Klopt het dat honden kleurenblind zijn?
Delen:

Klopt het dat honden kleurenblind zijn?

Pups

Men heeft lange tijd gedacht dat honden kleurenblind waren en dat ze enkel in zwart, wit en grijstinten konden zien. Maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat honden wel degelijk kleuren van elkaar kunnen onderscheiden. Een hond is dus niet kleurenblind. Maar een hond ziet alleen niet zoveel verschillende kleuren als een mens. Een hond ziet de wereld om zich heen in blauwe, gele en grijze kleuren.



Het zien van beweging en kleur


Een hondenoog, maar ook dat van alle andere zoogdieren, bestaat uit twee soorten cellen, staafjes en kegeltjes. Deze cellen zorgen ervoor een oog beweging en kleuren kan waarnemen. De staafjes zorgen ervoor dat er beweging kan worden gezien, met de kegeltjes kunnen kleuren van elkaar worden onderscheiden.



De ogen van een hond


De ogen van een hond zijn voornamelijk ingesteld op het zien van bewegingen. Bewegingen en het goed van elkaar kunnen onderscheiden van dingen, zijn voor een hond belangrijker dan het zien van kleuren. Daarom hebben de bewegingcellen zich zeer goed ontwikkeld, maar dit is ten kosten gegaan van de ontwikkeling van de kleurcellen. Hierdoor kan een hond maar een beperkt aantal kleuren zien.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden