Help, hoe kies ik de naam van mijn hond?!
Delen:

Help, hoe kies ik de naam van mijn hond?!

Yes, eindelijk heb je jouw nieuwe hond gevonden. Een goede keuze want de vis in de woonkamer was misschien toch niet zo knuffelbaar als je had gewild. Alle spullen voor de nieuwe dierenviend heb je misschien al in huis: eten, speeltjes, snoepjes en een comfortabel mandje. Nu alleen nog een naam verzinnen… Dat blijkt vaak toch moeilijker dan gedacht. 

 

‘Waar moet ik beginnen?’ vraag je je misschien af. Het kan al lastig zijn om zo uit het niets 10 namen op te noemen, laat staan dé perfecte naam voor jouw hond. Daarom kan het fijn zijn om door verschillende lijsten met hondennamen te kijken. De naam van je hond moet bij zijn/haar persoonlijkheid passen, maar ook bij jou en eventueel de rest van het gezin. Niet altijd even makkelijk dus!

 

Tips voor het vinden van de juiste hondennaam

  1. Wil je de aandacht van je hond? Kies een naam die eindigt op een klinker
   Wist je dat namen met klinkers van klank veranderen? Honden herkennen geen woorden maar klanken. Zo is een naam met een ‘k’ of ‘s’ klank ook interessant.
  2. Kies geen naam met meer dan twee lettergepen
   Het is belangrijk om te lange namen voor honden te vermijden. Het trekt minder de aandacht en je bent uiteindelijk zelf snel geneigd om de naam af te korten. Twee lettergrepen zijn de ‘sweet spot’. De eerste lettergreep kan hun aandacht trekken en de tweede lettergreep zorgt voor actie.
  3. Doe onderzoek naar de naam die je op het oog hebt
   Het kan zijn dat de naam die je op het oog hebt negatieve associaties opwekt. Booger klinkt misschien leuk, maar zodra je op Engeland op vakantie bent en je Booger roept zullen mensen zeker even omkijken!
  4. Let er op dat je geen naam kiest die verward kan worden met commando’s
   Ga na welke commando’s je je hond wilt leren of al kent. Let er op dat je geen naam kiest die erg lijkt op een van deze commando’s, dit kan namelijk erg verwarrend worden.
  5. Kies geen naam die lijkt op die van je andere huisdieren
   Ook dit kan je hond en je ander huisdier(en) verwarren.
  6. Neem de persoonlijkheid van je hond mee in je overweging
   Is jouw reutje super druk en racet hij de hele dag door het huis? Misschien is ‘Max’ als vernoeming naar Max Verstappen dan een passende naam. Is jouw hond een echt prinsesje? Misschien is Barbie of Sisi dan passender.
  7. Kies en blijf bij je keuxe
   Adopteer je een hond die al een naam heeft? Dan wil je deze misschien veranderen. Het is slim om dan te zoeken naar een verbastering van de naam met (ongeveer) dezelfde klanken. Daarnaast is het belangrijk om bij de keuze te blijven die je gemaakt hebt. Zo verwar je je hond niet. 

Populaire hondennamen in Nederland

Hieronder vind je een lijst van hondennamen voor teefjes die we ontzettend veel tegenkomen. Één ding is duidelijk: Nederlandsers houden van lekker korte hondennamen!

 • Luna
 • Bella
 • Lola
 • Nala
 • Pip
 • Puck/Puk
 • Nova

Hieronder vind je een lijst van hondennamen voor reutjes die vaak gekozen worden. Ook hier geldt: kort, maar krachtig!

 • Max
 • Jack
 • Bommel
 • Guus
 • Sam
 • Bowie
 • Spike

Zit hier niet de naam voor jouw hond bij? Op www.hondennamen.nl kun je verschillende lijsten vinden met hondennamen die je gemakkelijk kunt doorlopen om zo de namen te vinden die je aanspreken.

Je kunt hondennamen zoeken op categoriën als ‘stoere hondennamen’, ‘grappige hondennamen’ en ‘lieve hondennamen’. Misschien ga je liever voor een aparte naam, of eentje gebaseerd op een bekende hond, ook daar zijn speciale lijsten voor. 

 

Dé manier om een hondennaam kiezen met het hele gezin

Als je niet in je eentje de naam voor je hond kiest kan het een tijdrovend klusje zijn om samen tot één naam te komen. Wij hebben de ideale manier bedacht om dit aan te pakken. Elk familielid gaat naar www.hondennamen.nl en kiest 5 namen uit waarvan zij enthousiast worden. Daarna mag iedereen één voor één een naam wegstrepen op het lijstje van iemand anders (of jezelf als je gezinsleden leukere namen dan jij hebben gevonden). Uiteindelijk zul je overblijven met de naam waar iedereen het meest tevreden mee zal zijn!

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden