Huidinfecties bij honden
Delen:

Huidinfecties bij honden

Pups

Honden zijn ook gevoelig voor bepaalde huidziekten. Het is daarom belangrijk om uw hond regelmatig te controleren op infecties van de huid. Een bezoek aan de dierenarts zorgt voor duidelijkheid, uw dierenarts kan u vertellen wat voor een type infectie het is. Daarnaast zal de dierenarts de juiste medicijnen voorschrijven zodat de infectie verdwijnt.

Waarom hebben honden hebben huidinfecties?


De belangrijkste reden waarom honden last hebben van infecties is de textuur van hun vacht. De huid kan namelijk niet goed drogen nadat de vacht nat is geworden. Vervolgens is de huid de ideale voedingsbodem voor diverse huidinfecties. Daarnaast hebben honden de neiging om te krabben en te likken aan hun wonden. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes in de huid waarin bacteriën snel kunnen verspreiden, wat uiteindelijk kan leiden tot een ontsteking.

Huidinfecties bij honden


Huidontstekingen van honden kunnen worden veroorzaakt door schimmels, bacteriën, parasieten en allergieën. Om u een goed overzicht te geven, staat hieronder een lijst met de meest voorkomende infecties van de huid die kunnen optreden bij honden, en hun oorzaken.

Bacteriële huidinfecties


Bacteriële huidinfecties bij honden zijn meestal: stafylokok bacteriën. Mensen kunnen niet lijden in dit soort huidinfecties. Symptomen die optreden tijdens deze bacteriële infectie, zijn:
- Jeuk
- Gele puisten
- Etterende huid
- Haaruitval
- Onaangename geur

De infecties kunnen de op de hele lichaam van de hond optreden. Bij pups vinden deze infectie meestal op de buik plaats. Ga voor een behandeling met uw hond naar de dierenarts.

Schimmelinfecties


Schimmelinfecties van de huid van uw hond worden vaak veroorzaakt door de schimmels Microsporum en Trichophyton. Zo een infectie kan worden geïdentificeerd door cirkelvormige kale plekken. Meestal zichtbaar op de kop en de poten van de hond. Als deze schimmel niet wordt behandeld, verspreid de schimmel zich over het gehele lichaam. Dus wacht niet te lang om naar de dierenarts te gaan!

De dierenarts zal deze infectie behandelen door het haar te scheren rond het getroffen gebied, vervolgens wordt dit infectiegebied gewassen met een speciale shampoo. Schimmelziekten zijn overdraagbaar, dus let er dus altijd op dat u uw honden goed wast na het aanraken van het infectiegebied. Probeer ook het contact tussen kinderen en uw hond te vermijden om het risico op een overdraagbare infectie te verkleinen.

Allergieën


- Overgevoeligheid voor allergie-veroorzakende stoffen of allergenen.
- Vaak is de allergie door vlospeeksel ontstaan.
- Een vlo is voldoende om allergie bij honden veroorzaken.
- Allergieën komen meestal voor tijdens de koude seizoenen.

Hormonale huidinfecties


Deze infecties zijn moeilijk te diagnosticeren. Hormonale huidinfecties worden veroorzaakt door de schildklier, de bijnieren of de eierstokken. Als er te veel of te weinig hormonen worden verspreid, kunt u dat herkennen aan de verandering van de huid. De huid wordt dunner of juist dikker. Bovendien kunt u een kleurverandering zien van de huid en vacht. Hypothyreoïdie wordt gedetecteerd door bloedonderzoek, maar is in sommige gevallen moeilijk te diagnosticeren en te behandelen.

Als uw hond een van deze symptomen heeft, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. Als u huidinfecties bij honden negeert, kan het zelfs dodelijk zijn. Daarom moeten de infecties worden behandeld.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden