Chocolade is zéér giftig voor honden
Delen:

Chocolade is zéér giftig voor honden

Pups

Chocolade is zéér giftig voor honden. Omdat het voor mensen normaal is om chocolade te eten, vergeten hondeneigenaren wel eens dat chocolade giftig is voor honden, en dat chocolade zelfs tot de dood van uw hond kan leiden.

Waarom is chocolade is giftig voor honden?


De reden waarom chocolade giftig is voor honden is dat chocolade het ingrediënt theobromine bevat. Theobromine is een stimulerend middel dat werkt op het centrale zenuwstelsel van een hond en kan leiden tot epileptische aanvallen en ernstige hartproblemen, of interne bloedingen. Zelfs als de hond een klein stukje chocolade eet heeft dat schadelijke invloed op het lichaam van de hond. Theobromine is ongeveer zeven uur in het lichaam van de hond aanwezig totdat het is afgebroken.

Symptomen


Chocolade kan voor honden echter dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Het kan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de dood veroorzaken. Milde verschijnselen zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag, braken en diarree. Als een hond chocolade eet, breng hem dan naar de dierenarts. Het geven van zout om de hond te laten braken is geen goede oplossing omdat de hond kan overlijden ten gevolge van een zoutvergiftiging. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

Hoeveel chocolade kan een hond eten?


Wanneer de hoeveelheid chocolade schadelijk is voor uw hond hangt af van verschillende individuele factoren, bijvoorbeeld leeftijd en lichaamsgewicht. Bovendien is niet elk type chocolade even slecht, omdat in veel chocolade de percentage van theobromine varieert. Witte chocolade is relatief onschadelijk, omdat het niet veel theobromine bevat. Melkchocolade en pure chocolade is gevaarlijker. Kortom, hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger de theobromine, hoe giftiger voor honden. Kleine rassen zoals een Chihuahua kan al door een stukje chocolade vergiftigd worden. Bewaar uw chocolade op een veilige plaats zodat uw hond geen kans heeft om het te pakken. Kasten en lades dat uw hond kan openen zijn geen geschikte plaatsen voor chocolade.

Behandeling bij Theobrominvergiftung (te veel chocolade)


Zelfs als de eigenaar bewust is van de gevaren van chocolade kan het altijd weer gebeuren dat de hond een keer chocolade heeft gegeten. Het gevaar van theobromine is dat er geen tegengif voor bestaat, dus het is een vrij uniek gif onder de gevaarlijke stoffen voor honden. De dierenarts zal uw hond proberen te laten braken om op die manier nog meer schade te voorkomen. De dierenarts moet weten welke chocolade de hond heeft opgegeten, u kunt het beste de verpakking aan uw dierenarts laten zien.

Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden
Aanmelden