Hoe maak ik een pup zindelijk?
Delen:

Hoe maak ik een pup zindelijk?

Pups

Het zindelijk maken van een pup is één van de eerste dingen die een baasje doet. Het zindelijk maken begint eigenlijk direct nadat de pup begint te lopen. Net als alle andere ‘nestdieren’, hebben ook honden een natuurlijke drang heeft om hun eigen nest schoon te houden. Zodra de pups gaan lopen zullen zij instinctief van het nest weggaan als zij hun behoefte moeten doen. Door deze natuurlijke drang is het zindelijk maken niet zo heel moeilijk, maar is het enkel een kwestie van aanmoedigen en stimuleren.Belangrijke momenten


Pups en jonge honden kunnen hun behoefte niet lang ophouden en plassen en poepen daarom erg vaak. Er een aantal belangrijke momenten waarop jonge honden vaak hun behoefte doen:

Direct na een maaltijd
Na het spelen of het trainen
Direct na het wakker worden
Vlak voor het slapen gaan

Maar ook als een pup snuffelend en zoekend rondloopt en zachtjes begint te piepen, dan is de kans groot dat de nood hoog is. Zodra een pup dit gedrag begint te vertonen, neem deze dan direct mee naar buiten en laat hem daar op zijn gemak zijn behoefte doen.


Dezelfde plek


Het is tijdens de zindelijkheidstraining verstandig om één plek aan te wijzen voor het doen van de behoefte. Door de pup telkens mee te nemen naar deze plek, zal de pup deze plek langzaam als plasplek gaan herkennen. Deze herkenning is een goed geheugensteuntje bij het doen van de behoefte. Laat de pup lekker rondsnuffelen op deze plek en gun hem eventjes de tijd om een goed plekje voor zijn plasje te vinden. Pups zijn over het algemeen snel afgeleid, dus soms kan het even duren voordat het juiste plekje gevonden is. Zodra de pup zijn behoefte gedaan heeft prijs hem dan voor zijn goede gedrag, en geef hem een kleine beloning.Hoe lang duurt het voordat een pup zindelijk is?


Het moment van zindelijkheid is per hond verschillend. Elke hond leert immers op zijn eigen tempo. Sommige honden zijn zindelijk na enkele weken training, terwijl het bij andere soms wel 5 tot 6 maanden kan duren voordat zij volledig zindelijk zijn. Maar, hoewel niet elke pup direct zindelijk is, ze worden het uiteindelijk allemaal.

De tijd en de energie die er door het baasje in de zindelijkheidstraining gestoken wordt, heeft vaak een positief effect op het moment van zindelijkheid. En ook de manier van aanpak speelt een belangrijke rol. Positieve aandacht in de vorm van beloningen en complimentjes werkt aanzienlijk beter, dan het straffen bij ongelukjes. Des te meer trainingsuren en positieve aandacht een pup krijgt, des te eerder deze zindelijk zal zijn.

Vaak zal een pup al na enkele weken zindelijkheidstraining langzaam gaan aangeven, dat hij zijn behoefte moet doen. Hij zal piepen, de aandacht van zijn baasje vragen, bij de achterdeur gaan staan en hier misschien zelfs aan krabben. Dit zijn allemaal tekenen die erop duiden dat de hond zijn behoefte moet doen. Het is belangrijk om goed op deze signalen te letten en met de hond naar buiten te gaan op het moment dat hij dit gedrag vertoond.

Zolang een pup niet volledig zindelijk is, is het aan te raden hem in een kleine ruimte te houden. Het tijdelijk wat verkleinen van de bench waarin een de pup slaapt en verblijft als hij alleen is, zorgt ervoor dat hij zijn behoefte wat langer ophoudt. Puppies vervuilen namelijk niet graag het eigen nest.De nachten


Pups en jonge honden hebben vaak moeite met het lange tijd ophouden van de behoefte. Vaak moeten zij als ze aandrang hebben, daar vrijwel direct aan toegeven. De lange nachten kunnen daarom voor wat probleempjes zorgen. Een nacht lang ophouden van de behoefte zal een pup in de eerste weken niet lukken. Pas als een pup drie tot vier maanden oud is zal het hem gaan lukken om zijn behoefte gedurende de hele nacht op te houden. Maar wel onder voorbehoud dat hij rustig in zijn mand kan liggen slapen. Het is daarom verstandig tot die tijd de wekker te zetten en de pups ‘s nachts eventjes naar buiten te laten, zodat zij hun behoefte kunnen doen. Gelukkig duurt het vaak niet lang voordat de nachten geen probleem meer vormen.Ongelukjes en straffen


Zolang de pup nog niet geheel zindelijk is, kunnen er altijd wat ongelukjes gebeuren. Wordt niet boos op de pup en straf hem niet. Een pup realiseert zich vaak niet voldoende dat hij iets fout doet en is zich van geen kwaad bewust. Het is daarom niet verstandig om boos te worden of de pup te straffen. Een pup zal de boosheid en de straf niet begrijpen en het zorgt er daarom alleen maar voor dat een pup erg angstig en bang wordt. En angst voor ongelukjes zorgt vaak juist voor een vertraging in het proces van zindelijk worden. Het beste is de pup vermanend aan te spreken en het plekje van het ongelukje goed schoon te maken. Haal een pup nooit met zijn neus door zijn eigen uitwerpselen!

Maak de plek van het ongelukje goed schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Door de plek van het ongelukje te desinfecteren, wordt voorkomen dat er luchtjes achter blijven en dat er aantrekkingskracht tot deze plek ontstaat. Achtergebleven geurtjes kunnen de pup namelijk aanmoedigen om de behoefte de volgende keer weer op deze plek te doen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat alle luchtjes verdwenen zijn. De meeste gewone schoonmaakmiddelen verwijderen de vieze geurtjes vaak niet voldoende voor de goede hondenneus.Onderdanigheid en enthousiasme


Sommige honden kunnen door enthousiasme of spanning een klein beetje urine laten lopen. Het kleine plasje is voor honden een normale reactie om hun grote enthousiasme kenbaar te maken, of om hun onderdanigheid te tonen. Honden plassen vaak wanneer zij een spannende ontmoeting hebben, als ze veel aandacht krijgen, of als zij gestraft worden.

Boos worden of dit gedrag bestraffen lost vaak niets op, maar zal enkel resulteren in nog meer urineverlies. Het beste is om luchtig te reageren en net te doen alsof er niets aan de hand is. Negeer het plasje en ruim het op zonder extra aandacht aan de hond te schenken. Een hond die urine verliest uit enthousiasme of onderdanigheid is vaak nog wat onzeker over zichzelf. Dit plasgedrag komt vaak voor bij pups die nog niet helemaal goed weten hoe zij zich in bepaalde situaties moeten gedragen. Vaak komt dit zelfvertrouwen vanzelf als de hond ouder wordt en gaat dit plasgedrag over.Wonen in een flat of bovenwoning


Als een hond in een flat of een bovenwoning gehouden wordt, dan is het zindelijk maken wat lastig, maar het is zeker niet onmogelijk. De makkelijkste manier om een pup zindelijk te maken is door deze zijn behoefte op het balkon te laten doen. Beleg een klein hoekje van het balkon met een stapeltje oude kranten en laat deze als hondentoilet dienen. Leer de pup aan om zijn behoefte op dit stapeltje kranten te doen. Verschoon de kranten na elk gebruik. Maak in de loop der weken het hoekje kranten steeds kleiner, tot er slechts een heel klein hoekje overblijft. Naar mate de pup ouder wordt kan deze zijn behoefte steeds beter ophouden. Zodra de pup zijn behoefte lang genoeg op kan houden, kunnen de kranten weggehaald worden en kan hem geleerd worden om zijn behoefte buiten te doen.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden