Kennelhoest
Delen:

Kennelhoest

Pups

Kennelhoest of infectieuze tracheobronchitis is een besmettelijke ontsteking van de voorste luchtwegen van honden. De ziekte kan veroorzaakt worden door een bacterie of een aantal virussen, ook in combinatie. De meest voorkomende verwekkers van kennelhoest zijn het para-influenzavirus en de bacterie bordetella bronchiseptica, die ook katten kan besmetten. Andere verwekkers zijn onder andere canineadenovirus en reovirus. Ook stress en hygiëne kunnen een rol spelen. Besmetting door een andere hond vindt plaats door aan elkaar te snuffelen of door de lucht. Honden die ingeënt zijn kunnen toch kennelhoest krijgen maar meestal in minder ernstige mate.

Een besmette hond vertoont een droge schraaphoest. In de meeste gevallen is er sprake van een milde vorm die vanzelf weer over gaat. In ernstige gevallen kan er ook een longontsteking optreden. Het is van belang tijdig een dierenarts te raadplegen. Een tuigje in plaats van een halsband kan de druk op de luchtpijp verminderen. Kennelhoest komt niet alleen in kennels voor maar wordt daar wel gemakkelijk verspreid. Er zijn daar veel honden, die vaak in stress zijn en veel blaffen waardoor de luchtwegen geïrriteerd raken en dus bevattelijker zijn voor besmetting. Veel dierenpensions eisen een kennelhoestvaccinatie voor toelating.

Geneesmiddelen:


Amoxicilline is een penicillinederivaat dat als breedspectrumantibioticum veel gebruikt wordt bij velerlei infecties. Dierenartsen gebruiken dit geneesmiddel in combinatie met clavulaanzuur om onder andere infecties te bestrijden met de bacterie Bordetella bronchiseptica, die kennelhoest bij honden veroorzaakt en diverse secundaire bacteriële infecties bij besmetting met niesziekte bij de kat. Amoxicilline wordt onder verschillende benamingen in de handel gebracht: Actimoxi®, Amoxil®, Amoxibiotic®, Amoxicilina®, Pamoxicillin®, Clamoxyl®. Het combinatiepreparaat amoxicilline/clavulaanzuur wordt naast merkloos onder de merknamen Amoclan, Amoxiclav, Augmentin, Clavucid en Forcid op de markt gebracht en is te verkrijgen als tabletten, oplostabletten, drank, injecties en infusen.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden