landen eigen voorwaarden stellen aan de invoer van honden. In Frankrijk en Spanje zijn bijvoorbeeld pitbulls en pitbull-kruisingen niet toegestaan, in sommige andere landen is de eigenaar van bepaalde type honden verplicht een muilkorf bij zich te hebben. En weer in andere sommige landen moet de hond minimaal 24 uur voor vertrek behandeld zijn tegen wormen. Kortom, elk land heeft wel wat eigen regels en voorwaarden waar de hondenbezitter rekening mee moet houden. Om problemen aan de grens te voorkomen is het verstandig hiervan op de hoogte te zijn.

Landen in de Europese Unie
De landen tot de Europese Unie behoren zijn op alfabetische volgorde: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Engeland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.


Regelgeving in landen buiten de Europese Unie


Voor landen buiten de Europese Unie vallen gelden mogelijk andere regels en voorwaarden aan de invoer van honden, dan de regels en voorwaarden die binnen de EU gelden. Om niet voor vervelende verassingen te komen te staan tijdens een reis naar een land buiten de EU, is het aan te raden om goed te informeren naar de geldende regels en voorwaarden waaraan u dient te voldoen. Deze informatie is op te vragen bij de ambassade van het betreffende land.Informeer tijdig naar de regels en voorwaarden


Of de reis nu naar een land gaat dat binnen of buiten de Europese Unie ligt, het is in alle situaties raadzaam om op de hoogte te zijn van de regelgeving en voorwaarden waaraan u zich moet houden. En niet alleen die van het land van bestemming, maar ook de landen waar doorheen gereisd wordt. Informeer tijdig, omdat sommige voorwaarden, zoals sommige verplichte vaccinaties, enkele weken tot soms enkele maanden voor vertrek in orde moeten zijn.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden