Kennelhoest bij honden
Delen:

Kennelhoest bij honden

Pups

De kennelhoest is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei ontstekingen en infecties aan de luchtwegen en bronchiën van een hond. De ziekte kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende bacteriën, waarvan de Bordetella bacterie de belangrijkste is. Deze bacterie nestelt zich in de luchtwegen van de hond en vermenigvuldigd zich daar in razend tempo. De kennelhoest is een veel voorkomende ziekte onder honden en is zeer besmettelijk. Het opvallendste kenmerk van de kennelhoest is de rauwe hoest, die vaak erg hardnekkig is. Deze hoest wordt vaak omschreven als een vastzittend visgraatje in de keel, dat de hond probeert op te hoesten.Besmetting met de kennelhoest


Honden kunnen op verschillende manieren besmet raken met de kennelhoest. Het hebben van rechtstreeks contact met een zieke hond, is de belangrijkste oorzaak van besmetting. Een hond kan besmet raken door fysiek contact, speekselcontact, via het neusvocht, maar ook door het inademen van het virus dat is uitgehoest. Ook via gedeeld hondenspeelgoed, of via de handen en de kleding van de eigenaar het virus worden overdragen. Een hond loopt vooral risico de kennelhoest op te lopen, op plaatsen waar veel honden samenkomen, zoals in kennels en pensions, maar ook bijvoorbeeld trainingen en hondenshows. Vandaar dat deze ziekte de naam kennelhoest gekregen heeft.Symptomen van de kennelhoest


Zoals de naam al doet vermoeden gaat een hond die de kennelhoest heeft opgelopen, zeer veel hoesten. De hoest is rauw, droog en erg hardnekkig. Vaak gaat de hoest samen met kokhalzen en braken. Elke hond reageert op zijn eigen manier op de kennelhoest en de mate waarin de symptomen zich voordoen kunnen per hond verschillen. Sommige honden hoesten en niezen alleen, terwijl andere honden bijzonder ziek van kunnen worden. De belangrijkste symptomen van de kennelhoest zijn:

Hoestbuien
Niesbuien
Kokhalzen en braken
Neusuitvloeiing
Tranende ogen
Koorts
Pijn bij het bewegen
Benauwdheid en ademhalingsproblemen
Verlies van eetlust
Grote vermoeidheid


Behandelen van kennelhoest


Hoewel de symptomen van de kennelhoest in sommige gevallen mild kunnen zijn, mogen de gevolgen nooit onderschat worden. Als de ziekte wordt verwaarloosd of niet tijdig wordt behandeld, dan kunnen de klachten chronisch van aard worden.

Kennelhoest kan met antibiotica en hoestremmende middelen goed behandeld worden. De klachten zullen veelal na 2 tot uiterlijk 8 weken verdwenen zijn. Om het genezingsproces wat te versnellen is het belangrijk om de luchtwegen van de hond niet onnodig te belasten. Geef een hond geen strakke halsband om, zorg voor een rook- en stofvrije omgeving met voldoende ventilatie en frisse lucht, probeer temperatuurswisselingen te voorkomen en voorkom onnodig blaffen. Probeer het contact met andere honden gedurende de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Licht hondeneigenaren in de buurt in en sla hondentrainingen over zolang de ziekte niet genezen is.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden