Hart-en vaatziekten bij honden
Delen:

Hart-en vaatziekten bij honden

Pups
Hart- en vaatziekten (HVZ) is de verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en vaatstelsel aangaan, zoals hartinfarcten, beroertes, ischemische aanvallen (TIA) en vaatlijden van de grote vaten (zoals etalagebenen). Hart- en vaatziekten worden onderverdeeld in verworven en aangeboren (congenitale) aandoeningen. De ziekten kunnen met geneesmiddelen, onder andere bloedverdunners en cholesterolverlagers, of met een interventie zoals bypasschirurgie of een dotterbehandeling worden behandeld. In sommige gevallen is een afwachtend dan wel ondersteunend beleid mogelijk. Adviezen over levenswijze (voeding) zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Schade aan het hart is niet te genezen


Als hondeneigenaar merkt u in eerste instantie niet dat uw hond last heeft van hart en vaatziekten. Het hart moet alleen zeer hard werken om normaal te functioneren. Dat betekent echter dat als uw hond een stressvolle situatie meemaakt, het hart nog harder gaat werken. Dat uit zich in de vorm van vermoeidheid, uitputting, gebrek aan lichaamsbeweging en niet veel vreugde. Andere waarschuwingssignalen zijn droge hoest en kortademigheid na intensief bewegen / spelen.

Schade aan het hart is niet te genezen


Schade aan hartkleppen en hartspieren zijn niet te genezen. Laat daarom uw hond voor de zekerheid jaarlijks controleren bij uw dierenarts zodat de diagnose snel zou kunnen worden gesteld. Met een vroege diagnose is het vaak goed mogelijk om via dieetmaatregelen en vermindering van de fysieke activiteiten het hart in goede conditie te houden. Hoe ouder de hond, hoe groter het risico op hart en vaatzieken.
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden