Hond die vaak krabt of likt
Delen:

Hond die vaak krabt of likt

Pups

Een constante jeuk en roodheid van de huid zijn tekenen van een aantal mogelijke oorzaken. Als honden voortdurend likken of krabben, zitten ze niet meer comfortabel in hun vel. Een oplossing zoeken is voor hondenbezitters soms helaas niet eenvoudig.

De diagnose van huidziekten is vaak moeilijk, omdat de symptomen van verschillende ziekten zeer vergelijkbaar zijn. Meestal zijn huidallergieën de oorzaak, in het bijzonder allergie voor vlooienspeeksel. Er zijn ook veel honden die allergieën hebben ontwikkeld voor bepaalde stoffen zoals pollen of stuifmeel. Op de derde plaats in de rangschikking is voedselallergie.

Parasieten zoals vlooien, teken of mijten zijn meer dan alleen vervelend, hun beten en steken kunnen ernstige jeuk veroorzaken, de hond heeft dan de neiging om constant te likken of te krabben. Het resultaat: kale plekken in de vacht, oorontsteking etc. In de ontstoken oren kunnen bacteriën schade toebrengen. Schimmelinfecties van de huid kunnen worden overgedragen op mensen en moeten dus consequent worden behandeld. Ontstekingen zijn eveneens indicatoren van stoornissen. Verhoogde roos en de neiging van huidinfecties zijn bijvoorbeeld typische symptomen van een te traag werkende schildklier.Op zoek naar teken en vlooien


Teken kunt u vaak duidelijk voelen of zien, bekijk en bevoel het gebied waar de hond vaak krabt of likt. Heeft u hond een teek? Probeer dan de teek met een speciale “tekenlasso” zo dicht mogelijk bij de huid vast te houden. Trek vervolgens de teek uit de huid. Voor een zeer uitgebreide uitleg kunt u de bijsluiter van de tekenlasso zorgvuldig lezen.

Er bestaan speciale vlooien kammen, die zijn te krijgen in vrijwel elke dierenwinkel. Kam met de vlooienkam zeer dicht op de huid van de hond. Als er een vlo in de kam zitten is het makkelijk om de vlo met uw vingers van de kam af te pakken, vervolgens kunt u de vlo in een bakje met water doen zodat de vlo verdrinkt.

Vlooienmiddelen:
Naast het kammen bestaan ook de mogelijkheden om vlooienbanden, shampoo, en vlooiendruppels (in de hals van de hond) te gebruiken. Lees wel de productbeschrijving zorgvuldig door voordat u het vlooienbestrijdingsmiddel gebruikt.Andere oorzaken van jeuk en krabben


Net als bij de mens kan hooikoorts ook voor jeuk zorgen, vooral in het voorjaar. Het kan zijn dat uw hond een allergie heeft en daardoor jeukt en krabt. In dierenwinkels worden nu ook zakken hondenvoer voor gevoelige honden aangeboden, meestal bevat dit voer geen extra geur en kleurstoffen. U kunt testen of dit de problemen bij u hond oplost door naar het nieuwe voer over te stappen.

Naast de verschillende fysieke redenen, kan het voor vooral angstige en gevoelige honden ook een andere rede hebben. Bijvoorbeeld de afwezigheid van de eigenaar, een nieuw gezinslid (mens of dier), regelmatige stress-situaties?

Indien uw hond nog steeds blijft krabben en likken, overweeg dan een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden