Is chocolade echt zo slecht voor mijn hond?
Delen:

Is chocolade echt zo slecht voor mijn hond?

Pups

Chocolade en andere cacaoproducten zijn zeer giftig voor honden. Chocolade bevat een stof, theobromine, die erg giftig is voor honden en zelfs in kleine hoeveelheden al dodelijk kan zijn. Een stuk pure chocolade van 100 gram kan al een dodelijk zijn voor honden tot 15 kilo. Voor honden die overgevoelig of allergisch zijn voor deze stof, kan het eten van slechts een paar gram chocolade al fatale gevolgen hebben. Helaas bestaat er geen tegengif tegen deze stof.

De stof theobromine komt voor in cacaobonen en zit daardoor ook in chocolade. Des te puurder de chocolade, des te meer theobromine deze bevat. De lever en de nieren van een hond hebben erg veel moeite met het verwerken van deze stof. Vooral de verwerking van grote hoeveelheden, vergt een grote inzet van deze organen. De kans op een overdosis van deze stof is erg groot en zal leiden tot hevige pijn en mogelijk tot overlijden.Symptomen van chocoladevergiftiging


Theobromine hoopt zich op in het lichaam van een hond en kan daar veel schade aanrichten. Het brengt schade toe aan het zenuwstelsel, het hart en het veroorzaakt problemen met de ademhaling. De symptomen van een chocoladevergiftiging treden veelal op na 4 tot 9 uur na inname van de chocolade. De kenmerkende symptomen die horen bij een chocoladevergiftiging zijn:

Misselijkheid
Braken
Diarree
Veel drinken
Veel plassen
Het niet kunnen ophouden van de behoefte
Rusteloosheid
Versnelde ademhaling
Verhoogde lichaamstemperatuur
Verhoogde en/of onregelmatige hartslag
Hevige krampen
Pijn bij het bewegen
Epilepsie
Het verliezen van bewustzijn


Mijn hond heeft chocolade gegeten


Als uw hond per ongeluk wat chocolade heeft gegeten, schakel dan direct de hulp van de dierenarts in. Het duurt vaak nog een uur tot soms enkele uren, voordat de maag de chocolade verwerkt heeft en de schadelijk stoffen in het lichaam terecht zijn gekomen. Door te proberen om uw hond te laten braken, kan een verdere opname van de chocolade in het lichaam worden tegengegaan. Mocht het niet lukken om uw hond te laten braken, dan zal een dierenarts de maag leegpompen. Voor deze ingreep wordt de hond onder een lichte narcose gebracht.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden