Mijn hond stinkt
Delen:

Mijn hond stinkt

Pups

Dat een hond een eigen lichaamsgeur heeft dat is normaal, maar soms kunnen honden enorm stinken. Vaak doet een goede wasbeurt wonderen, maar in sommige gevallen blijkt de vieze geur ook na een goede wasbeurt niet weg te gaan. Hoe vaak een hond ook gewassen wordt, de geur komt telkens weer terug, soms zelfs in ergere mate. Er zijn vele verschillende oorzaken die deze onaangename geur kunnen veroorzaken. De oorzaken lopen uiteen van wat verborgen vuil in de vacht, tot problemen met het gebit, of ontstoken oren. Voor het verhelpen van de geur die de hond verspreidt, is het noodzakelijk om de oorzaak ervan te achterhalen.Een stinkende vacht


Een stinkende vacht is iets dat veel voorkomt bij honden. Vooral als de vacht nat is, dan kan deze een onaangename geur verspreiden. De veroorzaker van deze stank is veelal vuil dat in de vacht verborgen zit. Dit vuil kan in de bovenste vachtharen zitten, maar het kan ook diep in de vacht verstopt zitten. Soms zelfs bijna tegen de huid aan. Zodra dit vuil vochtig wordt, zal het een onaangename geur gaan afgeven. Dit verborgen vuil is iets dat veel voorkomt in de vachten van langharige honden en in die van honden die veel buiten zijn. Door de vacht regelmatig te wassen en goed te borstelen, kan deze vuil- en stankvrij gehouden worden.Wondjes en ontstekingen


De vieze geur kan ook veroorzaakt worden door wondjes en ontstekingen op de huid van de hond. Een hond kan huidbeschadigingen en wondjes oplopen op plekken die soms lastig waarneembaar zijn. Hierdoor vallen ze niet op en ontsnappen ze vaak aan het oog van het baasje. Een klein beetje vuil in dat in het wondje terecht komt, kan ervoor zorgen dat deze gaat ontsteken en een vieze geur gaan verspreiden. Een ontstoken wondje doet vaak pijn en soms veroorzaakt het andere ziekteverschijnselen, zoals koorts. Met speciale crème en goede medicijnen, laat een ontsteking zich vaak goed behandelen.Stinken uit de bek


Gebitsproblemen zijn de belangrijkste oorzaken van stank uit de bek van de hond. De vieze geur wordt vaak veroorzaakt door tandplak of tandsteen dat op de tanden is ontstaan, of door ontstekingen van het tandvlees. Met een regelmatige gebitsinspectie en een goede gebitsverzorging kunnen gebitsproblemen voor een groot deel voorkomen worden.

Voeding
De vieze geur uit de bek kan ook veroorzaakt worden door het voer dat de hond voorgeschoteld krijgt. Net als bij mensen kan ook bij honden de voeding van grote invloed zijn op de geur die uit de bek van de hond komt. En niet alleen de bek, maar ook de huid van een hond kan door de voeding een geur afgeven. In dat geval is kan het overstappen op een ander soort voer de juiste oplossing zijn.


Stinkende oren


Stinkende oren is iets dat regelmatig voorkomt bij honden. De oren en gehoorgangen van een hond zijn vochtig en warm en zijn daardoor een ideale plek voor het ontstaan van aandoeningen. Stank uit de oren wordt vaak veroorzaakt door oormijt of ontstekingen.

Oormijt
Oormijten zijn zeer kleine parasieten die in het oor en de gehoorgangen van een hond leven. Zij voeden zich huidschilfers en vuil dat zich in de oren van de hond bevindt. Een hond heeft vaak erg veel last van oormijt. Een hond met oormijt zal overdreven veel aan zijn oren krabben en schudden met zijn kop. Vaak is een donkere, stinkende afscheiding uit de oren een aanwijzing van de aanwezigheid van oormijt. Met de juiste oordruppels en behandelingen is oormijt goed te bestrijden. Oormijt is een parasiet die vooral vaak bij jonge honden voorkomt.

Oorontsteking
Oorontstekingen komen redelijk vaak voor onder honden. Een oorontsteking ontstaat vaak door kleine voorwerpen of bacteriën die in het oor terecht komen. Vrijwel alle honden kunnen een oorontsteking oplopen, maar vooral honden met lange of halflange oren zijn er gevoelig voor. Een ontstoken oor is meestal vuurrood van kleur en erg pijnlijk. Met goede oordruppels, het goed schoonmaken van het oor en antibiotica, is een oorontsteking goed te behandelen.


Stinken door het gebruik van medicijnen


Ook medicijnen die een hond toegediend krijgt kunnen ervoor zorgen dat de huid een geur gaat afgeven. In dat geval kan het aan te raden zijn om in overleg met de dierenarts op zoek te gaan naar alternatieve medicijnen.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden