Honden en teken
Delen:

Honden en teken

Pups

Een teek is een spinachtige parasiet met een grijsbruine kleur. Het is een klein 8 potig diertje met een lengte die kan variëren van enkele millimeter tot ongeveer een centimeter. Teken komen vooral in de maanden april tot en met september, maar ook in de wintermaanden kan een hond een teek oplopen. Ze leven voornamelijk in groenrijke gebieden en houden zich op in hoog gras, laag struikgewas en kleine bomen. Zodra er een hond voorbij loopt dan laten zij zich in de vacht vallen en bijten zij zich vast in de huid. Een teek die zich heeft vastgebeten zal zich voeden met het bloed van zijn gastheer. Een teek kan erg veel irritatie en jeuk veroorzaken. De plek van de beet kan rood kleuren, opzwellen en erg gevoelig worden. Maar het meest van belang is dat een besmette teek gevaarlijke ziektes kan overbrengen. De belangrijkste ziektes zijn de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose.De ziekte van Lyme


De ziekte van Lyme, ook wel de Lymeziekte of Borreloise genoemd, is wellicht de bekendste ziekte die door een besmette teken kan worden overgebracht. De ziekte van Lyme komt in steeds vaker voor in Nederland en grote delen van West Europa. En niet alleen de hond, maar ook de mens is er vatbaar voor. Ongeveer 1 op de 12 teken is besmet en kan deze ziekte overbrengen. De ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, een bacterie die een besmette teek bij zich draagt. Deze bacterie kan na ongeveer 24 uur na de tekenbeet, door de teek op zijn gastheer worden overgebracht. Als dit gebeurd is, dan duurt het vaak 1 tot 10 weken voordat de eerste symptomen zich kenbaar maken. De belangrijkste symptomen van een besmetting met de ziekte van Lyme zijn:

Gewrichtsontstekingen
Plotselinge kreupelheid
Opgezette lymfeklieren
Verlies eetlust
Uitdroging
Koorts
Futloosheid

De aanwezigheid van de ziekte van Lyme kan na klinisch onderzoek en met behulp van een bloedtest worden aangetoond. Zolang de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, dan kan deze met antibiotica goed behandeld worden. Maar als de ziekte niet tijdig behandeld wordt, dan kan deze chronisch van aard worden en ernstige schade toebrengen aan onder andere de nieren van de hond.


Babesiose


Teken kunnen een hond ook besmetten met Babesiose, ook wel de tekenkoorst genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet, de Babesia parasiet, die door een besmette teek wordt overgebracht. De Babesia parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond. Een besmette teek kan deze parasiet pas na 24 uur na de beet op zijn gastheer overbrengen. De eerste symptomen van een besmetting doen zich voor na 1 tot 6 weken. De belangrijkste symptomen van Babesiose zijn:

Koorts
Pijn
Kortademigheid
Grote vermoeidheid
Nierproblemen en -falen
Bloedarmoede
Donkere/rode urine

De aanwezigheid van Babesiose kan met behulp van een bloedtest worden aangetoond. Bij de aanwezigheid van de parasiet is een snelle behandeling vereist. Als de ziekte niet tijdig behandeld wordt, dan kan dat leiden tot overlijden van de hond.


Ehrlichiose


Ehrlichiose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacteriesoort rickettsiae. Deze bacterie kan door een tekenbeet van een besmette teek op een hond kan worden overdragen. De rickettsiae bacterie nestelt zich in de afweercellen van een hond en richten daar veel schade aan. De rickettsiae bacterie kan pas na 24 uur na de beet door de teek op zijn gastheer worden overgebracht. De eerste symptomen van een besmetting doen zich voor na 3 tot 21 dagen na de beet. De belangrijkste symptomen van Ehrlichiose zijn:

Koorts
Grote vermoeidheid
Gebrek aan eetlust
Gewichtsverlies
Bloedingen

Zolang Ehrlichiose tijdig wordt ontdekt dan kan deze met antibiotica en medicijnen goed worden behandeld. Als Ehrlichiose niet tijdig wordt opgemerkt en behandeld, dan kan deze omslaan in een chronische vorm. Een goede behandeling van chronische Ehrlichiose is niet mogelijk.


Het verwijderen van teken


Bij het aantreffen van een teek in de huid van uw hond is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Verwijder een teek altijd binnen 24 uur. Het verwijderen van een teek is vrij eenvoudig. Met een pincet of een speciale tekentang kan de teek bij de kop gepakt worden en met een vloeiende draaiende beweging uit de huid getrokken worden. Pak de teek altijd zo dicht mogelijk op de huid en verwijder deze met beleid. Bij het onzorgvuldig verwijderen van de teek kunnen er onderdelen van de teek in de huid achterblijven en voor vervelende infecties zorgen.

Er bestaan veel verschillende verhalen over hoe een teek het beste verwijderd kan worden. Het is een fabel dat een teek zich in de huid vastschroeft en dat deze daarom met een draaiende beweging losgeschroefd moet worden. Een teek heeft kleine weerhaakjes waarmee bij zich in de huid vastbijt. Een draaiende beweging maakt het verwijderen makkelijker. Het verdrinken van een teek in slaolie of andere vloeistoffen, of het dronken voeren met alcohol voordat deze verwijderd wordt, is ook niet nodig. Dit doet de kans op het oplopen van een ziekte alleen maar groter worden. Een teek die op deze wijze gepest wordt, kan uit paniek zijn maaginhoud uitbraken en op die wijze een hond besmetten met een ziekte.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden