Lintwormen, gevaar voor mensen en honden
Delen:

Lintwormen, gevaar voor mensen en honden

Pups

Zoals bij alle lintwormen zijn er verschillende vormen die in verschillende gastheren leven. Een hond of kat raakt besmet door het inslikken van een vlo die besmet is met lintwormlarven. Uit de larve ontwikkelt zich in de darm van het huisdier een worm, die geledingen produceert die vol met eieren met de ontlasting het lichaam verlaten, maar ook wel eens zelf actief bewegend uit de anus kruipen. Ze zijn dan 0,5-1 cm lang en wittig en kruipen rond; ingedroogd zien ze eruit als een droge rijstkorrel. Vlooienlarven eten de eieren en raken zo besmet.

Uiterlijk


De worm kan ongeveer 20 cm lang worden en bestaat uit een kop of scolex die in de darmwand is verankerd en die geledingen of proglottiden produceert, die voornamelijk uit eierstokken bestaan, van de kop af naar achteren in grootte toenemen en uiteindelijk aan het eind van de worm afbreken en via de anus het lichaam verlaten.

Symptomen


Vaak geen. Meestal door het waarnemen van levende bewegende proglottiden in de mand of bij de anus van het huisdier. Bij zware infecties (veel wormen) kan wel eens vermagering optreden.

Hondenlintworm bij mensen


Een mens die een besmette vlo inslikt kan inderdaad een hondenlintworm krijgen. Dit komt uiteraard maar zelden voor en dan vooral bij kleine kinderen. Behandeling zowel bij mens als dier is eenvoudig en effectief met een korte kuur van een wormdodend middel, b.v. praziquantel.

Voorkom dat u of uw hond besmet raakt


Honden kunnen door geïnfecteerde muizen te eten besmet raken. Uw hond kan daardoor darmziektes, diarree, vermagering of een doffe vacht krijgen. Het vermijden van risicos op infecties is bijzonder belangrijk. Groeiende vruchten zoals bramen en aardbeien kunnen ook lintwormeitjes bevatten, en zijn dus een gevaarlijke bron van infectie voor de mens. Eet daarom nooit ongewassen fruit, bosbessen, champignon’s etc!.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden