Hoe vaak moet een hond in bad?
Delen:

Hoe vaak moet een hond in bad?

Pups

Als een hond lekker in de modder heeft gespeeld, heerlijk in een prutsloot heeft gezwommen of als hij door een kadaver heeft liggen rollen, dan moet hij in bad. Dat is logisch. Hoewel een hond daar soms heel anders over denkt. Meestal vinden honden zichzelf heerlijk ruiken. Maar buiten deze noodzakelijke wasbeurten om, hoeft vacht van een hond niet veel gewassen te worden. Met één tot vier wasbeurten per jaar en regelmatig een goede borstelbeurt, zijn vaak voldoende om de vacht schoon en mooi te houden. Niet alleen de viezigheid maar ook verharing kan een goede reden zijn om een hond in bad te stoppen. Het warme, stromende water zorgt ervoor dat de losse vachtharen los komen van de vacht en uit de vacht gespoeld worden. Hierdoor wordt voorkomen dat de uitgevallen vachtharen door heel het huis rondslingeren.Kortharige honden moeten ook gewassen


Er wordt vaak gezegd dat een hond met een kortharige vacht niet in bad hoeft, maar dat het regelmatig borstelen voldoende zou zijn om de vacht goed schoon te houden. Dit is onjuist, ook honden met een kortharige vacht moeten soms in bad. Ook in een korte vacht komt veel vuil terecht, dat zich soms erg diep tussen de vachtharen nestelt. En dit diepgelegen vuil laat zich niet uit de vacht borstelen. Om dit vuil uit de vacht te krijgen is een goede wasbeurt noodzakelijk.Wassen slecht voor een hond?


Het wassen van de vacht van een hond is in principe niet slecht, zolang de vacht maar niet te vaak of met de verkeerde shampoo gewassen wordt. Een hond heeft van nature een klein, vettig talglaagje op zijn huid, die de huid beschermd tegen uitdroging, infecties en ervoor zorgt dat deze soepel blijft. Dit vette talglaagje is erg belangrijk voor een hond, en het is daarom belangrijk om dit laagje zo min mogelijk aan te tasten tijdens het wassen. Gebruik daarom altijd een milde shampoo die speciaal voor honden is ontwikkeld. Een speciale hondenshampoo ontrekt weinig vet aan de vacht en zorgt ervoor dat de huid en de vacht in goede conditie blijven. Een hond die te vaak of met een verkeerde shampoo gewassen wordt, zal zijn vachtglans verliezen en mogelijk allerlei vervelende huidproblemen krijgen.Het wassen van een hond


De badkamer is de beste plek om een hond te wassen. Een hond kan in de badkuip of in de douchecabine gezet worden, waarna de vacht goed nat gemaakt kan worden met de douchekop. Het is aan te raden om een klein rubber matje in de badkuip of de douchecabine te leggen, zodat een hond niet uitglijdt tijdens het wassen. Ook kunnen het beste de volgende spullen voor de wasbeurt klaar gelegd worden:

Shampoo en eventueel een conditioner
De douchekop of een klein waterteiltje
Grote stapel met handdoeken
Borstels en kammen
Hairblower of een föhn

Zodra alle voorbereidingen voor de wasbeurt getroffen zijn, dan kan de hond in de badkuip of douchecabine gezet worden. Vaak is het handig om de halsband om te laten (of een speciale halsband voor het douchen aan te schaffen), zodat de hond goed vastgehouden kan worden tijdens het baden. Uiteraard moet de halsband niet afgeven als deze nat wordt. Maak de hond vervolgens goed nat met de douchekop, of met behulp van een klein waterteiltje. De ideale watertemperatuur is 20 tot 25 graden.

Zodra de vacht goed nat is, kan de hondenshampoo aangebracht worden. De hondenshampoo kan het beste tegen de haren in, diep in de vacht gemasseerd worden. Dit gaat het beste door de vacht vanaf de staart richting de kop te wassen, en de poten van beneden naar boven. Laat de shampoo even een korte periode inwerken en spoel de vacht vervolgens grondig uit. Door de vacht na het uitspoelen nogmaals in de shampoo te zetten, wordt deze grondig gereinigd.

Zorg er altijd voor dat er tijdens er het wassen geen water of zeep in de ogen, de oren of in de bek van hond terecht komt. Spoel na de wasbeurten de vacht goed uit en wrijf de vacht droog met een handdoek. Zolang een hond in zijn nekvel wordt vastgehouden, zal deze zich niet uitschudden. Voor het drogen van de vacht kan eventueel een hairblower of een föhn gebruikt worden, hoewel niet alle honden dit zo prettig vinden. Het is verstandig om de hond binnen te houden tot de vacht volledig droog is.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden